Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin simgesi günlerinden birisi olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm Türkiye’de olduğu gibi Bilecik’te de tören ve etkinliklerle kutlandı.

Bilecik’teki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları 09.30’da Cumhuriyet Meydanı’na çelenk sunma töreni ile başladı. Çelenk törenin ardından Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan gençlik yürüyüşü Atatürk Spor Salonu’na kadar devam etti.

Atatürk Spor Salonu’ndaki törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programa; AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, Jandarma Eğitim Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin, Belediye Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı, Vali Vekili Akgün Corav, İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur, siyasi parti temsilcileri, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.          

Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi. Özdemir, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı milli mücadelenin önemine dikkat çekti. Özdemir, konuşmasında şunları aktardı:

“Büyük önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı milli mücadelenin tarihimizdeki en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. “Tarihi boyunca bağımsız yaşamış olan milletimiz hür ve bağımsız sürdürmesi için buna inanan ve milletin istiklalini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde milli mücadeleyi başlatmış ve tüm zor şartlara rağmen bu mücadelede büyük bir başarı elde etmiştir.

Bu açıdan milli mücadele sonrası 29 Ekim 1923 yılında ilan edilen Cumhuriyetimiz ile ülkemiz dünya devletleri arasında şerefli yerini almıştır. 19 Mayıs milletimizin tüm onur ve asaletiyle büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır. Bugün vatan için, istiklal için canını feda eden ve tarihimize şan ve şeref veren kahramanların günüdür. Yine bugün Atatürk’ün Cumhuriyetimizin Türk gençliğine bayrak olarak armağan ettiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “19 Mayıs 1919 ‘da ben Samsun’a çıktığım gün elimde maddi hiçbir maddi kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevî bir kuvvet vardı.  İşte, ben, bu ulusal kuvvete, bütün milletime güvenerek işe başladım.” diyerek Türk milletine duyduğu güveni ifade etmiştir. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ayrıca Cumhuriyeti gençlere emanet ederek gençlere duyduğu sonsuz güveni ifade etmiştir. Bu bilince sahip gençlerimiz, Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da atasının emaneti olan Cumhuriyete sahip çıkacak, onun gösterdiği hedeflere ulaşılması adına üstüne düşen görevi yerine getirecektir. Birlik ve beraberlik içinde, birbirine sevgiyle yaklaşan, iyi eğitim almış, teknolojik kabiliyetlerle donatılmış gençlerimiz ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır. Buna yürekten inanıyoruz. Milli mücadeledeki inancın, birlik ve beraberliğin her zaman örnek alınarak aynı kararlılıkla sürdürülmesi ülkemizin başarıya ulaşmasında en büyük etken olacaktır. Bunun bozulmasında da başta Türk gençliği olmak üzere milletimiz asla ve asla izin vermeyecektir. Bu bilinçle bilimde, sanatta, teknolojide, sporda ve her alanda daha güçlü bir Türkiye için aşkla, azimle inançla çalışan gençlerimizi Bakanlığımızın tüm imkânlarıyla desteklemeye devam edeceğiz. Bakanlığımız uhdesinde Bilecik’te birçok tesisi ve projeyi gençlerimizin hizmetine sunmuş olup hâlihazırda da nicelerinin en kısa sürede bitirilmesi için tüm gayretimizle çalışmalarımız devam ediyor. Bu duygu ve düşüncelerle ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı sevgi ve saygıyla kutluyorum.”

Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir’in konuşmasının ardından Gençlik Merkezi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen bağlama, gitar dinletisi ve halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı. Gençlik haftası kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında derece alan sporculara madalya verilmesiyle törenler sona erdi. Korkmaz Kesik

Editör: Korkmaz Kesik