Mona Lisa Gibi Eski Tabloları Şakır Şakır Konuşturan Yapay Zekâ (Video)

26
11
6
4
0
Makine öğrenimi araştırmacıları, tek bir kare görüntüyü kullanarak gerçekçi hareket efektleri üreten bir algoritma geliştirdiler.

Makine öğrenmesi hemen her alanda kullanılabilecek bir teknoloji ve bu yüzden de hemen her alanda makine öğrenmesi çalışmaları yapılıyor. Kabataslak çizimlerden bir tablo mu oluşturulacak? Bunun için bir yapay zeka var. Metal albümü mü yapacaksınız? Bunun için de bir yapay zeka bulunuyor. Arkadaşınızın fotoğrafını alıp, garip garip yüz ifadelerine girdiği bir video mu çekmek istiyorsunuz? Artık bunun için de makine öğrenmesi kullanılabiliyor.

Samsung Yapay Zeka Merkezi tarafından yayımlanan bir makalede yer alan model, kaynaktaki yüzün işaret noktalarını hedef yüze aktarmanın yeni bir yolunu kullanıyor. Sonuç olarak hedef yüz, kaynak yüze dönüşürken istenilen hareketi de yapıyor.

Bu yöntem aslında çok da yeni bir yöntem değil ve yapay zeka dünyasında yapay imaj kullanımı hem üzerinde çalışılan hem de sıkça tartışılan bir konu. Bir kişinin hareketlerini, bir videoda başka birinin hareketleri haline getirmek mümkün. Bu modellerin büyük kısmı için yüksek miktarda veri gerekiyor.

Samsung araştırmacıları ise sadece tek bir kareyi kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilen bir sistemi ortaya çıkardı. Sistem elbette ne kadar çok görüntü toplarsa o kadar başarılı oluyor. Yine de tek bir kare fotoğraf bile sistemin çalışması için yeterli. Bu da tabloların da hayata gelebilmesini sağlıyor.

Sistem, GAN adı verilen sistemi kullanıyor. Bu sistemde iki model birbirine karşı mücadele ediyor. Modellerden biri sahte görüntüyü üretmeye çalışırken diğeri de sahte modeli tespit etmeye çalışıyor. Sonuçlar, uygulamanın yaratıcılarının ne kadar gerçekçilik seviyesine ulaşmak istediğine göre değişiyor.

Araştırmacılar, görüntülerin gerçekçilik kalitesinin ve sahte olduklarının ne kadar belli olduğunun değişkenlik gösterdiğini söylüyor. Örneğin bir kişinin görüntüsü pikselleşmiş ya da bir şekilde deforme olmuşsa o deformasyon ortaya çıkan modelde de var olmaya devam ediyor. Sahte görüntüleri belli eden detaylar bu modellerde de ayan beyan ortada bulunuyor.

Yine de yapay zekanın yapabildiği şey oldukça inanılmaz. Yapay zeka şu anda üst beden ve yüz için kullanılabiliyor. Yani Mona Lisa’ya Ankara’nın Bağları söyletmek mümkün ancak misket oynayamıyor, en azından henüz. Sistemin nasıl çalıştığını ise aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/05/22/mona-lisa-frown-machine-learning-brings-old-paintings-and-photos-to-life/
26
11
6
4
0
Emoji İle Tepki Ver
26
11
6
4
0