Mona Lisa: Camın ötesi ya da sanatta sanal gerçeklik çağı

Mona Lisa: Camın ötesi ya da sanatta sanal gerçeklik çağı

Müze tarihinin ilk sanal gerçeklik deneyimi olan Mona Lisa: Camın Ötesi’ni 24 Ekim 2019 tarihinde ziyarete açılıyor.

Paris’te bulunan ve dünyanın en ünlü müzelerinden birisi olan Louvre’daki sergi, sanat severlere Leonardo da Vinci’nin en ünlü başyapıtını daha önce hiç görülmemiş bir şekilde izleyebilmeleri için fırsat veriyor.

Bu deneyime ayrıca dünyanın herhangi bir yerindeki tüm sanat severler VIVEPORT aracılığıyla erişebilecek.

Mona Lisa’yla gerçekleştirilen bu yenilikçi ve interaktif deneyim sayesinde Louvre Müzesi, da Vinci’nin ikonik şaheserini daha önce eşi benzeri görülmemiş bir yöntem kullanarak, tüm dünyadaki sanat severlerle tanıştırıyor. Yedi dakikalık sürükleyici deneyimin başlangıcında kullanıcılar, VIVE’ın en yeni VR başlığı VIVE Cosmos aracılığıyla kendilerini Mona Lisa’nın her daim sergilenmekte olduğu Louvre’daki Salle des États salonunda buluyor. Kullanıcı ilk başta, tablonun önündeki seyirci kalabalığının arkasında kalıyor.

Kalabalık, tablonun önünden ayrılınca izleyici, aradaki koruyucu cam ve çerçeve olmaksızın, eserle yüz yüze kalacak kadar tablonun yakınına getiriliyor. Da Vinci’nin şaheseriyle artık yalnız kalan seyirci, boya tabakasından görülen ahşap panelin dokusu da dahil olmak üzere bu ünlü yağlı boya tablonun en göz alıcı detaylarını ve eserin nasıl restore edildiğini yakından görebiliyor.

İzleyiciyi zaman yolculuğuna çıkaran bu eşsiz deneyim, sanat eserinin gerçekte nasıl yaratıldığı ve 500 yıldan uzun sürede nasıl bir değişime uğradığı konusunda fikir veriyor. Deneyimin hikâyeyle desteklendiği sesli anlatım tarafında ise, kimliği ve giyimi hakkında daha fazla detay vermek yoluyla Mona Lisa hakkındaki bazı efsaneleşen kavramlar saf dışı bırakılıyor.

Müzenin koleksiyonunda yer alan sanat eserlerini sanatseverlerin inceleyip takdir edebilmeleri için yeni yöntemler geliştirmeyi Louvre’un misyonu olarak tanımlayan Louvre Müzesi Mediasyon ve Kültürel Programlama Direktörü Dominique de Font-Réaulx ilk defa Leonardo da Vinci sergisi vesilesiyle HTC VIVE Arts iş birliğiyle bir sanal gerçeklik deneyimi sunmaktan memnuniyetini gizlemiyor. Font-Réaulx şöyle diyor: “Mona Lisa’nın sanal gerçeklik deneyimi bize, Louvre’daki bilgi ve uzmanlığımızı dijital yaratıcılıkla harmanlayabilme imkanı tanıdı.”

‘Louvre’la iş birliği yapmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz’ diyen, HTC VIVE Arts Direktörü Victoria Chang ise duygularını şöyle ifade ediyor: “Bu dünyaca ünlü sanat eserinin hikâyesini anlatmak için sanal gerçekliği kullanarak ve son derece yakın ve çevreleyici bir tecrübeyi onlara sunarak, Louvre ziyaretçilerinin zenginleştirilmiş bir deneyim yaşayabilmesini umuyoruz.”

Mona Lisa: Camın Ötesi sergisine katılım 24 Ekim 2019 – 24 Şubat 2020 tarihleri arasında Louvre Müzesi’nde, Napoléon Salonu’nda gerçekleşecek.