Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eserlerini çok beğendiğim Seçkin Pirim, İstinye Park’taki Louis Vuitton mağazasının dış cephesini bir heykel haline getirdi.
Louis Vuitton sanatçıyı tamamen özgür bırakmış, Pirim de, “Ben size cephe yapmam, içine girilebilen bir heykel yaparım” demiş.
Ortaya çıkan sonuç da sanatçının kağıt heykellerine gönderme yapıyor.
Seçkin Pirim, yıllar önce ‘Disiplin Fabrikası’ başlıklı işlerinin çıkış noktasını açıkladığında, askerde yazıcı olarak görevliyken, sıkıntıdan kağıt keserek, kağıttan heykel yapmaya başladığını anlatmıştı.
Tesadüfler insanın hayatında ne kadar önemli rol oynayabiliyor.
Pirim’in Güzel Sanatlar’da okumak istemesi de aslında yine bir tesadüfle ortaya çıkmış.
Yedi yaşında taşındığı Kuzguncuk, sanatçıya ilham vermiş.
Kuzguncuk’ta yaşayan Bihrat Mavitan’ı örnek alarak büyümüş ve Kuzguncuk sakinlerinden Mavitan, Nevzat Sayın ve Cengiz Bektaş gibi isimlerin yönlendirmesiyle Güzel Sanatlar’da bulmuş kendini...
Seçkin Pirim’in eserlerini 2001’den beri takip ediyorum.
Louis Vuitton gibi, dünyaca ünlü tasarımcı ve sanatçılarla yaptığı iş birlikleriyle dikkat çeken uluslararası bir lüks markanın Türkiye’de bir sanatçıyla çalışması önemli.

Haberin Devamı

Moda-sanat iş birliği

Hatırlayalım, Louis Vuitton Paris’te kendi bünyesindeki Espace Culturel adlı sanat galerisinde yıllar önce çağdaş Türk sanatçıların işlerinden oluşan ‘Yolculuklar: Günümüzün Türkiye’sinde Gezintiye Çıkmak’ sergisini gerçekleştirmişti.
Bu sergide Murat Akagündüz, Halil Altındere, Silva Bingaz, Canan, Gözde İlkin, Murat Morova, İhsan Oturmak, Ceren Oykut, Tayfun Serttaş, Ali Taptık ve Hale Tenger’in işleri yer almıştı.
Bir sanatçının işinin burada sergileniyor olması bile başlı başına bir başarıydı.
Zaten başta Louis Vuitton grubunun sahibi, dünyanın sayılı sanat koleksiyonerlerinden biri olan ve Frank Gehry imzalı Fondation Louis Vuitton’un da kurucusu olan Bernard Arnault gibi birçok önemli koleksiyonere danışmanlık yapan Herve Mikaeloff’du serginin küratörü.

Hatta Mikaeloff, Türkiye’nin çok kültürlülüğünü vurgulamak istediği için Türkiye’de birçok sergiyi gezmiş ve Rotary yarışması sergisinde o zaman 25 yaşında olan Diyarbakırlı ressam İhsan Oturmak’ın ‘Rejim Değişikliği’ adını verdiği ilkokul sınıflarını anlattığı işlerini ilk keşfeden olmuştu.

Haberin Devamı

Şimdi ise kariyerinin zirvesinde olan Seçkin Pirim imzalı heykele dönüşen dış cephesiyle de Louis Vuitton, Türkiye’nin önde gelen bir sanatçısını uluslararası bir platforma taşıyor.

Dileyelim böyle değerli iş birlikleri daha da çok olsun.