Yüzyılın Anlaşması: Filistinliler eleştirdi, Körfez ülkeleri ihtiyatla yaklaştı

Yüzyılın Anlaşması: Filistinliler eleştirdi, Körfez ülkeleri ihtiyatla yaklaştı
© Reuters
© Reuters
By Kadir Celimli
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanı Donald Trump yönetiminin 50 Milyar dolar boyutunda, 'Yüzyılın Anlaşması' olarak adlandırılan Filistin'e yönelik yatırım planı, Filistinliler tarafından yetersiz görülüp eleştirildi.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetiminin 50 milyar dolar değerindeki, 'Yüzyılın Anlaşması' olarak adlandırılan bölgedeki krize yönelik çözüm planı Filistinliler tarafından eleştirildi. ABD'nin Körfez'de müttefiki olan Arap ülkeleri ise plana ihtiyatla yaklaşarak, politik uzlaşma sağlandığı takdirde destek vereceklerini söyledi.

Planın ana mimarı olan Trump'ın damadı Jared Kushner, Filistin bölgesine yönelik iddialı ekonomik teklifler içeren planına destek toplamak için Bahreyn'de uluslararası bir toplantı düzenledi. Toplantıya İsrail ve Filistin tarafları katılmadı.

Kushner'in planı Filistinlilere müzakereler için masaya dönmeleri şartıyla, Batı Şeria ve Gazze ekonomilerini güçlendirmeyi ve bölgeye yapılacak yatırımlarla 'müreffeh bir geleceğe' sahip olmalarını vadediyor.

Jared Kushner, Bahreyn'de 'Yüzyılın Anlaşması'nı tanıtırken

"Filistin'in devlet olma talebini gözardı ediyor"

Ancak Kushner'in planının Filistin'in devlet olma talebini görmezden geldiğini ifade eden Filistin Kurtuluş Örgütü yetkilisi Hanan Ashrawi, Manama'daki konferansı 'samimiyetten oldukça uzak' olarak nitelendirdi.

Ashrawi, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah bölgesinde düzenlenen basın toplantısında "(Plan) gerçeklikten tamamen kopuk. Herkesin görmezden geldiği ve üzerine konuşmaktan kaçındığı aşikar gerçek, İsrail işgalinin ta kendisidir." dedi.

Filistinliler, toplantıyı Gazze Şeridi'nde protesto etti

Binlerce Filistinli, Hamas kontrolündeki Gazze şeridinde Bahreyn'deki konferansı ve 'Yüzyılın Anlaşması'nı protesto etti. Gösterilerde, üzerinde Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu'nun fotoğrafları bulunan posterler ateşe verildi, "İhanet konferansına hayır, utanç konferansına hayır!" yazılı pankartlarda taşındı.

Hamas lideri İsmail Haniyeh, anlaşmayı Filistin halkının aleyhine olduğunu söylerek eleştirdi: "Haklarımızdan kalıcı olarak vazgeçmemizin, Kudüs'ün, egemenlik ve direnişimizin bedeli olarak verilen bu para kesinlikle alınmamalı"

"Siyasi uzlaşma sağlanmadan ekonomik plan anlamsız"

Filistinliler ve bölgedeki Arapların çoğu, siyasi bir uzlaşma olmadan, ticaret ve bölgeye yatırımları artırmaya yönelik planların anlamsız olacağını söyleyerek, reddetti.

Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu Arap ülkeleri, yapılacak herhangi bir planın iki devletli bir barış çözümü üzerine yükselmesi gerektiğini söylüyor.

Kushner, konferansın ekonomik sorun ve çatışmaların çözülebilir olduğunu kanıtladığını ancak planın siyasi çözüm sunan kısmıyla alakalı herhangi bir detay paylaşmadığını söyledi: "Planın ekonomik vizyonunun politik kısmından önce açıklanmasını önemli buluyoruz çünkü insanların nasıl bir geleceğe sahip olacaklarını bilmesine ihtiyacımız var."

Trump'ın Kıdemli Beyaz Saray Danışmanı da olan Kushner, tarafların müzakerelerde ne zaman 'evet' diyeceklerine karar vermeleri gerektiğini söyledi ve "Belki de hiçbir zaman 'evet' demeyecekler" diye ekledi.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

İsrail'den Mahmud Abbas'ın tüm anlaşmaları askıya almasına tepki: Filistinliler zararlı çıkacak

'Suudi Arabistan Kudüs'ten vazgeçmedi'

ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği karar tasarısını veto etti