İnsan yüzünü tespit edip, tanımlamaya yarayan gelişmiş ve gelişmekte olan yüz tanıma biyometri sistemini kullanır. Biyometri, bireyin fiziksel özelliklerinin belirlenerek kimliğinin tespit edilmesinde kullanılmak amacı ile geliştirilmiş bir ölçme ve hesaplama yöntemidir.
23. Ağustos. 2019 tarihinde İngiliz Financial Times gazetesi manşetinden , Avrupa Birliği’nin kamuya açık alanlarda yüz tanıma teknolojisinin kullanımını kısıtlamayı planladığını yazdı. Gazeteye göre AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu bu konuda yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.
Yüz tanıma teknolojisi fırsat mı, tehdit mi ? Tehditten bahsettiğimizde haliyle aklımıza ilk gelmesi gereken, çocuklardır. Bir yetişkinin teknolojiyi zararlı yönde kullanmasına tehdit, bilinçsizlik diyebileceğimiz gibi tercih, fırsat da diyebiliriz.Teknoloji-İnsanların ihtiyaçlarına yönelik araç ve gereçlerin üretilebilmesinde gerekli olan bilgi, yetenek, yöntem ve teknikler bütününe denir. Bu tanımdan yola çıkarak teknolojinin yararları üzerinde durmamız gerektiğini düşünebiliriz fakat bilinçli ve doğru kullanılmadığı durumlarda teknolojinin zararları ile karşı karşıya kalıyoruz!
Yüz tanıma teknolojisi- Yapay zeka, makine öğrenimi ve biyometrik teknolojideki ilerlemeler sayesinde hızlı bir yükselişe sahne oluyor. 2022 yılında hacminin 7,7 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bilgisayar bilimci Woody Bledsoe, kılavuz çizgilerini kullanarak yüzleri sınıflandırmak için bir yöntem geliştirdiğinde takvimler 1960’ları gösteriyordu. Yıl 2019 artan doğruluk ve erişilebilirlik sunan yüz tanıma teknolojisinin bu denli yaygınlaşmasında sosyal medya, televizyon ve diğer özelleşmiş iletişim ağları etkili bir rol oynuyor.
Yüz tanıma sistemi dünyanın dört bir yanında hava alanlarında, trafikte gelen ve giden insanları izleyebilmek, futbol stadyumuna giriş yapmaya çalışan hooliganları tanımlamak gibi çeşitli ticari ortamlarda da kullanılabiliyor. Bilgisayar, telefon ve kart şifrelerini çok sık unutanlar için de bir kurtarıcı olarak görülüyor. Birçok ülke ve özel şirket, güvenilir ve hızlı olduğunu söyleyerek yüz tanıma programlarını kullanıyor. Woody Bledsoe’nun bu yöntemi 59 yıl önce başlamış şimdi bazılarına göre yüz tanıma teknolojisi yüzünden insanların mahremiyetinin yok olduğu savunuluyor. Yüz tanıma sisteminin iyi yönleri ve kötü yönlerinin tartışmasını gelecek günlerde daha çok okuyacağız gibi.