'Yeni bir büyük ekonomik kriz geliyor'

'Yeni bir büyük ekonomik kriz geliyor'

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, artan işsizliğin yeni bir Büyük Buhran’a yol açacağı öngörüsünde bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Peterson Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, son 20 yılda ülkeler arasındaki eşitsizliğin azalmasına rağmen, farklı toplum grupları arasındaki eşitsizliğin belirgin bir şekilde artığına dikkat çekti.

Halihazırdaki durumun iklim krizi ve yükselen korumacılık politikaları ile birlikte daha da zorlaştığına vurgu yapan Georgieva, finansal piyasalardaki istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluğun önümüzdeki on yıla damgasını vuracağını söyledi.

İngiltere’deki yüzde 10’luk kesimin, nüfusun en yoksul yarısının toplam varlığına denk düşen zenginliği kontrol etmesini buna örnek olarak gösteren Georgieva, benzer bir durumun, Almanya ve Fransa’nın da dahil olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün diğer ülkelerinin yanı sıra ABD, Avustralya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde de gözlemlendiğine dikkat çekti.

Artan eşitsizliğin ekonomik büyümeyi engellediğini, bunun yanında popülizm ve siyasi istikrarsızlığı da körüklediğini belirten Georgieva, “Bu kaygı verici eğilim, teknolojik gelişim ve entegrasyonun ilk önce Yaldızlı Çağ’a daha sonra Kükreyen Yirmili’ye ve son olarak da Büyük Buhran’a yol açan 20. yüzyılın başlarındaki durumu hatırlatıyor” ifadelerini kullandı. 

YURT HABER