HABER MERKEZİ

Edirne'de 1881 yılında ipek böceği yetiştirilen ve sonraki yıllarda ilkokul olarak hizmet verdiği için halk arasında 'Böcek Mektebi' olarak bilinen ve son olarak Edirne İl Müftülüğü binası olarak hizmet veren tarihi yapı, 19 Ocak günü, sabaha karşı henüz belirlenemeyen nedenle yanarak kullanılamaz hale geldi. Tarihi Selimiye Camii'nin hemen arkasında, Osmanlı döneminden kalma ahşap sivil mimari örneği olan tarihi yapının tamamının yanması ve duvarlarının çökmesiyle birlikte, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Yangının çıkış nedeni ile henüz bir açıklama yapılmazken Edirne Valisi Ekrem Canalp, yanan tarihi bina önüne gelerek  basın açıklaması yaptı.

CİĞERLERİMİZDE BİRLİKTE YANDI

Vali Canalp, tarihi binayla birlikte ciğerlerinin de birlikte yandığını belirterek, "İki gün  önce saat 04.00'da, halk arasında 'Böcek Mektebi' olarak bilinen ve daha sonrasında da müftülüğe 30 yıl öncesinde tahsis edilmiş olan tarihi yapılarımızdan bir tanesi olan, Selimiye'nin gölgesindeki tarihi sivil mimari örneği yapısında bir yangın çıktı. Bu yangın sabah saat 04.00 civarlarında başladı. Ben saat 04.40 sularında geldiğim zaman bütün Edirnelilerin hissettiği duyguyu hissettim. Binayla beraber aslında içimizde tarihin bir parçası da birlikte yanıyordu. Ve bütün Edirnelilerin düşündüğü şey ciğerlerimizde aslında yangınla beraber yandı. Edirne bir tarih kenti, tarihi dokusuyla müthiş şekilde hissedilebildiği bir kent. Ve Böcek Mektebi de aslında bizim güçlü olan tarihi dokumuzun, geçmişimizin tarihi mirasımızın bir parçasıdır. Öyle bir parça ki aslında bütün Edirnelilerin herkesin de hatırasının olduğu bir bina. Bu bina aslında okul olarak da hizmet vermiş. Aynı zamanda sürücü kursu olarak da hizmet vermiş, herkesin hatırası olduğu bir bina. Bu kadar hatırası olan bir binanın yanması da hepimizde derin bir üzüntüye sebebiyet verdi" dedi.

1 YIL İÇİNDE ASLINA UYGUN ONARACAĞIZ

Vali Canalp, tarihi binanın 1 yıl ve daha kısa sürede aslına uygun şekilde onarılacağını söyledi. Tarihi binanın rölöve çalışmasının hazır olduğunu söyleyen  Ekrem Canalp, "Bizlere düşen bir görev var. Bu tarihi yapıyı tekrar diriltmek, tekrar yeniden inşa etmek. Bunun içinde valiliğimiz olarak şu anda daha önce rövölerini çıkarmış olduğumuz bu binanın projelerini bir aylık süre içerisinde zaten hazır olan rövölelerin üzerinden projelendireceğiz, koruma kurulumuzla beraber ortak bir çalışma yapacağız. Ve inşallah 1 yıl yıldan daha az zaman içerisinde bu tarihi yapıyı aslına uygun şekilde var olduğu o sivil mimari örneği var olduğu o sivil mimari şah eseri aynı şekilde inşallah yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu.

İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTIK

Edirne Valiliği olarak ayrıca idari soruşturma başlatıldığını söyleyen Canalp, "Yangın ile ilgili şu anda daha hem Edirne Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü çalışma var, aynı zamanda benimde valilik olarak başlatmış olduğum bir idari soruşturma var. Yangının gerçek sebebini bu iki soruşturmanın neticesinde ortaya çıkacağını söyleyebilirim. Şu anda elektrik ve elektrik sistemi üzerinden kaynaklanacağı olabileceği ilişkin bir ön değerlendirmeler var. Kesin sonuçları soruşturmanın sonunda söylemek uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.