Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 2015 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan genelge ile 19 Ekim tarihi, 'Muhtarlar Günü' ilan edildi. Düzce'de "19 Ekim Muhtarlar Günü" etkinlikleri kapsamında tören düzenledi. Anıtpark Meydanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kutlama programı, Düzce Valiliği tarafından Düzce Belediyesi Erguvan Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen yemekle devam etti. Buradaki programa Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir ve Ümit Yılmaz, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Cengiz Tuncer, Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Mensur Bilgin, Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Tacettin Kaval, kurum amirleri ile merkeze bağlı köy ve mahalle muhtarları katıldı.


 

"Birlik ve beraberlik içerisinde nice 2023'lere, 2053'lere, 2071'lere"

Protokol üyelerinin tek tek masaları gezerek, muhtarlara hal hatır sorduğu yemekte, muhtarlara hitap eden Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, şu ifadeleri kullandı:

"Mülki idaremizin en uzak uzantısı olan muhtarlarımız için şöyle bir söz vardır; 'olağanüstü bir durum olduğu zaman muhtarların değeri ortaya çıkar.' Sayın Cumhurbaşkanımız 4 yıl önce 2015 yılında yine 19 Ekim'i muhtarlar günü olarak ilan etmek suretiyle bu konudaki tavrını ortaya koymuştur. İnşallah biz de bu birlik beraberliği devam ettirecek köy ve mahallelerde hep beraber mücadele etmeye de devam edeceğiz. Sizlerin desteği bizim için çok önemli. Son harekâtlarda Türkiye’nin gücünü herkes gördü. Dünya haber kamuoyunda Türkiye ya birinci ya ikinci haber. Bu da bizim büyüklüğümüzü gösterir. Arkadaşlar inşallah daha büyük olacağız, daha güçlü olacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde inşallah nice 2023'lere, 2053'lere, 2071'lere. Hep birlikte emin adımlarla varacağız."

"Yaralı ziyareti diye gittim ama çakı gibi bir çocuk"

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün muhtarlarımız başımızın taçıdır. Biz muhtarlarımızla gerçekten bir aileyiz. Bugün bu vesilesiyle bir araya geldik. Muhtarlar Günü'nüzü kutluyorum. Biraz geciktik, Barış Pınarı Harekatı'nda yaralanan Kaynaşlı'daki bir arkadaşımızı ziyarete gittim. Yaralı ziyareti diye gittim ama çakı gibi bir çocuk. İnanılmaz motivasyonu yüksek. Onun o heyecanı beni de heyecanlandırdı. Böyle bir milletin evladı olmaktan gurur duyuyorum."

"Muhtarlık sorumluluğu çok fazla olan bir kurum"

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, 1800'lerden bu yana devam eden muhtarlık kurumunun halkla devletin gerçekten diyaloğunu sağladığını vurguladı. Yılmaz, "Muhtarlık kurumu aracılık yapan ve sorumluluğu çok fazla olan bir kurum. Bu zor görevinizde başarılı olduğunuzu biliyorum ve Muhtarlar Günü'nüz kutlu olsun diyorum . Ben de Barış Pınarı Harekatı'na şu anda ara veren şanlı ordumuza muvaffakiyetler diliyorum."
 

"Muhtarlık hizmet ve gönüllülük esasına dayalı bir iştir"

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Cengiz Tuncer ise şu ifadeleri kullandı:

"1829 yılında İstanbul'da kurulan Muhtarlık Teşkilatı o dönem İstanbul’a olan göçü kontrol altına almak, mahellelere gelen gidenlerin kaydını tutulması ve güvenlik için kurulan bir birimdi. Demokrası zincirinin ilk halkası olan sizlersiniz. Muhtarlık normalde parayla, pulla yapılacak iş değildir, hizmet ve gönüllülük esasına dayalı bir iştir. Görevinizde hepinize başarılar diliyorum ve hepinize teşekkür ediyorum."

"Muhtarlar demokrasimizin kılcal damarlarıdır"

"Muhtarlar demokrasimizin kılcal damarlarıdır." diyen Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Mensur Bilgin, sözlerine şöyle devam etti:

"Muhtarlar Günü'nü bize hediye eden Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Barış Pınarı Heraketı'nda mükemmel şekilde mücadele veren şanlı ordumuzu kutluyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum."

"Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 19 Ekim Muhtarlar Günü ilan edildi"

Kürsüye gelen Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Tacettin Kaval da günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında şunları kaydetti:

"2015 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak ilan edilmiştir. Emeği geçen herkese minnettarlığımı sunarım. Suriye topraklarında gerçekleşen Barış Pınarı Harekâtı'nda verdiğimiz şehitlerimize de Allah'tan rahmet, yakınlarına yakınlarına sabır, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Değerli muhtarlarım günümüz kutlu olsun."

Protokol konuşmalarının ardından program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.