Öztrak: Vahşi kapitalizm sosyal devletle ehlileştirilecek

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, hükümetin korona virüsü salgınındaki politikalarını eleştirdi. CHP'li belediyelerin sosyal destek açığını kapatmak için çalıştığını söyleyen Öztrak, "Erdoğan 'vahşi kapitalizm' lafını şu günlerde ağzından düşürmüyor ama 'bal bal' demekle de ağız tatlanmıyor. Vahşi kapitalizm ehlileştirilecekse sosyal devletle, akıllı devlet müdahaleleriyle ehlileştirilecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Gezi Parkı eylemlerinin dün yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Eylemlerin, gençlerin ağaca ve doğaya sahip çıkma hareketi olduğunu ifade eden Öztrak, "ülkenin nefesini kesmek isteyenlere karşı bir demokrasi çığlığı olduğunu" söyledi.

'BİLİM KURULUNUN KARARLARI KAMUOYUNA AÇIK OLMALI'

Korona virüsü (Covid-19) salgınıyla mücadelede yeni bir normalleşme sürecine geçildiğini ve bu aşamaya büyük fedakarlıklarla gelindiğini dile getiren Öztrak, salgınla en ön cephede çarpışan sağlık çalışanlarına büyük minnet borçlu olunduğunu belirtti. Öztrak, bu sürece önerileriyle katkıda bulunan Bilim Kurulu üyelerine de teşekkür etti.

Öztrak, "Normalleşmenin başarısı, alınan kararlara güven duyulmasına bağlıdır. Güveni sağlamanın ön koşulu da kararların siyasi değil, bilimsel gerekçelerle alınmasıdır. Bunun için 'Bilim Kurulunun kararları kamuoyuna açık olmalıdır' dedik. Demeye de devam edeceğiz. Bu, sadece yurttaşlarımızın sağlığı açısından değil, ekonomik ve ticari hayatın sağlığı açısından da önemlidir" dedi.

18 yaşından küçüklerin evinde kalmaya devam edeceğini anımsatan Öztrak, kreşlerin açıldığını ancak "0 ile 18 yaş arası evde kalacak" denildiğini, bunun çelişki olduğunu ifade etti.

Bu çelişkilerin normalleşme kararının sağlık gerekçelerinden çok, ekonomik gerekçelerle alındığı endişesini uyandırdığını dile getiren Öztrak, "Bunları dikkate alarak milletimize bir çağrı yapmak istiyoruz. İhtiyatı elden bırakmanın hem insani hem de mali kayıplarının çok büyük olacağını unutmamalıyız ancak bu şekilde ikinci dalgadan kaçınabilir, yapılan onca fedakarlığı da boşa çıkarmamış oluruz" diye konuştu.

'TOPLANAN PARALAR NEREYE HARCANDI, BİLEN YOK'

Çok sayıda kişinin salgın nedeniyle gelirini kaybettiğini söyleyen Faik Öztrak, şöyle devam etti:

"Bu kayıplar saray hükümeti tarafından telafi edildi mi? Hayır. Aksine millete IBAN numarası gönderip para istediler. Dünyanın hangi ülkesinde, Çin'de, Maçin'de, Fizan'da hem dünya lideri olduğunu iddia edeceksin hem de vatandaşından para isteyeceksin. Böyle bir hükümet başka bir yerde var mı? Hâlâ da millete IBAN numarası göndermeye devam ediyorlar. Bu toplanan paralar nereye harcandı, kime yardım yapıldı, bilen yok. Sarayın damadı rakamları her gün çarpıp çarpıtsa da tablo ortada. Türkiye, salgında verdiği ekonomik teşviklerle 168 ülke içinde dünyada 127. sırada yer alabildi. Yine milli gelire oranla verilen mali teşviklerde G20 içinde sondan beşinci oldu."

'EKONOMİK YAŞAM TEK BİR İDARİ KARARLA NORMALE DÖNMEZ'

Öztrak, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkardan yeni kredilere erişebilenlerin 606 bin civarında olduğunu, esnaf ve sanatkarların ancak yüzde 30'unun yeni kredileri alabildiğini, kalan yüzde 70'inin faiziyle bile borç alamadığını belirtti.

Öztrak, "Esnafımızın, iş insanlarımızın hükümetten talepleri var. Hükümet havaya bakıp ıslık çalarak bu taleplerden kaçamaz. Öyle tek bir idari kararla ticari hayatın ve ekonomik yaşamın yeniden normale döneceğini kimse beklemesin. Ticari ve ekonomik hayatın düzene girmesi için hükümete ciddi görevler düşüyor" dedi.

Öztrak, iş dünyasının kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılmasını, esnafın kira yardımı, doğal gaz, su ve elektrik faturalarının yıl sonuna kadar faizsiz ertelenmesini, 2,5 aydır kapalı olan kahvehane sahiplerine asgari ücret kadar destek verilmesini talep ettiğini yineledi.

'HÜKÜMET MİLLETİMİZİ BİR BAŞINA BIRAKTI'

Faik Öztrak, çiftçilere kanunen hak ettiği desteklerin verilmediğini ifade ederek "Tabii afete uğrayan ancak ÇKS kaydı olmayan çiftçilerimizin sorunlarını nasıl çözeceksiniz? 'Darbe marbe' laflarıyla bu soruyu geçiştirmeye, kulağınızın üstüne yatmaya kalkışmayın. Çiftçilerimiz bu sorulara yanıt bekliyor. Biz de yanıt bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Yine salgında öğrendiğimiz bir diğer ders, hükümetlerin keyfine bağlı olmayan, her vatandaşın hakkı olan, güçlü sosyal destek ağlarının önemi oldu" diyen Öztrak, "Saray hükümeti, salgında sadece 5,5 milyon yurttaşımıza, o da bir defalık, bin lira vermekle yetindi. Yani hepsi topu 5,5 milyar lira. Saray hükümeti salgında milletimizi bir başına bıraktı" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN 'VAHŞİ KAPİTALİZM' LAFINI AĞZINDAN DÜŞÜRMÜYOR'

CHP Parti Sözcüsü Öztrak, CHP'li belediyelerin, hükümetin bıraktığı sosyal destek açığını kapatmak için canla başla çalıştığını ve başarılı da olunduğunu söyledi.

Bu işin artık kurumsallaşması gerektiğini belirten Öztrak, "Erdoğan 'vahşi kapitalizm' lafını şu günlerde ağzından düşürmüyor ama 'bal bal' demekle de ağız tatlanmıyor. Vahşi kapitalizm ehlileştirilecekse sosyal devletle, akıllı devlet müdahaleleriyle ehlileştirilecek. Kriz millet için fırsata çevrilecekse işte böyle çevrilecek ama iktidarın krizi fırsata çevirmekten anladığı bu değil. O, başka şeyler anlıyor. Salgında bile Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankasından aldıkları 200 milyon Euro krediyle yandaşlarına ihalesiz inşaat işi dağıtmakla meşguller" dedi. (ANKARA/AA)