Tüm dünyamızı etkisi altına alan covid-19 pandemisi ile bir anda birçok şey değişti. Yaşam biçimlerimizden alışkanlıklarımıza, önceliklerimizden ve davranış biçimlerimize….. Dünya değişti ve bizler de bu değişime ayak uydurmak zorunda kaldığımız için, kendimizi değiştirdik.
Bu değişimlerin en önemlilerinden biri de eğitim oldu tabi ki. Eğitim, sağlıkla kıyaslanacak duruma geldi. Önce sağlık mı- eğitim mi? Çok zor bir denklem olan bu ikilide seçim yapmak eğitim dışındaki hususlar kadar kolay olmasa da, bir insan için en önemlisinin nefes almak olduğu kaçınılmaz bir gerçek.
Peki sağlığımız için eğitimden vazgeçmek mi zorundayız? İşte tam bu noktada nasıl yaşamak için nefes almak zorunda isek, canlı bir bedenin, sağlıklı, bilgili ve kültürlü bir birey olması da toplumların nefes alması için olmazsa olmazlarından. Bu birbirinden ayrılamayacak kadar önem arz eden iki denklemi, uzaktan eğitim, geçici bir süreliğine en az hasarla atlatabilmemiz için, eğitimin bir formülü geliştirildi.
Kuşkusuz, hiçbir formül, zil çaldığı zaman çocukların koridorlarında koşuşturduğu okul binaları, tahtaya çıkıp, soruyu cevaplayan öğrencinin saçını okşayıp tebrik eden öğretmenin sıcaklığı, kalem tıraşını evde unuttuğu için, sıra arkadaşından isteyip, paylaşım yapan çocukların ortamı gibi olamayacak. O güzel günlerin tekrar geri geleceğini düşünerek, şu an için uzaktan eğitim modeline öncelikle ailelerin adapte olması gerekmektedir.
Bu eğitim modeli ile tam olarak gerçek ortamın havasını yakalayamasak da, dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Ve bu ortamı ne kadar doğru ayarlarsak, eğitimin ciddiyetini çocuklar o kadar iyi algılayabilir.
- Öncelikle, bu sürecin geçici olacağını bilmeli ve çocuklara hissettirilmelidir,
- Uzun bir süre eğitimden uzak kalınmasından dolayı, saatler ve iç disiplini sağlanmalıdır,
- Çocukların ders ortamları, sınıf ortamlarına uygun ayarlanmalı, (yatak, koltuk vs ders dinlenmemeli)
- Öğretmenlerinin her zamanki gibi çabaları aynen devam etmekte olup, çocukların saygısı ve disiplini de buna göre olmalı,
- Ödevlerinin yapması ve bir program dahilinde çalışmaları sağlanmalıdır.
Sevgili Anne – Babalar;
Bu süreç, ülkemizde eğitimin en az hasarla atlatılabilmesi için çok önemlidir. Her şey normale döndüğü zaman, arada telafisi olmayan boşlukların olmaması gerekmektedir. Çocuklarımızın iyi bir eğitimi olması her ailenin arzusudur. Ancak bu noktada daha da önemli bir noktaya dikkat çekmek isterim. Uzaktan eğitim ile, çocuklarımızın eğitimine yakın olmaya çalıştıkça, onlarla aramızda olan anne-baba-çocuk duygularına uzak kalmamaya dikkat etmeliyiz. Öğretmen kimliğine bürünüp, ebeveyn olduğumuzu unutmamalıyız.
Çok ince bir çizgi olan bu durum doğru yönetilemediği zaman, ileride karşımıza çok büyük problemler çıkaracaktır. Çocuklarla aileler arasında yaşanan duygusal çatışmalar, çocukların mesleki kariyerlerine hedeflenirken, kaybettiğimiz aile bütünlüğümüzün nedeni olabilir. Eğitimleri ile ilgilenirken sabırlı olmalı, duygularla hareket edilmemelidir.
Unutulmaması gereken en önemli şey, anne-baba olduğunuzdur. Ve ömrünüzün sonuna kadar, çocuklarınıza sunacağınız en güzel duygu sevgidir.
Güzel günlerin geleceğine inancımla……Saygılarımla