Kaba ve ipsiz sapsız konuşmalarıyla tanınan bir molla bir Bektaşi’ye yaklaşarak:

- Baba erenler? Helada sakız çiğnemek günah mıdır, diye sormuş.

Bektaşi hemen cevabını vermiş:

- Günah olmasına günah değil ama görenler bir halt yediğini sanır.

Cevap Bekleyen Ana Soru: Neden Yerli ve Yabancı Turist Gelsin?

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi Kahramanmaraş şehrinin müze, ören yeri, tarihi yapı vb. değerlerinin tanıtılması, reklamının yapılması gibi eylemlerinde sıkıntıları vardır. Ayrıca maalesef yöneticiler ve vatandaşlar olarak tarihi yapı, tarihi yer, ören yerleri ve şehircilik meselelerine tam olarak özendiğimiz ve bu doğrultuda doğru çalışmalar yaptığımız söylenemez.

Mesela, Kahramanmaraş şehir merkezinde çok sayıda müze olmasına rağmen, şehirde yaşayan vatandaşların çoğu bu müzelerden bihaberdir. Bu kadar müzenin kurumlarımız tarafından yapılması tabi ki mutlulukla karşılanacak. Ama sadece müzeyi kurallarına göre inşa etmek ve içerisine memur koymakla müzecilik işi bitmiyor. Çünkü sanatsal ve tarihsel yatırım emeklerinin karşılığının alınabilmesi için bu müzelere insanların gitmesi gerek. Dolayısıyla müzelere insanların gitme oranını arttırmak için, anahtar cümle “tanıtım çalışmaları”.

Bu günlerde Sayın T.C Kültür ve Turizm Bakanımız, turizm, (tarihi yapı, tarihi alanlar, ören yerleri vb.) için tanıtımın aşırı derecede önemli olduğunu ve bu konuda bakanlığımızın çok büyük yatırımlar yaptığından bahsetti, rakamlar ve istatistikler verdi. Yanı sıra maalesef kimi ülkelerde turizm için “tanıtım çalışma ajanslarının” temelinin yüzlerce yıl önce atıldığına değindi. Bizde ise Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı 2019 yılının temmuz ayında kuruldu.

Dolayısıyla bakanımız esas meselenin tanıtımdan geçtiğinin, tanıtım sayesinde yerli ve yabancı turistlerde artış olacağını dolayısıyla ekonominin canlanacağını ve bu canlanmayla tarihi yapıların, yerlerin, sit alanlarının, ören yerlerinin vb. şeylerin geliştirilmesi için daha çok para harcanacağının farkında.

Peki Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere, belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın çeşitli kurumlarımızın, bu tanıtım konusunda özverileri ve inisiyatifleri neler olacak bize zaman gösterecek. Umarım önce Türkiye sonra Kahramanmaraş kazanır.

*

Dikkat ettiyseniz her makalemin sonuna Ne Alaka başlığıyla bir bölüm açıyorum. Başlıktan da anlaşılacağı üzere orası hayali karakterler ve konularla güncel memleket meselelerini birleştirerek; alay yapmaya, kinaye yapmaya, fıkralar yazmaya çalıştığım bir bölüm. Yani yazma amacım güldürerek düşündürme. Kimi okurların dikkatine sunarım.

NE ALAKA: Bir gün bir babayiğit çıkacak; kapılara çarpı atanlardan, küçük çocukların psikolojisine ve namussuna göz dikenlerden, dünyanın sadece insana ait olduğunu düşünenlerden, sahtekar dincilerden hesap soracak.