Uğur Kocabey'in ilk şiir kitabı 'Çaya Beş Kala' yayınlandı

Bayburtlu şair Uğur Kocabey’in ‘Çaya Beş Kala’ adlı eseri yayınlandı.

Uğur Kocabey'in ilk şiir kitabı 'Çaya Beş Kala' yayınlandı

Bayburt Postası - 7 Harf Yayınlarından okuyucuyla buluşan ‘Çaya Beş Kala’ adlı eserde 150’ye yakın serbest ve hece ölçüsünde kaleme alınmış şiirler bulunuyor. 

Kitabın önsözünde şiir dünyası hakkında bilgiler veren Kocabey, şiirlerin lirik özellikler taşımasının çocukluğuna duyduğu özlemden kaynaklandığını belirtiyor. Şiirsel ifadelerle kaleme alınan önsözde Kocabey şu ifadelere yer veriyor:

“Şiir ruhta demlenen hislerin dilde vücut bulması; şiir gönül coğrafyasının haritası, şiir sözlerin damıtılmışıdır. En samimi ve en hakiki anlarımızdan dile gelenlerdir şiirler.

İsmini “Çaya Beş Kala” olarak uygun bulduğum bu ilk şiir kitabım, uzun zamandır yazdığım ama yayımlanması bugüne nasip olan şiirlerimden seçtiklerimle oluştu. Şiirlerin çoğunluğunun lirik olması, aslında çocukluğuma duyduğum özlemin yansımasıdır. Bunda elbette bir Anadolu köyünde büyümüş olmamın büyük etkisi vardır.

Şiirlerimde beni hiç terk etmeyen sıla özleminin, şifa bulmaz bir şekilde köyümün kırlarına duyduğum hasretin, hayatımı zenginleştiren insanların etkileri görülecektir.

Profesyonel iş yaşamım sona erip emekli olduktan sonra kendime ayırdığım zamanlarda dile dökülenlerdir burada okuduklarınız. Bazen sevinç, bazen hüzün, bazen de mutluluklarımdır mısralarım.”

Şiirlerden dörtlükler, bölümler…

Asla uyumazdın biz uyumadan 
Sessizce ayrıldın, bak duyurmadan
Korudun kolladın hiç ayırmadan
Yüreğim yanıyor içim kor anne
Bu bir rüya olsun haydi yor anne

‘Annem Kal Anne’ adlı şiirden...

***

Acılarla piştik dertle yoğrulduk 
Dizüsü çökerek sustuk kavrulduk
Çekilmez dertlerle estik savrulduk 
Gam ile demlenen çayımız kaldı

‘Neyimiz Kaldı’ adlı bir göç hikayesini anlatan şiirden…

***

Babasız kalmışım tam on yaşında
Sobasız geçerdi Bayburt kışında
Üç bacı, beş kardeş ana başında
Birliği yaşatan benim babamdı

‘Benim Babamdı’ adlı şiirden…

***

Dedem Korkut, Bamsı Böyrek burdadır
Yiğitlik kanında, mertlik serdedir
Mazlum neredeyse gadam ordadır
Hep şanlı tarihi yazar Bayburt’um

‘Benzer Bayburtlum’ adlı şiirden…

***

Gökyüzü kapalı bir avlu açık
Güneş de görülmez tam açık seçik
Kuşları görürsün hep yarı buçuk
Taksitle bakmayı nerden bilesin

'Zindanlar Karanlık' adlı şiirden...

***

Kaç bardaklık ömrüm kaldı bilmiyorum,
Tek bildiğim demli çaylarda yaşıyorum.
Saatim bile çay saati,
Bazen çayı beş geçiyor,
Bazen de çaya beş var.
Saatim saatimi de tutmuyor zaten,
Bazen dem, bazen de gam doluyor içerken,
Bazen de bir dost dokunuşu geçerken.

Kitaba ismini veren ‘Çay Beş Kala’ adlı şiirden…

Kitabın son bölümünde birkaç ismin Uğur Kocabey şiiri hakkında görüşleri yer alıyor. Bu isimlerden biri de Doç. Dr. Turgut Bayramoğlu.. Bayramoğlu'nun, şairin şiir dünyasına dair tespitleri var:

“Kocabey, sıla özleminin kedere, duanın yalvarışa, toprağın vatana dönüştüğü bir atmosferi bize yaşatmaktadır. Şiirlerinde bazen koşmaların tadını, bazen âşık geleneğinin izlerini kolaylıkla sürebilirsiniz. “Kömür gözlüm hoş bakışlım/Yanağına el değmesin/Sırma saçlım hoş kokuşlum/Cemaline göz değmesin” diyerek Karacoğlan’ın nefesini çağları aşarak bize hissettirmektedir.”

Uğur Kocabey'in 'Çaya Beş Kala' adlı kitabı Bayburt'ta Demirhan Kitabevi'nde satışa sunuldu, kitaba internet satış noktalarından da ulaşılabiliyor. 

Uğur Kocebey kimdir?

1962 yılında Bayburt'ta doğdu. İlk, orta ve liseyi Bayburt'ta tamamladı. Daha sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümünden biyolog olarak mezun oldu. Üç yıl Elazığ Baskil Lisesi'nde biyoloji öğretmenliği yaptı. Ardından Bayburt Sağlık Müdürlüğü'nde dört yıl biyolog olarak çalıştı. 1994 yılında İstanbul'a göç eden şair, 2003 yılına kadar özel sektörde yöneticilik yaptı. 2003 yılından sonra Antalya'ya yerleşen ve ticarete atılan şair günümüze kadar ticaretle uğraştı ve uğraşmaya devam ediyor. Evli ve iki erkek bir kız babası olan şairin üç de torunu var. Yakın bir zamanda şiir yazmaya başlayan Kocabey'in kaleminde uzun yılların birikimi görülür.. Kocabey'in şiirinde yetişmiş olduğu bölge kültürünün etkisiyle Anadolu kokusu buram buram hissedilmektedir.

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Baybert 3 yıl önce

Çok beyendim çok güzel

Avatar
Nur 3 yıl önce

Tebrik ederim, başarılarınızın devamını dilerim