Tuncay Lakot

Tuncay Lakot

Trabzon bu fırsatı kaçırmamalı

Uzun bir zaman sonra Yurt dışında yani komşu ülke Gürcistan’a gitme şansını yakaladım ve gördüklerim yine beni şaşkına çevirdi.

3.Uluslararası Akademik Spor Araştırmaları Kongresi Batum’da gerçekleştirildi.Türkiye’den ve Avrupa’dan önemli Spor Bilim Akademisyeni sunularını gerçekleştirdi ve bende oturumun galasını sunma fırsatı buldum.Kongre Başkanı Doç.Dr. Akın Çelik’e ve Asad Başkanı Doç.Dr.Erkut Tutkun’a bana bu imkanı verdikleri için başta teşekkür ederim.

Önce biraz Batum’a edindiğim tecrübeleri kısaca sizlere aktarayım isterim.

Tam bir kıyı kenti ve doğal ve tarihsel güzelliklerin korunması anlamında son derece hassaslar.Yüksek katlı binaların her geçen gün artması biraz güzelliği bana göre bozuyor.Sarp sınır kapısından şehrin göbeğine kadar sahilleri hiç bozulmadan kalmış ve mükemmel bir mazaraya sahipler.Caddeleri geniş ve bir sahil bantları mevcut ki imrenmemek elde değil.Mesela şehrin göbeğinde denize girebiliyorlar.Deniz kıyılarına harika kamerayalar yapılmış derme çatma değil orjinal.Mesela Batum’da da stad yapımı devam ediyor ama onlar doğal sahillerini bozmadan bu işi görmüşler ve deniz ekolojisine büyük önem vermişler.Denizi doldurarak yeni yaşam alanları yaratmamışlar aksine halkını denizle bütünleştirmişler.Batum’da dağlar denize paralel fakat kafanızı dağlara çevirdiğinizde dağ yamaçlarında 5-6 katlı apartman gibi binalar yok.Şirin köyler sizi karşılıyor.Tarih mirasları bizim kadar olmasa da Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerini muhteşem koruyorlar.

180.000 bin nüfusa bağlı Acara bölgesi bir çok kişiye ev sahibi yapıyor ve devasa otelleri bulunduğu ilde eğlence turizmi ile anılıyor olmalarından işin gerçeği çok rahatsızlar.

Gelelim asıl konumuza Kongrede birçok Akademisyenin sunumlarını yakından takip ettim ve yapılan çalışmalarla ilgili çok önemli bilgi alma imkanım oldu. Çokta faydalı olduğu kanaatindeyim.

Bunlardan en önemlisi Türkiye’nin gen haritası ve Trabzon’un buradaki önemi ve sporcu sakatlanmaları ile ilgili konu idi.

Böyle bir araştırma merkezinin gerekliliğinin Trabzon’a kazandıracağı faydalar saymakla bitmez ama bu konuda hala orta da somut bir adımın hala sonuçlandırılamamış olması gerçeği.

Trabzon turizmi ve spor turizmi elimizde olan gerçekten çok büyük fırsatlar ve bunları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

Trabzon’a performans merkezi ile data merkezinin kurulması gerçeğini bir kez daha gözler önüne serildi . Kurulması halinde ise Spor Bilimleri Fakültemize önemli sorumluluklar düşeceği açıktır. Data (veri) merkezimizde inanılmaz bir kaynak oluşacağı açıktır.

Geleceğin futbolcularını yetiştirmek adına yapılan çalışmaları gördükçe en büyük katkı bu şekilde sağlanacağıdır.Hani hep söylenir ya bundan sporcu olur ve ya olmaz işte bunu yine diyelim ama bilimsel verilere dayanrak yapalım.

Sporcu sağlığı konusunda özellikle üst düzey liglerde mücadele eden kulüplerimizin Trabzon’da olması çevre illeri de buna dahil ettiğimizde sporcu sağlığı konusunda cazibe merkezi oluşturulması içten bile değil. Bu denli işinde üst noktalara gelmiş hekimlerin olduğunu unutup faydayı dışardan aramak yanılgısının içinde olduğumuz toplumda uzaklaşmamış olması.

Bir teşekkür de Batum BaşkonsoloSumuz Makbule Koçak hanımefendiye bizleri çok güzel şekilde ağırladı Yapılan çalışmalarla ilgili çok önemli bilgiler aktardı. İki konunun üzerinde durdu Batum’un Uluslararası spor organizasyonlara ev sahipliği yapmak için verdikleri çaba ve gayret ikincisi ise ücretsiz olarak verilen Türkçe derslerinin ne kadar fayda sağladığı sokakta yürürken her 3 kişiden 1 kişisi muhakkak Türkçe biliyor ve bu çok hoşumuza gitti.

Özetle her gittiğimiz şehir her gittiğimiz ülkelere gıpta ile bakan değil Trabzon’a verilecek çeki düzenle gıpta ile bakılacak bir şehri gelecek nesillere bırakmak en büyük arzu ve isteğimiz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.