Uzunca süredir Küçük Menderes Havzasını tehdit eden kuraklık tehlikesinin ardından geçen hafta etkili olan yağmur ile birlikte kar yağışı tarladaki ürünlere rahat bir nefes aldırdı. Yağışlar her ne kadar çiftçinin yüzünü güldürse de yeraltı sularına beklenen katkıyı sağlamadı. Son yağışların bölgedeki etkisini değerlendiren Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, yağışların yetersiz olduğunu söyledi. İbişoğlu, HaberTire Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

SADECE TOPRAKTAKİ MAHSÜLE FAYDASI OLDU

Beklediğimiz yağışlar bu sene de çok geç kaldı. Bu yağışlar ancak şu an tarlalarda ekili olan buğday, arpa, yulaf, hayvanlarımızın kaba yem ihtiyacını karşılayan yeşil ot ve mevcut kışlık sebzelerimizin yaşamasını sağlayacak kadar yağdı. İnşallah yağışlarımız Şubat Mart ve Nisan aylarında da devam eder. İnşallah bu aylarda bolca kar yağar. Eğer öyle olursa mevcut ürünlere faydası olduğu gibi yeraltı sularının beslenmesini de sağlar. Yakınımızda bulunan Beydağ Barajı’nda su beklenen seviyelerde değil. Bölgedeki göletlerimizideki su seviyeleri istediğimiz ölçüde değil. Hafta başı etkili olan kar yağışı da yeraltı sularına çok fazla etki etmedi. Çünkü yağan kar toprak üstünde çok ince bir tabaka oluşturdu. Bu da şu an topraktaki ürünlerin kısmen su ihtiyacını karşıladı.

YAĞIŞLAR 6 YILDAN BERİ MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINDA

Bölgemiz 5-6 yıldan bu yana hep mevsim normallerinin altında yağışlar aldı. Hal böyle olunca yeraltı sularına daha çok ihtiyaç duyduk ve yeraltı sularını daha fazla tükettik. Bu eksilen suların tekrar yerine gelmesi için önümüzdeki 3 ay boyunca mevsim normallerinin üstünde yağışlar almamız gerekiyor. Meteoroloji bu hafta sonu da bu bölgede yağış beklendiğini açıkladı. İnşallah yağışlar mevsim normallerinin üstünde seyir eder.

Editör: Haber Merkezi