Talimatını Erdoğan verdi! İşte korona yasası...

Koronavirüsle mücadelede sosyal ve ekonomik hayata ilişkin birçok tedbir alınırken, bu tedbirlerin uygulanabilmesi için hazırlanan yasal düzenlemede de sona gelindi. Yaklaşık 60 madde olan ve üzerinde son rötuşların yapıldığı düzenleme, elektrik borçlarından toplu taşımaya, bakım hizmetinden öğrenci kredilerine kadar birçok alanı kapsıyor.

Talimatını Erdoğan verdi! İşte korona yasası...
Talimatını Erdoğan verdi! İşte korona yasası...
GİRİŞ 10.04.2020 08:05 GÜNCELLEME 10.04.2020 08:05
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Kovid-19 salgının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla sosyal ve ekonomik hayata ilişkin birtakım tedbirler alınırken, bunların uygulanabilmesi için hazırlanan yasal düzenlemede de sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinesinde yürütülen çalışmada birçok alanda yeni düzenleme getiriliyor. Yaklaşık 60 madde olan ve üzerinde son rötuşların yapıldığı taslak daha sonra TBMM’ye sevk edilecek. Taslaktaki düzenlemelerden bazıları şöyle:

 

 

GELİR DÜZEYİNE BAKILMADAN HİZMET

Gelir ölçütü dikkate alınmadan bakım hizmetlerine ihtiyaç duyan yaşlılara bakım hizmeti verilebilecek ve bakım ücreti ödemesi yapılabilecek. Yine engellilik durumları dikkate alınmadan bakım hizmetlerine ihtiyaç duyanlara hem bakım hizmeti verilecek hem de sosyal yardım ödemesi sağlanacak.

 

 

BELEDİYELERDE VIDEO KONFERANS

Belediyelerde, meclis, encümen veya ihtisas komisyonu toplantıları, bilişim ve teknik altyapısı yeterli ise sesli, görüntülü ve anlık iletişim teknolojileri vasıtasıyla yapılabilecek.

VERGİLER ALINMAYACAK

Faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan dönemlere isabet eden kısmı alınmayacak.

ELEKTRİK BORÇLARINA YAPILANDIRMA

Vatandaşların TEDAŞ’a olan geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlarına ilişkin yapılandırma imkanı sağlanarak tarımsal, ticari ve sınai faaliyetlerin canlandırılması hedefleniyor.

KREDİ GERİ ÖDEMESİNE UZATMA

Yükseköğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda değişikliğe gidiliyor. Buna göre öğrenim kredisi alan öğrenci, borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal eğitim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra ödemeye başlıyordu. Bu süre 1 yıl daha uzatılabilecek.

SÖZLEŞMELERE 12 PUNTO AYARI

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda kart çıkaran kuruluşlar ile kart hamileri arasındaki ilişkiler, en az 12 punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak.

TİCARET GEMİLERİNE SÜRE KOLAYLIĞI

11 Mart 2020’den itibaren ticaret gemilerinden süresi dolanların denize elverişlilik belgelerinin süresi 3 ay uzatılacak. Salgının devam etmesi halinde tekrar uzatma gündeme gelecek.

Toplu taşımaya gelir desteği

Belediyeler, olağanüstü durumlar ve alınan tedbirler nedeniyle toplu taşıma hizmetinin aksayan yönlerinin giderilmesi ve kesintisiz olarak yürütülebilmesiyle sınırlı olacak şekilde gelir desteği ödemesi yapabilecek. Belirlenen döneme tekabül eden borçlarını (ruhsat, izin, hat kirası gibi) faizsiz olarak erteleyebilecek.

Öğretmenlere yaz tatili görevi

Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişikliğe gidiliyor. Rehberlik öğretmenlerinin öğrencilerin tercihlerine yardım etmeleri için yaz tatilinde görevlendirilebilmeleri amaçlanıyor. Yapılan görevlendirmelerle yüz yüze eğitim yapmayan öğretmenlerin yıllık izinlerini diğer memurlar gibi kullanması öngörülüyor.

Okul müdürleriyle müdür yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartı ile sırayla izinlerini kullanabilecek.

Yenişafak

YORUMLAR 92
  • ALİ KİREÇ 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede evde işe gitmeden tıkır tıkır maaşını alıp yatan öğretmen, imam, müezzin vb memurlardan başka kimselerde yaşıyor. ve ülkenin bütün yükünü şu anda onlar sırtlamış durumda. Olar kimlermi. Küçük esnaf, asgari ücretli, dışarda ekmeğini kazanmak için tırmalayan diğer vatandaşlar. Eğer devlet bişey yapmak istiyorsa bu devlete sırtını dayayan ve şu anda çalışmayan memur kesiminin maaşlarından kesinti yapıp diğer vatandaşlara destek olmalı, yoksa gerisi hikaye
    Cevapla
  • Vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    İmam müezzine laf etmissin bir coğu vefa destek.grubunda ihtiyac sahibi ailelere yardim getiriyor. Kapi kapı gezip. İnsanlara numara birakiyorlar ihtiyac durumunda aramalari icin. Madem cok guzel meslek madem yatarak para kazaniyolar ögretmen veya imam muezzin olsaydiniz. Ayrica memurun maasi bellidir. Esnaf ve ticarette yeri geldiginde ciddi paralar kazaniyolar ozaman o kazanilan parayi ogretmenler veya imamlarla.paylasmayi dusundunuzmü?
    Cevapla
  • Itır 4 yıl önce Şikayet Et
    Bağırıp kızmana gerek yok devlet isterse onlardan da yapar maaş kesintisi sen rahat ol
    Cevapla
  • Bir Ensar 4 yıl önce Şikayet Et
    Babamın emekli maaşı var diye benim gss borcumu devlet silmedi.Zaten iş bulamıyorum işsizim birde genel sağlık sigortası borcu gönderiyorsunuz ne kadar saçma bişey.Bunlar bile seçimde karşınıza çıkar.Bizim evde 9 tane oy var bilginiz olsun.
    Cevapla
  • alpaslan 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis bir kıyakta eski vergi borçlarına yapsana
    Cevapla
  • ccey 4 yıl önce Şikayet Et
    vergi yapılandırmaları ile ilgili bir kolaylık sağlanacak mı, yapılandırma yapıp sgk ve vergi borçlarını düzenli ödeyen esnaf bu dönemde ne yapacak, bir çalışma var mı bir kaç aylık bu dönemde sıkıntıya düşeceği açık, taksit atlattığında yapılandırma iptal olacak olan ne yapacak,
    Cevapla
  • CELAL 4 yıl önce Şikayet Et
    sayın cumhurbaşkanım bence en az 3 ay hiç kimseden elektrik parası alınmamalı. benim önerim elektirk , su ve doğalgazdan para almasanız ne olur ki? siz kazanırsınız. size geri dönüşü mükemmel olur bence .
    Cevapla
  • Malik 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne almamasi kullanmasan bile gaz parasi alinacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı