Kütahya'nın Gediz ilçesi sınırları içinde bulunan Murat Dağı, Karaağaç mahallesinde yapılması planlanan altın-gümüş madeni kapasite artırımı, cevher zenginleştirme ve kırma eleme tesisi projesine tepkiler devam ediyor. Bölgede gerçekleştirilecek proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu raporu verdiğini ve bu ÇED raporunun iptali için yaklaşık 60 dava açıldığını ifade eden Eskişehir Çevre Koruma Ve Geliştirme Derneği Başkanı Makine Mühendisi M. Sadık Yurtman, bu davaların takipçisi olduklarını söyledi. 

Yurtman açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Murat Dağı eski bir milli park, sayısız hayvan ve 114 tane endemik bitkiye ev sahipliği yapan eşsiz bir ekosistemdir. Bunlardan 3 tanesi sadece Murat Dağı'nda yetişmektedir. Altın-gümüş madeninin çıkartılması için açığa çıkan ağır metaller buradaki ekosisteme onarımı mümkün olmayan hasar verecektir. Murat Dağı'nda yapılacak siyanür ile altın-gümüş zenginleştirme işi yer altı sularının ve nehirlerle sulanan ovalardaki toprakların zehirlenmesine neden olacaktır.
Bu zarar ekosisteme olan zarar ile kalmayıp sadece Kütahya ve Eskişehir değil Ankara, Adapazarı, Bilecik, Uşak, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir'in de içme, kullanım ve tarımsal sularını da zehirleyecektir. 

Murat Dağından çıkan su kaynakları Porsuk, Gediz, Banaz çayları, şehirlerin içme suyu, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Porsuk Çayı, Sakarya Nehri ile birleşerek Ankara, Bilecik, Adapazarı üzerinden Karadeniz'e, Banaz çayı ise Büyükmenderes Nehri ile Uşak-Denizli ve Aydın illerinden geçerek Ege Denizi'ne, Gediz çayı Gediz Nehri ile birleşerek Manisa ve İzmir üzerinden Ege Denizi'ne dökülmektedir. Asitli ve zehirli sular  bu yolla denizlerimize de karışacaktır. 

Burada yapılacak çalışmalarda atık toplama havuzlarında biriktirilen siyanürlü suyun gerek buharlaşma veya gerekse yer altı sularına sızma yoluyla tüm temiz su kaynaklarını ve doğayı zehirleyecektir. 

Murat Dağı'nda yapılacak siyanürle altın-gümüş zenginleştirme işlemi başta Porsuk Çayı'nın beslediği Sakarya Nehri ile geçtiği yerlerdeki su kaynaklarını zehir kaynakları haline dönüştürecektir. 

Bir takım işletmeler kar etsinler diye para hırsı ile yaşam kaynağımızı zehirleyecek her türlü girişimin Eskişehir Çevre Derneği olarak şiddetle karşısındayız.

Murat Dağı hepimiz için yaşam kaynağıdır ve çok değerlidir. Eskişehir ve Kütahya ile zehirli suların geçeceği diğer illerde yaşayan vatandaşları duyarlı davranmaya ve yaşam kaynaklarına sahip çıkmaya Eskişehir Çevre Derneği olarak davet ediyoruz.