Suruç Katliamı'nda ölenler anılıyor

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler “adalet haftası” olarak belirlenen 10-20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklerle anılıyor.

Kobanili çocuklara oyuncak götürmek amacıyla 20 Temmuz 2015 tarihinde Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğündeki gençlere yönelik IŞİD’in canlı bomba saldırısında 33 kişi yaşamını yitirmiş, 100’ü aşkın kişi yaralanmıştı.

SGDF’nin öncülüğünü yaptığı 24 gençlik örgütü, katliamın 5’inci yılında 10-20 Temmuz tarihleri arasını “adalet haftası” olarak belirledi.

Gençlik örgütleri, katliamda yaşamını yitiren 33 genç için 10 Temmuz’dan itibaren “adalet yürüyüşü”, “adalet zinciri” ve “adalet kürsüsü” başlığı altında  kimi eylem ve etkinlikler gerçekleştirecek.

SGDF Eş Genel Başkanı Alev Özkiraz, yürüyüşler kapsamında Berkin Elvan için Okmeydanı’nda, Hrank Dink için Şişli’de, Covid-19 sürecinde yaşamını yitiren Hasan Oğuz için İkitelli’de ve Hande Kader için de Beyoğlu’nda ‘adalet’ taleplerini dile getireceklerini paylaştı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Özkiraz, kadın cinayetleri ve erkek şiddetine dikkat çekmek için Kadıköy’de “Adalet Zinciri” ve akademisyenler, avukatlar ve öğrenciler için de “Adalet Kürsüsü” etkinliği düzenleyeceklerini paylaştı.

Sanat alanında yürütülecek kampanyayı Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) üstlenirken bu doğrultuda, Suruç’ta yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun sevdiği şarkılar sevdikleri sanatçılar tarafından seslendirilecek. Gelecek olan müzikler Youtube üzerinden konser olarak verilecek. Yine şiirler, öyküler yazılacak ve resimler çizilecek. Yazılar ise BEKSAV bünyesinde çıkan "Sanat ve Hayat" dergisinin Ağustos ayında çıkacak olan Suruç özel sayısında değerlendirilecek. Resimler için ise sergi düzenlenecek. 

Kampanya hakkında bilgi veren BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan, “Bunda şunu amaçlıyoruz; Suruç’un 5’inci yılı olmasına rağmen ailelerin adalet talepleri hala sürüyor ve davada hala bir yol alınmış değil. Suruç aileleri ve yoldaşları da ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ şiarıyla mücadelelerini yükseltmeye çalışıyor. Bizde o mücadelenin sanat ayağı olalım istedik” dedi. 
 

Kategoriler

Güncel