YAZARLAR

Süper gıda kinoa

Kinoa besin değeri itibariyle son derece değerli bir gıda, özellikle vegan beslenmeyi benimseyenlere de çok tavsiye ediliyor. Aynı zamanda bu sıralar çok popüler olan kase tipi yemeklerde de kullanmak için gayet uygun. Ben de size bugün güzel bir kinoa salatası tarifi yazayım.

Son yıllarda yemek konusunda birçok moda ile karşılaştık. Bu modalar özellikle sosyal medyanın da gazlamasıyla daha önce hiç görmediğimiz yoğunlukta karşımıza çıktı. Trileçe, yanık cheesecake bunların en akılda kalanları, onların dışında da örneğin tatlı patates, kinoa gibi malzemeler de bir dönem yemezseniz öleceğinizi düşündürecek kadar sık karşımıza çıkıyordu. Şu sıralar bu salgınlar biraz durulmuş olsa da, nitelikleri itibariyle kinoa üzerinde durmayı ve mümkün olabildiğince tüketmeyi gerektiren bir gıda.

Kinoa, baktığınızda ince bulguru andırıyor ve birçok kişi onu buğday benzeri bir ürün olarak düşünüyor. Ancak, aslında pancar ve ıspanak gibi sebzelere daha yakın karakterde bir bitki olan kinoanın biz tohumlarını tüketiyoruz.

Kinoa, esasında Latin Amerika kökenli bir bitki. Kolombiya, Peru, Ekvador ve Bolivya gibi ülkelerde 7 bin yıl öncesine kadar doğadan toplanarak tüketildiğine dair bulgular mevcut. Tarımına ise 3-4 bin yıl kadar önce başlandığı tahmin ediliyor.

Kinoanın esas önemli özelliği, tahıllara oranla zengin besin içeriği. Önemli miktarda lisin adlı aminoasit içeriğinin yanı sıra, kalsiyum, fosfor ve demir açısından da zengin. Hatta bazı diyetisyenler tarafından “süper gıda” diye adlandırılıyor. Ağırlığının yüzde 14’ü proteinden oluşuyor, ayrıca B vitaminleri, E vitamini, potasyum içeriyor. Gluten içermiyor olduğundan hazmı da kolay.

Kinoa besin değeri itibariyle son derece değerli bir gıda, özellikle vegan beslenmeyi benimseyenlere de çok tavsiye ediliyor. Aynı zamanda bu sıralar çok popüler olan kase tipi yemeklerde de kullanmak için gayet uygun. Ben de size bugün güzel bir kinoa salatası tarifi yazayım.

MALZEMELER

-1 bardak kinoa

-2 bardak içme suyu

-8-10 adet cherry domates

-150 gram brokoli

-1 tatlı kaşığı kapari çiçeği

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-Tuz, taze çekilmiş karabiber

YAPILIŞI

Kinoayı ince telli bir süzgeçte iyice yıkayın. Küçük bir tencere içerisinde, üzerine iki bardak su veya sebze suyu ekleyerek kapağı açık olarak ara sıra karıştırarak orta ateşte 15 dakika kadar pişirin. Bu sürenin sonunda kinoalar suyu çekecektir.

Brokoli çiçeklerini kaynar su içinde 5 dakika kadar haşlayın veya buharda pişirin.

Cherry domatesleri büyüklüğüne göre 2’ye ya da 4’e bölün. Kapari çiçeği, zeytinyağı ve damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, tüm malzemeleri karıştırın.

Keyifli bir pazar günü dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.