Ahmet Ataç 15 02 2024

Süllü hem haklı hem eksik

Jüle Nur Süllü'nün açıklamaları iki nokta üzerinde yoğunlaştı. Birincisi...

10 Aralık 2019 08:33
A
a
Sütiş Eskişehir
CHP Milletvekili Jale Nur Süllü partisinin pazar günü toplantısında ülke gündemini değerlendirdi. Şu seçimleri çok sevmişimdir hep. Ne zaman seçimler yaklaşsa parti yöneticileri çalışmaya başlar. Abdülkâdir Adar yönetimi de pazar toplantılarını – bakın şu tesadüfe ki – tam da İl Başkanlığı seçimleri öncesinde düzenlemeye başlamış. Hayırlısı olsun.

Satır arası mesajımızı da verdiğimize göre biz Sayın Süllü'nün açıklamalarına dönelim. Jüle Nur Süllü'nün açıklamaları iki nokta üzerinde yoğunlaştı. Birincisi AK Parti'nin miadını doldurduğunu ileri sürdü. İkinci olarak da bütçeyi eleştirdi ve 2020 yıyında doğru dürüst bir yatırım olmayacağını belirtti.

Öncelikle AK Parti'nin miadını doldurduğunu düşünmüyorum. Partinin ciddi bir gerileme içerisinde olduğu açık. Ancak siyaset bileşik kaplara benzer. Bir taraf zayıfladığı zaman, öbür tarafın kuvvetlenmesi gerekir. CHP'nin azalan AK Parti oylarını toparladığını söylemek güç. Yapılan araştırmalar AK Parti'nin kaybettiği oyların ekseriyetle MHP'ye gittiğini gösteriyor. Bu durum muhalefet cephesi için hayırlı bir gelişme değil. Yani halk hükumetten umudunu kesiyor, ancak CHP'yi de bir umut olarak görmüyor.

Süllü ayrıca bütçede yatırıma pay ayrılmadığını da eleştirmiş. Bana kalırsa ülke olarak yatırımları bir müddet ertelemek ve tasarruf yapmak zorundayız. Sayın Süllü'nün partisinin belediyeleri de yatırım bütçelerini kıstılar. Bu durumda hükumetin de aynı şeyi yapmasını eleştirmek çelişki olur.

Aslında ekonomimiz yıllardır abartılı kamu yatırımları yapalmasından dolayı battı. Yıllardır 'Faiz lobisi'nin gönderdiği borç paraları çatır çatır yedik ve paracıkları betona gömdük. Son olarak Maliye Bakanımız ve Damat – ı Şâhane hazretleri İngiltere ve Amerika'daki faiz lobilerine gidip ve ceketinin düğmelerini ilikleyerek, "Efendim sıkışık durumdayız. Biraz daha borç para şey edebilir miyiz?" dedi. Ancak suratına kapılar kapandı. Son bir umut "Para Çin'de bile olsa gidiniz" diye düşünerek Çinlilerden de borç istedik. Bu cephede de dağın fare doğurduğunu gördük. Özetlemek gerekirse paramız yok, borcumuz çok... Bu koşullar altında bütçeden yatırımlara pay ayırmamak yanlış değil, doğru bir şeydir. Keşke hükümetimiz mecburiyetten kaynaklanan mali disiplini yıllar öncesinden itibaren uygulasaydı.

ESO'dan bir yatırım daha

Eskişehir Sanayi Odası, eğitim çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. ESO Başkanı Kesikbaş, Bursa – Eskişehir – Bilecik Kalkınma Ajansıyla birlikte yeni bir eğitim hamlesi hazırladıklarını duyurdu. Buna göre aralarında savunma sanayii, beyaz eşya ve raylı sistemlerin de bulunduğu sektörlerde eğitim çalışmaları yapılacak.

Eğitim çalışmalarıyla 100 Eskişehirli firmaya ulaşılacağını ve dijitalleşme konusunda şirketlerin kendilerini geliştireceklerini de öğrendik. Sanayiciler medyatik olmak için eğitime destek vermiyor. Endüstri 4.0'ın konuşulduğu dünyamızda pazu kuvvetiyle üretmek imkansız duruma geldi. Devir teknik bilgisi olan ara elemanların devri. Yani orak ve çekicin yerini bilgisayar klavyeleri ve biçerdöverler aldı. Ya yeni dünyaya uyum sağlarız ya da yok olur gideriz...

AK Parti'de kavga başladı

Partisinin İl Başkanları toplantısında bir konuşma yapan Tayyip Erdoğan, eski yol arkadaşları Abdullah Gül, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Mehmet Şimşek gibi isimleri hedef aldı. Bir dönemin efsane isimlerinin Recep Tayyip Erdoğan'la yollarını ayırması sonucunda, aralarında bir kavga çıkacağı zaten bekleniyordu.

Ancak Sayın Erdoğan'ın eski yol arkadaşlarını Halk Bankasını dolandırmaya çalışmakla itham etmesi, aralarındaki kavganın çok şiddetli geçeceğini gösteriyor. Nitekim hakkındaki eleştirileri duyar duymaz eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, kendisi dâhil bütün eski başbakan ve Cumhurbaşkanlarının mal varlıklarının araştırılmasını istedi. Tabii bu kavgada Erdoğan cephesinin elinin çok kuvvetli olduğunu hatırlatmaya gerek yok.

Öte yandan yeni kurulan ve parasıyla kiralayacak il merkezi bulmakta bile zorlanan muhalif cephe var. Bu mücadeleden kimin galip geleceğini önceden bilmek imkansız elbette. Ancak 2020 yılının yoğun polemiklerle geçeceğini şimdiden görmek mümkün...
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
hee 10 Aralık 2019 20:28

okumadım haklı olabilir ama eksik olduğu kesin

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi