Sami Karagöz, Şakir Gülmez, Mehmet Özbaş, Mehmet Ali Limoncu, Gürhan Selçuk, Ömer Faruk Talancı, Pakize Yanıkoğlu, Murat Çetinkaya ve Ahmet Yemiş tarafından kurulan derneğin açılışına İlçe Emniyet Müdürü Yalçın Şipal, İlçe Jandarma komutanı Jandarma Binbaşı Gökhan Kurgan, Söke Belediye başkan yardımcısı Mustafa Arıkan İberya, ADÜ Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof Dr. Neval Genç, Muğla, İzmir, Manisa, Koçarlı ve Germencik’te bulunan yörük derneklerinin temsilcileri ile davetliler katıldı. Açılıştan önce tüm misafirlere pilav ve lokma ikramı yapıldı.
Söke Yörük Kültürü Derneği Kurucu Başkanı Sami Karagöz, açılışta yaptığı konuşmasında; yörük kültürünü yaşatmak için bu yola çıktıklarını dile getirdi. Yönetim kurulu ile bu kültürü yaşatmak için yorulmadan, bıkmadan ve usanmadan çaba sarf edeceklerini ifade eden Karagöz, “kültürümüzü yaşatmak için elimizden gelen tüm çabamızı sarf etmeye hazırız. Bu çabamızın oluşumunda sizlerin de desteklerinizin bizlerin yanında olacağının bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerimiz ile derneğimizin, ülkemize, Söke’mize ve milletimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Türk Boyları Konfederasyonu Başkan yardımcısı ve aynı zamanda Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, “bundan 30 yıl önce Yörük-Türkmen dernekleri yoktu. Ama gördük ki milletimizin has ve safkan Türkleri, Yörük Türkmenleridir. Bizler bu güne gelene kadar dokusunu koruyarak geldik. Bizler, yedisinden yetmişimize kadar devletimizin emrinde ve hizmetindeyiz. Bugünkü açılışımızda görüyorum ki diğer dernek yöneticilerimiz de aramızda. Bu durum bizleri ve hepimizi fazlasıyla gururlandırıyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Söke Çeltikçi Camii hocası Nevzat Poyraz, yaptığı duanın ardından dernek binasının açılışı yapıldı. Açılış, Mustafa Evirgen öğretmeninin folklor ekibinin sunduğu Ege yöresi oyunları ile sona erdi.