Sınırımızda ikinci Vuhan

Sınırımızda ikinci Vuhan

Dünyaya dehşeti yaşatan koronavirüsün merkez üssü Vuhan’dan sonra en fazla kayıp 50 ölümle İran’da yaşandı. Irak’tan Bahreyn’e bölgede görülen ilk vakaların İran kaynaklı olması da Ankara’yı alarma geçirdi. Türkiye sınırı kapattı ancak Tahran’ın ‘önlemden önce örtbas’ anlayışı ve tıbbi ekipman yetersizliği endişeyi artırdı. Yasadışı göç olgusu ise daha sıkı önlemleri zorunlu hale getirdi.

Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) can almaya devam ediyor. Tehlike sınırları aşarak ilerlerken virüsün İran ve Irak’a sıçraması nedeniyle Türkiye teyakkuza geçti. İran’da 6 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra Türkiye sınrı kapılarını kapattı ve ülkeye yapılan uçak seferlerini de durdurdu. İran’ın Türkiye’ye açılan kapısı olana Van’da da tedbirler alınmaya başlandı. Valilik okullara bilgilendirme yazıları gönderdi, sınır kapısına karantina odası kurulurken 24 saat görev yapacak sağlık ekibide görevlendirildi. Ağrı İl Sağlık Müdürlüğünce sınır kapısında doktor ve hemşirelerden oluşan bir grup sağlık çalışanının görevlendirilmesinin ardından gümrük içine de termal kamera kuruldu. Termal kamera ve sağlık görevlilerince yapılan kontrollerde Kovid-19 şüphesi görülmesi halinde ise belirtileri taşıyan söz konusu vatandaşların ambulanslarla bölgedeki hastanelere sevk edileceği öğrenildi.

Türk Tabipler Birliği’nden ise iki kritik uyarı geldi:Sağlık kuruluşlarında koruyucu ekipman temininde sorunlar var. Stoklar yeterli hale getirilmelidir.Hastalığın tanısı acil olduğundan üniversite hastanelerinde de test yapılabilmesi sağlanmalı.

Koronavirüsü sebebiyle 12 kişinin hayatını kaybettiği, 47 kişiye de virüs teşhisi konulan İran’la olan sınır kapılarını kapatan Türkiye, kaçak göçmenleri de takibe aldı. Erzurum’da İran üzerinden Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra yakalanan 15 Afganistanlı kaçak göçmen, kontrolden geçirildi. Test yapılan göçmenlerde virüse rastlanmadı. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, İran’dan gelen ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran Türk şoför, koronavirüs şüphesiyle 14 gün boyunca gözlem altında tutulacak.

VİRÜSÜN YENİ ÜSSÜ İRAN

eni tip koronavirüs Kovid-19 artık Çin dışında İran ve İtalya’yı merkez üssü haline getirirken salgın artık pandemi boyutuna ulaşmak üzere. Bir salgınının dünya çapında yayılması ve kontrolden çıkması anlamına gelen pandemi terimi felaketin en üst boyutunu tarif ediyor. Komşumuz İran’da dün itibariyle resmi olarak açıklanan ölü sayısı 12’ye yükseldi, virüs İran’dan bölge ülkelerine sıçradı. Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Afganistan ve Bahreyn’de ilk Kovid-19 vakaları dün tespit edildi. Bunların hepsi İran’dan gelen kişilerde görüldü. Lübnan’da geçen cuma İran’dan gelen bir kişide virüs saptandı. Kuveyt’te de, İran’dan gelen 3 kişide yeni tip koronavirüs tespit edilirken, İsrail’de vaka sayısı ikiye yükseldi.

Bu durumda İran, Çin’den sonra Ortadoğu’da Kovid-19 için yeni bir üs haline geldi. Öte yandan İran’da hastalıkla ilgili gerçeklerin gizlendiği şüphelerine bir yenisi daha eklendi. İran Meclisi’ndeki Kum Milletvekili Ahmed Emirabadi, kentte son 2 hafta içinde Kovid-19 nedeniyle 50 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Emirabadi, “Sağlık Bakanı kusurludur.” derken, virüsün Kum kentinde 3 hafta önce tespit edildiğini ileri sürdü.Emirabadi, “Kum’da durum iyi değil. Virüs bulaşmış hastalarla ilgilenen hemşirelerde hastalıktan korunacak özel giysi bulunmuyor. Hemşireler hastalara korkarak yaklaşıyor. Hastalığı tespit edecek yeterli kit bulunmuyor. Birçok eczanede maske dahi yok” dedi. Emirabadi ayrıca Kum’da 250 kişinin karantina altında olduğunu kaydetti. İran Sağlık Bakanı Said Nemeki ise, Kovid-19 vakalarına ilişkin Meclis’e sunduğu raporda, Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye, virüsün bulaştığı kişi sayısının ise 61’e yükseldiğini bildirmişti. İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Kum kentinde 50 kişinin hayatını kaybettiği iddiasını yalanladı.

AVRUPA'DA İTALYA PANİĞİ 230 MİLYON ERUO AYRILDI

Salgın Ortadoğu’dan sonra Avrupa’da da can almayı sürdürdü. AB, salgınıyla mücadele için 230 milyon avroluk yardım paketini kabul etti. Kıtanın en sorunlu ülkesi ise İtalya. Bu ülkede dün ölü sayısı 7’ye yükseldi, vaka sayısı ise 200’ü aştı. Ülkede, başta virüsün yayıldığı kuzey bölgelerde olmak üzere bir panik havası hâkim olmaya başladı. 7 ölümün tamamının yaşlı ve başka hastalıkları da olan insanlardan oluştuğuna dikkat çekse de, virüs korkusunun genel nüfus üzerinde de etkili olduğu görülüyor. Virüsün şu ana kadar en yaygın görüldüğü kuzeydeki Lombardia bölgesinin en büyük kenti Milano’dan panikle stok yapmak isteyenler yüzünden süpermarket raflarının boş kaldığını gösteren görüntüler geliyor. Uzmanların virüse karşı alınacak kişisel tedbirler arasında saydığı el temizleme jelleri, başkent Roma da dahil, ülke genelinde zor bulunuyor. Peki neden İtalya? Avrupa’da en fazla Çinli turist çeken ülke olan İtalya, geçen ay sonunda Çinli bir turist çiftte koronavirüs tespit edilmesi üzerine acil durum ilan etmişti. Ülkenin refah seviyesi en yüksek bölgelerinden olan kuzeydeki Lombardia ve Veneto, İtalya’nın ekonomik üretiminin yaklaşık 3’te 1’ini oluşturuyor. Lombardia ve Veneto başta olmak üzere kuzeydeki birçok bölgede okullar eğitime ara verdi, müzeler, kiliseler gibi kamuya açık mekanlar kapatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN