Koronavirüs, dünyada başta futbolu, sporu durdurdu. İlk hamleyi yapan UEFA, Avrupa Şampiyonası’nı erteledi. Kupa Amerika ertelendi. FİBA erteledi. Güreş, boks, voleybol erteledi. Satranç yüz yüzeyi erteleyip, dijital ortama geçti. Sporcular, “Çalışamıyoruz”, “Yarışmazsak, nasıl kota alacağız?” dediler, Olimpiyatlar da ertelendi.

Dünya virüsle savaşırken, gelecek takvimleri dolu spor yöneticileri, kazancı kaybetmeden, sistemin nasıl ve ne zaman çalışacağını çözmeye çabalıyorlar. Bu çözüm örneğin futbolda, kovid-19 izin verirse, Mayıs ile Haziran sonu arasında bir zamanda başlatıp, çabucak ligleri bitirmeyi içine alıyor.

Olamazsa da, kayıp saymayı… Keşke olsa da, anılan tarihlere kadar dünya bu illetten kurtulsa…Yalnız yönetenler galiba, bu işi yapanların psikolojisini, sağlığını hala çok düşünmüyor. Anılan tarihlerin en yakını, bir aydan biraz fazla. Bu da demektir ki, iki haftadan fazladır evindeki sporcu, en az üç-dört hafta daha spordan uzak kalacak. Formu çökecek, ruhu kararak, heyecanı kaybolacak. Çoğu, pandeminin yaratacağı ağır stres sonrası antrenmanlara bile eski istek ve hırstan yoksun çıkacak.

Onun için sporu yönetenlerinin ilk hedefi, organizasyonların bitirilmesi değil, sahadan, salondan, tartandan uzak kalan sporcuların, sağlıklı olarak dönmelerini sağlamak olmalıdır.

Yani, sporcu sağlıklı ve hazır olmazsa, şampiyon olsa ne, madalya taksan ne?