Rize'de İl İdare Kurulu ve İl Pandemi Kurulu Toplantı Kararları Açıklandı

Rize'de İl İdare Kurulu ve İl Pandemi Kurulu Toplantı Kararları Açıklandı
Rize'de İl İdare Kurulu ve İl Pandemi Kurulu toplantıları gerçekleştirildi.

Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Vali Kemal Çeber başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında bir dizi tedbir alınmasına ve bu tedbirlerin sıkı bir şekilde kontrol edilmesine karar verildiği belirtildi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vaka sayısında artışlar yaşandığı anımsatılan açıklamada, bu virüsün en temel özelliğinin fiziksel temas, hava yolu ve benzeri yollarla çok hızlı şekilde bulaşması olduğu aktarıldı.

Salgının yayılmasının engellenmesinin en etkili yolunun sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonu sağlamak olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artmakta, vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetme riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olunmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili olarak ek tedbirlerin alınması zaruriyeti oluşmuştur."

Açıklamada, kente gelen yolcuların il girişlerinde sağlık kontrollerinin yapılacağına işaret edilerek, karantinayı gerektiren süreçlere ilişkin bilgi verildi.

İl ve ilçe merkezine yapılan dolmuş seferlerinin ilgili kooperatiflerce zaruret sefer sayısına indirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili genelge hükümlerine uyulmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, il merkezindeki Atatürk ve Cumhuriyet caddelerinde araç park yasağı uygulanacağı belirtilerek, "evde kal" kampanyası çerçevesinde cadde boyunca yoğunluğu azaltıcı anonsların emniyet ve zabıta ekipleri tarafından yapılacağı da aktarıldı.

İl İdare Kurulu ve İl Pandemi Kurulu toplantılarında koronavirüs (Covid­-19) salgınına karşı alınan kararlar şöyle:

RİZE İLİ PANDEMİ İL KOORDİNASYON KURULU KARARLARI

1-Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğünün tespit ettiği işletmeler tarafından tespit edilen yerlere işletmeler tarafından şövalyeler yapılması, bu şövalyelerin ebatları ve yazı içeriği ve boyutlarının bu müdürlükler tarafından belirlenmesi, benzeri uyarı içeren afişlerin belediyeler tarafından belirlenen yerlere asılmasının sağlanması,

2-Büyük marketlerde, bakkallar da (Fırın ve gıda ürünleri satan işletmeler dahil) başta olmak üzere her türlü kasiyer görevlilerinin hijyenlerine dikkat etmeleri, eldiven kullanıyorsa 5 dakika aralıklarda dezenfektan ve kolonya ile temizliğin yapılması ve bu işletmelerin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Belediyeler, Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerince ring usulü belirli aralıklarla denetim sağlanması, mağaza sahiplerinin mağaza çalışanları ile beraber hijyene ilişkin eğitimlerin ve bilgilendirmelerin yapılması,

3-Sağlık hizmetlerinin takibinde öncelikle birinci basamak (aile hekimleri) sağlık kurumlarının tercih edilmesi, çok mecbur kalınmadıkça hastaneye gidilmemesi, refakatçi bulundurulmaması (Kendi ihtiyacını karşılayacaklar hariç)

4-Balıkçı barınakları, kayıkhaneler ve çekek yerlerinde eğlence, toplanma amaçlı ve diğer sosyal nedenlerle bulunulmaması,

5-İl ve ilçelerde faaliyet gösteren eczanelerin hastane yoğunluklarının azalmış olması ve risk faktörleri dikkate alınarak ihtiyaca göre planlamalar yapılarak açık bulunan eczane sayısının azaltılması, buna mukabil nöbetçi eczane sayılarının halkın yoğunluğunu azaltmak için arttırılması, fazla personel çalıştıran eczanelerin dönüşümlü çalışma esasına dönmesi kararlaştırıldı.

RİZE İL İDARE KURULU KARARLARI:

1- İller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi saat 17:00’den itibaren ancak valiliğimizin izni ile yapılacaktır

a- Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir.

b- İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilimizin koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde "şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi" düzenlenecektir.

c- Seyahat İzin Kurulu’nun diğer üyeleri kurumları tarafından bildirilen isimlerden oluşturulacaktır. Otogarlar da görev yapacak görevliler için, görevin niteliğine uygun yerlerin tahsis edilmesi sağlanacaktır.

d- Seyahat İzin Kurulu’na, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.

e- Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.

f- Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri Valiliğimize bildirilecektir.

g- Valiliğimizce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuların il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir

h- Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır. Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin Valiliklerince seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.

i- Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır.

j- İzinsiz yolculukların önlenmesi için Valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanacaktır.

2- İl ve ilçe merkezine yapılan dolmuş seferlerinin ilgili kooperaiflerce zaruret sefer sayısına indirilmesi ve İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelge hükümlerine uyulması, kapasitenin en fazla %50’sinin kullanılması, temas mesafeleri gözetilerek oturma düzenin temin edilmesi sağlanacaktır. Konunun takibi ilgili kooperatif ve odalarca yapılacaktır.

3- İl merkezindeki Atatürk ve Cumhuriyet Caddelerinde park yasaklarının uygulanması ve “Evde Kal” kampanyası çerçevesinde, cadde boyunca yoğunluğu azaltıcı anonslar emniyet ve zabıta ekipleri tarafından yapılacaktır.