Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Plazma bağışı yoğun bakım oranını düşürdü

Koronavirüsten iyileşenler, immün plazma bağışı yaparak başka hastalara umut oluyor. Kızılay'ın Türkiye’nin dört bir yanındaki kan bağış noktaları, immün plazma tedavisine destek olmak isteyenleri bekliyor.

Plazma bağışı yoğun bakım oranını düşürdü
Dünya COVID-19’la mücadeleye devam ediyor. Bilim insanları hastalığa çare bulmak için araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Küresel salgını bitirmek için bir yandan aşı çalışmaları yapılıyor, diğer yandan yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor.

Türkiye de koronavirüsle ilk günden bu yana başarılı bir şekilde mücadele eden ülkelerden biri. Öyle ki etkin tedavi yöntemleri sayesinde 300 binden fazla insan sağlığına kavuştu. Hastaları iyileştirmek için pek çok tedavi yöntemi uygulanıyor. Bunlardan biri de immün plazma tedavisi…

Koronavirüsle mücadele sürecinde adını sıkça duyduğumuz immün plazma tedavisini,TRT habere anlatan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın şu ifadelere yer verdi:

“Viral hastalık geçiren bir kişinin vücudunda savunma hücreleri oluşuyor. Onları alıp hasta olan kişiye vererek vücut savunmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz.”

COVID-19’u geçirenlerden alınıyor
Adını koronavirüsle birlikte duysak da aslında immün plazma tedavisi uzun bir geçmişe sahip. 1900’lü yılların başından bu yana tüm dünyada kullanılıyor. Hatta daha önce yine dünyayı etkileyen SARS, MERS, ebola, domuz gribi, kuş gribi gibi salgınlarda da bu tedavi yöntemine başvuruldu. Tedavi için kullanılan plazma koronavirüs geçirmiş ve savunma hücreleri oluşmuş kişilerden alınıyor. İhtiyaca göre hemen kullanıldığı gibi daha sonra kullanılmak üzere de bekletilebiliyor.
İmmün plazma tedavisi her koronavirüs hastasına uygulanmıyor. Bu noktada hastayla ilgilenen göğüs hastalıkları, yoğun bakım ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının ortak kararları belirleyici oluyor. Prof. Dr. Kemalettin Aydın, tedavinin hangi aşamadaki hastalarda uygulandığını şu şekilde açıklıyor: 

“İmmün plazma başlarda yoğun bakıma girmiş hastalara veriliyordu. Sonradan klinik durumunda değişme başlayan, bulguları ağırlaşan ve yoğun bakımdaki hastalara -solunum cihazına bağlanmadan önceki dönemde- verildiği zaman daha fazla katkı sağladığını gördük. Belirti ve bulguların hafif olduğu dönemden ağır döneme geçerken tedavi uygulandığında daha iyi sonuçlar elde ediliyor.” 

İmmün plazmanın tedaviye katkısı büyük
İmmün plazma tedavisi, koronavirüse karşı tek başına kullanılmıyor. Sağlık Bakanlığının belirlediği virüse karşı etkili ilaçlar da bir yandan kullanılmaya devam ediyor. Prof. Dr. Aydın bu tedavi yönetiminin başarısını, “Koronavirüs için kullanılan ilaçların yanında plazma da verdiğimiz hasta gruplarının, özellikle yoğun bakım öncesi tabloda iyileşme oranlarının daha iyi olduğunu, verilmeyenlere göre ölüm oranlarının da daha düşük olduğunu gözemliyoruz” sözleri ile anlatıyor.

Hastalığı atlatan kişilerden plazma alma işlemi Kızılayın kurduğu kan bağışı noktalarında yapılıyor. İstanbul, Antalya, Eskişehir, İzmit, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Denizli, Bursa, Kayseri, Adana, Ankara ve Samsun'da bulunan 16 merkezde immün plazma bağışı alınabiliyor. 

Herhangi bir hastanın immün plazma tedavisi görmesine karar verildiğinde Kızılay'ın kan merkezleri ile temas kuruluyor. Hastanın kan grubuna uygun plazma, hızlı bir şekilde temin ediliyor. İmmün plazmanın donörden alınmasından hastaya ulaştırılmasına kadar her aşama Kızılay'ın kontrolünde gerçekleştiriliyor.

Bağışçılara çok ihtiyacımız var”
Hastanın durumuna göre yapılacak işlemin farklılık gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Bir sefer olabileceği gibi 48 saati geçmek kaydıyla üç kere de verilebiliyor. Hekim, hastanın bulgularındaki değişikliklere bakarak karar veriyor” diyor ve bu noktada önemli bir konunun altını çiziyor: 

“Hastalığı geçirmiş bağışçılara çok fazla ihtiyacımız var. ‘Ben geçirdim, atlattım’ diye düşünmesinler. Bu bağışı yaparak en az 6 haftaya kadar uzayan bir süreç boyunca başka hastaların kurtuluşuna katkı sağlayabilirler. O nedenle kendi vücudunda yeteri kadar savunma hücresi olan kişiler Kızılay'la irtibata geçip mutlaka bağışçı olsunlar. Kan vermekten bile daha basit bir uygulama.”
Pandeminin başlamasıyla harekete geçen Kızılay, ekim ayı itibarıyla 44 bin donöre ulaştı. Bu süreçte 19 binden fazla bağışçıdan 45 bin immün plazma bileşeni alınarak hastanelere sevk edildi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English