Pazaryerlerine Kontrollü Giriş Dönemi!

İçişleri Bakanlığı, daha önce yayımladığı pazar yerlerinin düzenlenmesine yönelik genelgeye ek bir genelgeyi daha valiliklere gönderildi.

Pazaryerlerine Kontrollü Giriş Dönemi!

İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan ek genelgeye göre, pazar yerlerine kontrollü giriş-çıkış sağlamak için belirlenen yerler haricinde diğer tüm alanlar demir bariyer ve benzeri araç gereçle kapatılarak, kontrolsüz giriş- çıkışlar engellenecek.

Genelgede, bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid¬-19) salgınının Türkiye'deki yayılmasını önlemek, vatandaşların sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek, salgında en etkili mücadele olan sosyal mesafeyi sağlamak amacıyla il, ilçe ve beldelerdeki mahalle ve semt pazar yerlerinde tedbirlerin geliştirilerek uygulanılmasının istenildiği hatırlatıldı.

Başta geleneksel olarak haftanın belli günleri toplanan pazarlar olmak üzere uygulamanın hala istenilen seviyede olmadığı, sosyal mesafenin sağlanamadığı, salgının yayılmasını engellemek adına alınması gereken tedbirlerin istenilen seviyede uygulanmadığının görüldüğü belirtildi.

Genelgedeki talimatların eksiksiz uygulanmasının sağlanması, ayrıca ilave olarak kurulacak günlerde pazar yerleri veya alanlarda (cadde/sokak/meydan vb.) birtakım önlemler alınmasının istenildiği ek genelgeye göre alınacak önlemler şöyle:

"Pazarın toplanacağı gün pazar yerine kontrollü giriş ve çıkışları sağlamak için belirlenen giriş ve çıkışlar haricinde diğer tüm alanlar demir bariyer ve benzeri araç gereçle kapatılarak, kontrolsüz giriş -çıkışlar engellenecek. Pazar yerine giriş ve çıkışlar mümkünse aynı yerden yapılmayacak. Aynı yerden yapılması zorunlu ise aynı noktada vatandaşların karşı karşıya gelerek yoğunluk oluşturmaması için giriş ve çıkış için ayrı koridorlar oluşturulacak.

Pazar yerlerinde sergi, tezgah veya tahtalar, araları en az 3 metre olacak şekilde yerleştirilecek. Pazar alanına içerideki esnaf sayısının en fazla 2 katı kadar vatandaş alınacak. İçeride sürekli aynı sayıda vatandaşın bulunması sağlanacak. Bu amaçla pazar giriş noktaları oluşturulacak, bu noktalarda bekleyecek vatandaşların beklemesi için bir koridor oluşturulacak ve koridorda bekleyenler arasında en az 2 metre mesafe bırakılacak. Pazarlarda akşamüstü yoğunluk oluşmasının engellenmesi için de vatandaşların akşam saatlerini beklemeden alışverişlerini yapmaları sağlanacak."