NEVŞEHİR DENİLİNCE AKLA İLK GELEN İSİMLERDEN;  PROF.DR EMRULLAH GÜNEY

Emrullah Güney, 1970 ‘li yıllarda Ürgüp Ortaokulu’ndan benim coğrafya öğretmenimdir. Coğrafya dersini şiir gibi anlatabilen öğretmenlerden birisidir. Belki de tek kişidir. Çok çalışkan ve üretken bir bilim adamıdır.

Emrullah Güney, 1947 yılında Göre kasabasında dünyaya geldi. Öğretmen Şükrü Güney’in oğludur. İlkokulu Göre’de, Ortaokul ve liseyi  Nevşehir’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Kürsüsünü 1968 yılında bitirdi. Fen Fakültesi'nde Genel Jeoloji sertifikasını; Ziraat Fakültesinde Toprak sertifikasını aldı. Eğitim-öğretim, didaktik konulu dersleri de DTCF’de izleyerek Pedagoji Sertifikalarını elde etti. Nevşehir, Ürgüp, Zara, Kadışehri gibi yerlerde ortaöğretim okullarında öğretmenlik yaptıktan sonra 1978 yılında Fırat Üniversitesi’ne asistan olarak girdi. Prof. Dr. Metin Tuncel in denetiminde Nevşehir Yöresinde Doğa Açısından Turizm adlı doktora tezini hazırladı. 1 Ekim 1985 de Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 27 Ekim 1995 de Doçent unvanını aldı. Hazırladığı bazı dosyalar Dicle Üniversitesi tarafından kitaplaştırılmıştır. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesinde Bölüm Başkanlığı, Dekan yardımcılığı ve Dicle Üniversitesi  Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü yapmış ve 2014 yılında emekli olmuştur. Emeklilik süresini Diyarbakır ve Ürgüp ilçesinde geçirmektedir.

Emrullah hocanın mesleki alanda çok sayıda yayını, ders kitabı ve sözlükleri bulunmaktadır. Coğrafya, jeoloji, jeomorfoloji alanında ülkemize ciddi katkıları olmuştur.  Çok sayıda, eğitim, kültür ve sanat dergisinde özellikle Kapadokya ve Nevşehir yöresini tanıtıcı makaleler yazmıştır. On yıllardır Nevşehir ve yöresinin tanıtılması konusunda tüm kamu kurumlarından daha fazla katkı sağlamıştır.

Almanya da 2 ve Hollanda da 1 kitabı Türk işçilerinin çocukları için ders kitabı olarak yayınlanmıştır. Nevşehir ili hakkında pek çok araştırmaya da imza atmıştır. Bunlardan bazıları kitaplaşmıştır. Nevşehir Yakın Çevre İncelemeleri (grup halinde yayınlanmış eser), Nevşehir İli-Kapadokya ve Nevşehir Belediyesince 2 cilt halinde basılan Nevşehir Folkloru (Hüseyin Güney’le beraber) adını taşımaktadır.

Emrullah hocam, Göreli olduğu kadar, eşinin Ürgüplü olması sebebiyle yarı Ürgüplü sayılır. Ürgüp ve köyleri konusunda da çok ciddi çalışmaları ve makaleleri yayınlanmıştır. Doğduğu kasaba olan Göre Kasabası ile ilgili bazı arkadaşlarıyla ilgili bir araştırma kitabı hazırlamış ve Göre Belediyesi kitabı basmıştır. Göre Kitabının yazarlarından birisi de geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz değerli yazar Hüseyin Güney’dir.

Emrullah Hoca sadece yer bilimci değil iyi bir fotoğraf sanatçısıdır ayrıca. Nevşehir ve köyleri ile ilgili en ciddi arşivin kendisinde olduğunu tahmin ediyorum. Değişik dergi ve sanal dergilerde yazdığı yüzlerce anılarının toplanılarak bir kitap haline getirilmesi gereklidir.

  1. hocama nice üretken yıllar diliyorum.

ESERLERİ:

-Türkiye Coğrafyası, 1987, Hückelhoven, Almanya

-Jeoloji-Jeomorfoloji Terimleri Sözlüğü, 1993, Dicle Üniv. Yay.

-Jeomorfoloji Sözlüğü, 1994, Ankara

-Çevre Sorunları, 1995 ,İstanbul,

-Genel Ortam Kirlenmesi, 1995, İstanbul

-Diyarbakır ve Yöresinde Doğa, Kültür turizmi,

-Dicle Irmağında Kelek Taşımacılığı,

-Nevşehir-Ürgüp Yöresinin Yerleşme Tarihçesi

-Bingöl Yaylalarının Turizm Potansiyeli ve Değerlendirilmesi,

-Nevşehir Yöresinde Yeraltı Kentleri,

-Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Aşiretlerin Kışlak ve Yaylakları,

-Diyarbakır'ın Fırat Havzasında İki İlçesi: Çüngüş ve Çermik,

-Mustafapaşa (Sinason) Kasabası,

-Hazar Gölünün Çevre Sorunları ve Rekreasyonel Değerinin Arttırılması

-Göreme Vadilerinde Doğal ve Kültürel Değerlerin Korunması,

-Ortahisar'da Volkanik Tüfler İçine Oyulmuş Ambarlar ve Ekonomik Özellikleri

-Nevşehir ve Ürgüp Yöresinde Turizm Sunusu Olarak El Sanatları,

-Ürgüp: Tarihi Coğrafyası ve Şehirsel Gelişmesi,

-Nevşehir-Ürgüp Yöresinde Hanlar ve Kervansaraylar.

-Nevşehir-Ürgüp Yöresinin İklimi.

Türkiye Çevre Sorunları (2004),

Yerbilim Terimleri Sözlüğü (2006),

Yerbilim 1 - Jeoloji (2011),

Yerbilim 2 Jeomorfoloji (2011),

Bitki Coğrafyası Ders Kitabı 1 (Ömer Saya ile birlikte, 2011),

Genel Ortam Kirlenmesi (2013),

Türkiye’nin Komşuları (2013),

Türkiye Coğrafyasının Uygarlıkları (Umut Güney ile birlikte, 2015),

Türk Kültüründe Coğrafya - I (Editör(ler) : Ali Meydan Turhan Çetin, çok yazarlı, 2015),

Geo – Yerbilim Sözlüğü (Nurdan İnan ile birlikte, 2015)