DOLAR
32,5933
EURO
35,0082
ALTIN
2.450,52
BIST
9.785,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
24°C

Muğla’dan 2020’de 39 ülkeye 90 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı yapıldı

Muğla’dan 2020’de 39 ülkeye 90 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı yapıldı
Aktur tatil sitesi

MUĞLA (AA) – DURMUŞ GENÇ – ALİ RIZA AKKIR – Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde yaş sebze ve meyve üretiminin sorunsuz devam etmesi için her türlü önlemin alındığı Muğla‘dan geçen yıl 39 ülkeye 90 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildi.

Muğla‘daki çiftçiler, Kovid-19’a rağmen aldıkları tedbirlerle geçen yıl üretime ara vermeden devam etti. Sera ve tarlalarda hummalı bir çalışmanın içine giren çiftçiler, ürünlerini hem yurt içi hem de yurt dışına göndererek ihracata önemli katkı sağladı.

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da yüz ölçümünün yüzde 18’i tarım alanlarından oluşan Muğla‘da 27 bin çiftçinin üretime devam ettiğini söyledi.

– Tarımsal üretim kesintisiz sürdü

Geçen yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında çalışmaların hassasiyetle yürütüldüğünü vurgulayan Saylak, bölgede tarımsal üretimin aksamaması için üreticilerle birlikte olduklarını, birçok ürünün de turfanda olarak yetiştirilip pazara gönderildiğini ifade etti.

Kentte tarımsal üretim değerleri itibarıyla örtü altı domates yetiştiriciliğinin ön sıralarda olduğuna değinen Saylak, “Geçtiğimiz yıl örtü altında domates, biber, salatalık, kabak ve patlıcan da 67 bin ton, nar ve narenciyede ise 23 bin ton yaş sebze ve meyve ihracata gönderildi. Geçtiğimiz yıl Muğla‘dan 94 milyon avroluk yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirdik. 39 ülkeye 90 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı yapıldı.” dedi.

Saylak, Almanya ve Rusya başta olmak üzere ürünlerin Avrupa, Arap ve Balkan ülkelerine gönderildiğini dile getirdi.

– “Her yıl üzerine koyarak ilerliyoruz”

Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün ise 2020’nin Türkiye’de tarımı bir adım daha öne çıkardığını, ülkede tarıma verilen önemin daha da arttığını söyledi.

Bölgede ürün çeşitliliğinin artarak devam ettiğine işaret eden Akgün, şöyle konuştu:

“2020’de salgına rağmen ihracatımız kesintiye uğramadan üstüne koyarak ilerledi. 2021’de ihracatımızın daha da yükseleceğini, bunun da üreticimize ve ülkemize olumlu yansıyacağını düşünüyorum. İhracatçımız ve üreticimiz ayakta kaldı. İlgili bakanlıklar üreticimize ve hallere büyük kolaylık sağladı. Üretim devam etti. 2020’de biz de Avrupa’ya ürün yolladık. Artık biz üretim ve ambalaj standardı olarak İspanya’dan aşağıda değiliz. Bunu övünerek söylüyorum. İhracatçımız, üreticimiz bunu başardı. Her yıl da üzerine koyarak ilerliyoruz.”

Akgün, bu yıl da üretimin ve ihracatın artarak sürmesini beklediklerini kaydetti.

Aktur tatil sitesi