Bilal Emin Turan Muafiyetle hesaplı kasko
HABERİ PAYLAŞ

Muafiyetle hesaplı kasko

Toplam araç sayısı 23 milyonu aştı. Buna karşılık kaskolu araç sayısında düşüş var. Bunda fiyat artışı etkili. Ancak bazı haklardan vazgeçerek kaskoyu 600-700 lira daha ucuza yaptırmak mümkün.

Zorunlu trafik sigortası yasal olarak zorunlu ve kaza halinde karşı tarafın hasarını karşılıyor. Kendi aracınızda oluşacak herhangi bir hasarı karşılamaz. İsteğe bağlı olan kasko ise hatalı da olsanız aracınızdaki hasarları, sizin veya teminata göre yanınızdaki yolcuların sağlığıyla ilgili oluşan tüm masrafları, çalınma, yangın ve doğal afet sonucu oluşacak zararları karşılar. Trafikte alınan riske bakılınca kaskonun önemi büyük.

Haberin Devamı

Muafiyetle hesaplı kasko

LİMİTLERLE SINIRLI

Trafik poliçesinde karşı tarafa vereceğiniz maddi zararın limiti araç başına 41 bin lira, kaza başına 82 bin lira. Kaza sonucunda lüks veya birden fazla araçta hasara neden olabilirsiniz. Trafik sigortasının limiti yetmeyebilir. Bu noktada eksiği ve daha fazlasını kasko tamamlar. Kasko yoksa cebinizden ödersiniz. Kasko fiyatları son dönemde artan araç ve yedek parça fiyatlarının da etkisiyle zamlandı. Çoğu araç sahibi de ekonomik açıdan zorlanınca kaskodan hemen vazgeçiyor.

200 BİNLİK DÜŞÜŞ VAR

Rakamlar da bunu teyit ediyor. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre; 2019 Eylül itibarıyla trafikteki kaskolu otomobil sayısı 3 milyon 46 bin 764’ten 2 milyon 968 bin 91’e geriledi. Yani bir yılda 78 bin otomobil kaskodan vazgeçti. Tüm araç gruplarına bakıldığında ise 2018’de kaskolu araç sayısı 4 milyon 404 bin 264 iken 2019’da bu sayı yaklaşık 200 bin düşerek 4 milyon 207 bin 636 oldu.

700 LİRALIK AVANTAJ

Kasko sigortasında teminatlar isteğe göre belirlenebiliyor. Genişletilebildiği gibi kaskonun kapsamını daraltmak da mümkün. Örneğin; ikame araç süresini 15 günden 1 haftaya indirmek, servis konusunda sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servisi seçmek, ihtiyari mali mesuliyet limitinde kısıtlamaya gitmek 600-700 liralık bir avantaj sağlıyor.

Bu kapsamda 34 plakalı 2015 model Fiat Linea’da X bir sigorta şirketinin kasko teklifi 2.788 liradan 2.100 liraya inebiliyor (sağdaki tablo). Bir başka deyişle muafiyet arttıkça, ödenecek tutar azalıyor. Burada, hangi riskleri hangi oranda kendinizin üstleneceğini iyi hesaplayın.

Haberin Devamı

TEKLİF ALMADAN YENİLEMEYİN

Trafik sigortasında Nisan 2017 itibarıyla tavan fiyat var ve artışlar yasayla sınırlı. Hasarsızlık ve rekabet nedeniyle birçok firma indirim de yapabiliyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bu konuda araç sahiplerine büyük bir hizmet sunuyor.

Muafiyetle hesaplı kasko

‘sbm.org.tr’ internet sitesinden ‘Hizmetler’ bölümüne girerek, TC kimlik numarası ve plakayla sorgulama yapıp sigorta şirketlerinden teklif alıp en ucuz sigortayı seçebiliyorsunuz. Teklifin alınabilmesi için sigortanın bitimine 30 günden az bir süre kalmış olmalı.

Aynı şekilde hem sigorta şirketlerinin internet sitesinden hem de ‘enuygun.com’, ‘sigortam. net’, ‘kolay.com’, ‘enucuzsigortam.net’, ‘hangikredi.com’ ve ‘hesapkurdu.com’ gibi platformlar üzerinden trafik ve kasko sigortası için teklif oluşturulabiliyorsunuz.

BÜTÇEYİ AŞIYORSA

Doğan Sigorta Brokerlik CEO’su (İcra Başkanı) Selcen Gür, kaskoda teminatların ihtiyaca göre belirlenmesini tavsiye etti. Buna karşılık fiyatından dolayı kaskodan vazgeçmek yerine muafiyetli ürünlerle maliyetin düşürülebileceğine dikkat çeken Gür, şöyle dedi: “Kasko muafiyeti, hasarın belirli bir miktarını sigortalının üstlenerek zararı sigorta şirketi ile paylaşma durumu olarak da açıklanabilir.

Haberin Devamı

Muafiyetle hesaplı kasko

Belirlenen muafiyet oranı sigortalının kendisi tarafından ödenir. Muafiyetsiz kasko ürünlerinde hasar durumu ortaya çıktığı zaman ödemeyi sadece sigorta şirketi yapar. Bundan dolayı muafiyetsiz kasko pahalı olur. Muafiyetli kasko poliçeleri indirimli yani daha uygun fiyatlara yaptırılabildiği için genellikle kasko fiyatları bütçesini aşan araç sahipleri tarafından tercih edilir.”

BUNLARA DiKKAT!

  • Kasko zamanında yenilenmezse hasarsızlık indirimi hakkı kaybolur.
  • Türkiye’de full kasko olarak adlandırılan bir kasko türü yok. ‘Genişletilmiş’ veya ‘dar kapsamlı’ kasko var.
  • Mini onarım kapsamına giren ufak çizik, kaporta göçük veya ezik hasarları için hasar dosyası açılmıyor yani kasko bozulmuyor.
  • Kaskoda ‘sıfır araç klozu’ maddesi var. Bazı sigorta şirketleri bu kloz ile sıfır araç ilk yıl ‘pert’ olursa ‘anahtar teslim fiyatı’nı ödüyor. Sorgulayın!
  • Kazadan sonra mağdur kişinin ailesi size dava açabilir. Bu durumda, çok yüksek tazminat ödememek için kaskoda yüksek manevi tazminat limiti belirleyin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder