MARZİNC yönetimi iddialara cevap verdi

Bartın'da yaptıkları yatırımın sadece bir depodan ibaret olduğunu belirten şirket, bu yatırımın da ne çevreye ne de insan sağlığına hiçbir zararının söz konusu olmadığını kaydetti.

Şirket ayrıca yaklaşık 20 milyon TL'lik yatırımlar Bartın'da 20 kişiye istihdam sağlayacaklarını da belirtti.
“Bartın’da sadece depo kurulacak”
Marzinc Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özcan, şirketin Bartın’da fabrika kurmak için 300 dönüm arazi aradığı yönünde son zamanlarda ortaya çıkan iddialarla ilgili açıklama yaptı. Şirketin Bartın’da yatırım yapmaya hazırlandığı alanda yapılan açıklamada Marzinc Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri ve Marzinc Genel Müdürü Metin Altan da yer aldı. Bartın’da sadece depo inşaatı yapacaklarını vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Özcan “Bu depo inşaatıyla ilgili bilgilendirme yapmak istiyoruz. Biz burada antrasit ve ürünümüz olan çinko oksidi geçici olarak depolayacağız. Bu ürünü de Avrupa ülkelerinden Almanya, Belçika ve Hollanda’ya gönderiyoruz. Bu ürünler oradaki fabrikalarda külçe çinko yapılıyor ve  üzerine bin 200 dolar daha eklenerek ülkemize satılıyor. Bizim ürünümüz bu ülkelerde külçe haline dönüştürülüp tekrar ülkemize gönderilmektedir. Bizim Bartın’da yapmak istediğimiz olay tamamen bir depodur” dedi.
Özcan: “Bizim böyle bir yatırımımız ne şuanda ne de gelecekte var”
Marzinc’in Bartın’da fabrika kurmak için 300 dönüm arazi aradığı ve üretilen ürünlerin 3. Dünya ülkelerine satıldığı şeklindeki iddialarla ilgili Özcan “Bazı açıklamalarda bahsedildiği gibi bizim burada hiç kimseyle arazi konusunda görüşmemiz olmamıştır. Bu tamamen bizim bilgimiz dışında olan bir olaydır. Bizim böyle bir yatırımımız ne şuanda ne de gelecekte var. İhtiyacımız da yok. Bu haber tamamen bizim bilgimiz dışında yapılmış haberdir. Gönderdiğimiz ürünlerde İspanya, Almanya gibi Avrupa’nın göbeğindeki tesislere gidiyor. Müşterilerimiz hepsi belli. Bartın Limanından kalkan gemilerin de nereye gittiği belli” dedi.
“Mamulü belli bir süre bekletmemiz gerekiyor”
Bartın’da kurulacak depoda yapılan işlemleri de açıklayan Haluk Özcan “Biz sistemimizde antrasit kullanıyoruz. Buraya getirip bırakıyoruz. Ürünümüzü getiren arabada buradan antrasiti alıp Karabük’teki fabrikaya getiriyor. Ürünümüzü de buradaki limandan gemiye yükleyip Avrupa’daki şehirlere gönderiyoruz. Bunlar külçe haline dönüştürüp ülkemize geri satılıyor. Biz antrasiti kış mevsiminde Karadeniz’den aldığımız için bunun millileştirilmesi için belli bir süre beklemesi lazım. Hemen kullanmıyoruz. Bu aslında bizim paramızı bağlayıp ölü stok olarak tuttuğumuz bir malzeme. ” şeklinde konuştu.
İleri: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kontrol ediyor”
Marzinc Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri ise “40 bin tonluk  malzeme çok gibi görünse de biz bunun bir kısmını mamul olarak ayırıyoruz bir kısmı da antrasit. Haluk Bey’in de dediği gibi biz bunu kış aylarında çok kötü şartlarda Rusya’dan geliyor. Donuyor ya da trenlerle limana getirilemiyor. Biz bu sıkıntıları yaşadığımız için 25 bin ton civarında belli bir zaman içerisinde ithal etmek zorundayız. Biz bunu getirdiğimiz zaman hemen millileştirip çekemiyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü geliyor ve şartlara uygun mu değil mi diye kontrol ediyor. Bunda kükürt limiti de var. Yani belli bir kalitede olması lazım. Biz fabrikaya bir taraftan kömürü götürürken bir taraftan da fabrikadan mamul getiriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Özcan: “Cürufun Bartın’a gelmesi mümkün değil”
Bartın’daki depoda toplam 35 bin ton ürünün depolanacağını ifade eden Haluk Özcan “Biz aynı zamanda demir çelik firmalarıyla da çalışıyoruz. Ana işimiz o. Demir çelikte çıkan cürufun burada her hangi bir şekilde kullanılması mümkün değildir. Neden Karabük’teki cüruf buraya gelsin?” dedi.
Altan: “Cüruf stoklamamız söz konusu değil”
Marzinc Genel Müdürü Metin Altan ise “Geçmişte bir proje için cüruf stoklaması izin dahilinde yapılmıştı. Ama şuanda böyle bir stoklama söz konusu değil. Günlük çıkan cüruf ya bertarafa gönderiliyor ya da çimento tesislerine gönderiliyor. Bartın çimentoya da az miktarda gönderiyoruz” ifadelerinde bulundu.
İleri: “Cüruf kullanımı için Bakanlıktan izin alınmalı”
Ayhan İleri de cüruf konusunda “Bunu çimento fabrikaları bizden pat diye almıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin alınması gerekiyor. Bununla ilgili Demir Çelik Üreticileri Derneği olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat ettik. Sadece çimento fabrikalarında değil, karayollarında ve otoyollarda kullanılmasına, limanlarda liman dolgusu olarak kullanılmasına müsaade edildi. Demir cürufu daha dayanıklı. Çimento fabrikalarının demir okside ihtiyacı var. Bunun için bunu bizden alıyorlar” şeklinde konuştu.
Özcan: “Cürufun içindeki demiri geri kazanmak için görüşmeler yaptık”
Cürufun içerisinde yüzde 35-40 oranında demir olduğunu belirten Haluk Özcan “Cürufun içerisinde yüzde 35-40 oranında demir var. Biz bu demiri geri kazanmak için Japonya’da görüşmeler yaptık. Ama bu proje verimli çıkmadı. Cürufun bu kadar birikmesinin esas sebebi de odur” dedi.
“Mahkeme lehimize sonuçlandı”
Marzinc’in ikinci fırınla ilgili olan ÇED süreci hakkında da bilgi veren Haluk Özcan “
Bizim mevcut ÇED’imizde olan kullanım oranımız yıllık 200 bin ton. Biz 120-125 bin ton baca tozu kullanıyoruz. Bizim hala 70 bin ton kullanma imkanımız var. Biz bunun için ikinci fırınımız yapmak adına müracaat ettik ve 70 bin tonu kullanmak istedik. Bize “Olmaz, fırın yapmanız için ÇED sürecinizin başlamış olması lazım” dediler. Bunun için biz böyle bir girişimde bulunduk. Biz şuanda mevcut kapasitemizi kullanmıyoruz. Bu yüzden ikinci fırını yapmak istedik. Bunun da sebebi biz yılda 1-2 kez duruş yapıyoruz. Hiçbir şekilde durmadan üretim devam etsin istedik. İkinci fırınımız bize 6-7 ay gibi bir süre kazandıracaktı. ÇED süreciyle ilgili mahkemeden ülkemizin değişik üniversitelerinden 11 tane alanında uzman kişiler atandı ve tümünün verdiği rapor Marzinc’in çevreyi kirletme durumu olmadığı şeklindedir. Mahkeme lehimize sonuçlandı” ifadelerinde bulundu.
Özcan: “Burada yapacağımız çalışmaların çevreye ve insana herhangi bir zararı yok”
Bartın’da depolanacak ürünlerin çevreye veya insan sağlığına zararlı olup olmadığı, zararlıyla korumasının nasıl yapılacağının sorulması üzerine de Haluk Özcan, “Burada depolanacak ürünlerin çevreye herhangi bir zararı yok. Bizim şuanda 170 çalışanımız var. Çalışanlarımızın aileleriyle birlikte de 700-800 kişi demek. Biz bir aileyiz. 10 yıldır bu tesis çalışıyor. Her bir çalışanımızın da sürekli olarak sağlık kontrollerini yapıyoruz. Bu zamana kadar da yaşadığımız herhangi bir olumsuz durum yok. Burada yapacağımız çalışmaların da çevreye ve insana herhangi bir zararı yok. Biz de yönetim kurulu olarak her ay Karabük’te düzenli olarak toplantı yapıyoruz. Gördüğünüz gibi hepimizde sağlıklıyız” dedi.
İleri: “Kontrollerimizi Bakanlık yapıyor”
Gerekli kontrollerin  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade eden Ayhan İleri “Gerekli kontroller Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bakanlık ayrıca online olarak bizi saniye saniye görebiliyor. Demir çelik tesisleri olsun, çimento ya da bizim gibi tesisler olsun Bakanlık her şeyini online olarak kontrol edebiliyor. En ufak bir şey olsa zaten hemen müdahale ederler” ifadelerinde bulundu.
20 milyonluk yatırım 20 kişiye istihdam sağlayacak
Haluk Özcan da Marzinc’in Bartın’da kuracağı depoda yaklaşık 20 kişiyi istihdam edeceğini ve yapılan yatırım da yaklaşık 20 milyon TL olduğunu söyledi. Ayhan İleri de şirket tarafından ihraç edilen çinko oksidin ilaç sanayinin ham maddesi olduğunu belirtti.
Marzinc ihracatta 1000 firma arasında 238. Sırada
Her sene 73 milyon dolarlık ihracatlarının söz konusu olduğunu ifade eden İleri, Marzinc’in 2019’da ülkemizde 1000 ihracatçı firma arasında 238. Sırada yer aldıklarını kaydetti. Özcan, toplantıda ülkeye sağladığı katkılardan dolayı İhracatçılar Birliği tarafından şirkete gönderilen teşekkür yazısını da  basın mensuplarıyla paylaştı.
 

Bakmadan Geçme