Advertisement

ABD piyasalarında işlem gören hisse senetleri, beklenenden çok daha iyi çıkan istihdam verilerinin ekonominin koronavirüs kayıplarının ardından çok hızlı bir büyüme gösterebileceğine ilişkin beklentileri artırması sonrası sıçrama yaptı ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 2 yükselirken ve yükselişini üst üste üçüncü haftaya taşımaya hazırlanırken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.9 seviyesini aştı. Petrol, ABD verilerinin işsizliğin Mayıs ayında düştüğünü ve tarım dışı istihdamın 2.5 milyon arttığını gösteren verinin ardından yükselirken, altın düştü ve dolar üç ayın en düşük seviyesi yakınında kaldı.

Teknoloji şirketlerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq 100 Endeksi'nin vadeli kontratları diğerlerine göre daha düşük performans gösterdi ve bu hareket, yatırımcıalrın "evde-kal" ekonomisinden faydalanan şirketlerin hisselerinden çıkarak normal ekonomik faaliyet başladığında daha iyi performans gösterecek şirket hisselerine yöneldiğini işaret ediyor.

ABD'de yüzde 13.3 seviyesindeki işsizlik oranı halen tarihi standartlar dikkate alındığında şok edici yüksek seviyelerde, ancak piyasalar, yatırımcıların teşviklerden gelen paralarda yüzen küresel ekonomiyi dikkate almaları ile birlikte iyimserlik dalgasına kapılmış durumda. Frankfurt (Avrupa Merkez Bankası) ve Berlin'den bu hafta gelen parasal ve mali destekler beklentileri aştı ve Trump yönetiminin destek paketinin sonraki turunda 1 trilyon daha harcayacağına ilişkin haberler geliyor.

Schwab Center for Financial Research sabit getirili menkul kıymetler baş stratejisti Kathy Jones, "İstihdam verileri büyük bir sürprizdi ve iyiydi," dedi ve "Tüm bu gelişmeler çok fazla revizyona ve yeniden hesaplamalara yol açacak, ancak trend göstergeleri, eyaletler açıldıkça insanların tekrar işlerine döneceklerini işaret ediyor ve bu ekonomi için iyi bir gösterge" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi, koronavirüsün ABD'de 100,000'den fazla insanın hayatına mal olması ve birçok kişiyi işsiz bırakmasına rağmen, Mart ayının ortasında gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 40'ın üzerinde yükselmiş durumda. Nasdaq Bileşik Endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 10 yükseldi.

Independent Advisor Alliance baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli, "Bugünkü istihdam verileri şok ediciydi ve bu yıl ilk kez istihdam verisi olumlu bir şok yarattı," dedi ve "İşsizlik halen yüzde 13.3 ile aşırı yüksek, ancak en azondan düşüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını uzatma konusunda ön anlaşmaya varması ile birlikte üst üste altıncı haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Avrupa'da, hava yolu, otomobil ve otel şirketlerinin hisseleri, yatırımcıların daha önce sert düşüşler gösteren hisselere yönelmeleri ile birlikte kazançlara öncülük etti. Stoxx Europe 600 Endeksi son iki ayın en iyi haftalık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:50'de yüzde 2.3 yukarıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.2 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.5 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.1308 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.8 değer kazanarak 1.269 seviyesine tırmandı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak 109.66 seviyesine gerikedi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 7 baz puan yükselerek yüzde 0.91 seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.28 seviyesine ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan tırmanarak yüzde 0.35 seviyesine yükseldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 4.1 yükselerek varil başına 38.93 dolara tırmandı.

*Altın yüzde 2 düşerek ons başına 1,679.93 dolara indi.