Küçükler Barajı hala en düşük seviyede

Uşak’ın içme suyu ihtiyacının yüzde 75’ni karşılayan Küçükler Barajı’nı son yağışlar da dolduramadı.
Küçükler Barajı hala en düşük seviyede

Geçtiğimiz Eylül ayında yüzde 8’lere kadar düşen baraj seviyesi son yağmur ve karlarla ancak yüzde 12 seviyelerine ulaşabildi. Barajda bulunan suyun yüzde 6’sı ölü seviye kabul edildiği için kullanımda olan diğer yüzde 6’lık seviyenin de yüzde 3’ü Uşaklıların içme ve kullanım suyu için kullanılırken, protokol gereği kalan yüzde 3’lük kısmı da Banaz köylerinin tarımsal su ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor.

Yetkililer, vatandaşın su tasarrufuna dikkat etmediği takdirde yaz aylarında Uşak’ın büyük bir kuraklık yaşama tehlikesine dikkat çekerek vatandaşları su tasarrufu konusunda uyardılar.

YANLIŞ YER SEÇİMİ YÜZÜNDEN BARAJ DOLMUYOR

Son günlerde ilimizde yaşanan kar ve yağmur yağışları ne yazık ki Uşak’ın içme su ihtiyacının yüzde 75’ni karşılayan Küçükler Barajı’nı ancak yüzde 12 civarında doldurabildi.

Bunun nedeni olarak, zamanında yeri çok yüksekte ve yanlış seçilen Küçükler Barajı’nın karlar erimedikçe dolmadığı, genellikle kar ve yağmur sularının barajın alt seviyelerinden akarak toprağa karıştığı öğrenildi.

Uşak Kent Konseyi Su Tasarrufu Grubu’nun çalışmalarında bilgi veren Uşak Belediyesi Su ve Kanalizasyonu Müdürü Deniz Turgut, Küçükler Barajı’na su taşıyan en önemli kaynaklardan birisi olan Darı deresine DSİ tarafından yapılan beton kanaletin yetersiz geldiği için Uşak Belediyesi tarafından 5 kilometrelik daha kanalet yapılması için ihale düzenleneceğini böylece suyun toprağın altına gitmesinin engellenerek tekrar Küçükler Barajı’nı beslemeye devam edeceğini belirtti.

KURAKLIK YAŞAMAK İSTEMİYORSAK EN İYİ TEDBİR TASARRUF

Geçmiş yıllara göre oldukça dengesiz bir yağış rejimi yaşanması, tüm dünyada, ülkemizde ve Uşak’ta da bu yaz ve gelecek yıllarda büyük bir kuraklık yaşanması endişesi doğuruyor.

Uşak Belediyesi de su tasarrufu konusunda bir takım acil tedbirler aldı. Uşak Su ve Kanalizasyon İşleri (USKİ) Müdürü Deniz Turgut koordinatörlüğünde yürütülen tasarruf projeleri arasında;

USKİ Uşaklılara "perletör" adı verilen musluk aparatlarından dağıtacak. Aparat su tasarrufunun yanı sıra faturaların da düşmesini sağlayacak.

Uşaklıların susuz kalmaması için su kuyuları açılması, Uşak mezarlıklarında bulunan 700 civarındaki çeşmelerin Cuma günleri dışında kapatılması gibi önlemler var.

UŞAK’IN KÜÇÜKLER’DEN BAŞKA İÇME SUYU BARAJI YOK

Şu an itibarı ile Uşak’ın yaklaşık 240 köyünde büyük bir su sıkıntısı yaşandığı öğrenildi.

Bunun en büyük nedeni ise DSİ’nin uzun yıllardır, Küçükler Barajı dışında içme suyu ile ilgili bir baraj yapmaması gösteriliyor.

2015 yılında ihaleye çıkılan ve 400 günde bitirilmesi beklenen Banaz, ilçesi Bahadır Köyü mevkiindeki DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Uşak Banaz Gökkaya Barajı içme suyu amaçlı yapılıyor.

www.usalgundem.com olarak yaptığımız araştırmaya göre; buradan Uşak’a içme suyunun en erken gelmesi 2028 yılını buluyor.

Uşaklıların da yaz ayarlında susuz kalmak istemiyorlarsa ciddi anlamda su tasarrufu yapmaları gerekiyor.

Özellikle tarımsal alanda vahşi tabir edilen sulama tekniklerinin terk edilmesi, araç, halı ve kilim yıkamalarının en aza indirgenmesi,  birde endüstriyel anlamada fabrika ve madenlerde kullanılan suların çok ciddi biçimde tasarruflu kullanılması gerekiyor.

(SALİH KILINÇ/HABER)