thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kreşlerde Çocuklara Dağıtılan Boyama Kitabına Tepki!

Tarih: 23-01-2020 06:30:28 Güncelleme: 23-01-2020 07:24:28 + -


Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yayınları tarafından basımı yapılan bir boyama kitabı Çanakkale’de özel kreşlerde dağıtılıyor. Durumdan haberdar olan çevre örgütleri kitaba içerisindeki ifadelerin çocukların bilinçaltına zarar vermesi ve çocukların propaganda malzemesi olarak görülmesine tepki gösterdi.


Kreşlerde Çocuklara Dağıtılan Boyama Kitabına Tepki!

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulunca yapılan açıklamada; Su ve Vicdan Nöbetinin halen devam ettirildiği belirtilerek süreçle ilgili olarak; "26 Temmuz’da başlattığımız Su ve Vicdan Nöbetimiz devam ediyor. Kazdağları mücadelesine ortak olan herkesle birlikte direnişe devam etmekteyiz. 13 Ekim 2019 tarihinde Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı Balaban’daki ruhsat sahasındaki işletme ruhsatı yenilenmemişti. 13 Ekim sonrasında da şirket kendi internet sitesinden açıklama yaparak Türkiye’deki tüm inşaat faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Ancak Mart 2019 tarihinde de benzer açıklama yaptıktan sonra kısa bir sürede yarattığı tahribattan dolayı 13 Ekim sonrası yaptığı açıklama güvenilir olmadığından Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olarak sahayı zaman zaman özel araçlarımızla ve her Cumartesi günüde toplu olarak denetleyeceğimizi açıklamıştık. Bu denetimlerimize devam ediyoruz. Bununla birlikte Kumarlar Köyü’nde yapılan barajla ilgili ve Kirazlı Balaban mevkiinde yarattıkları tahribatta üst toprağın depolanmamasına ilişkin hukuksal mücadelemizde devam etmektedir" bilgisini verdiler.

 

"DOĞU BİGA MADENCİLİĞİNDE NİHAİ ÇED RAPORU YOKTUR"

İçme ve sulama barajı olarak yapılan Altınzeybek-2 barajının algı yönetmeyen yönelik olduğunu belirten Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu; "Kumarlar Köyü’nde barajın yapımına karşı olmadığımızı, baraja ilişkin tek çekincemizin “Neden Maden Şirketi” tarafından yapıldığı, barajın üst tarafında yer alan, işletme onayı da almış olan “Kurşun Madeni”nden bu baraja ilişkin bir görüş alınmadıysa ve “kurşun madeni” işletmeye geçtiğinde “içme ve sulama suyu barajı” olarak inşa edilen “Kumarlar Göleti”’ne atık suların sızması halinde ne gibi önlemler alınacağına ilişkindir. Madencilik boyutunda ise Doğu Biga Madenciliğin Nihai ÇED Raporu’nda belirtilen Altınzeybek Barajı, Ağı Dağı Zeybekçayırı Köyü’nü tarif etmektedir. Kumarlar Köyü’nde yapılan baraja Altınzeybek-2 denilmesi sadece bir algı yaratmadır. Kumarlar Köyü’nün Doğu Biga Madenciliğin Nihai ÇED Raporu’nda yeri yoktur" ifadelerini kullandı.

"MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK"

Kazdağları ve doğal yaşam alanını korumaya kararlı olduklarını belirten Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu; "26 Temmuz’da başlayan Su ve Vicdan Nöbeti yüz binlerce kişinin desteğini bulmuş, kısa sürede ülkede Madencilik tartışılır hale gelmiştir. Bu anlamıyla başarılı bir farkındalık eylemi olmuştur. Yıllardır olduğu gibi mücadelemiz Kazdağları’ndaki metalik madencilik ruhsatları iptal edilene kadar devam edecektir. Çünkü biliyoruz ki yaşamak için doğayı yaşatmak zorundayız. Kazdağları’ndaki bu mücadeleye ilişkin sayısız destek eylemleri, kampanyaları düzenlenmiştir. Şairler, yazarlar, ressamlar, müzisyenler, karikatüristler sanatlarıyla destek vermiştir" dediler.

 

ÇOCUKLARI ALGI OPERASYONUNDA MI KULLANIYORLAR?

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulunca yapılan açıklamada Çanakkale'de bazı kreşlerde Maden Nedir konulu boyama kitabının okul öncesi eğitim alan çocuklara ücretsiz dağıtıldığına dikkat çekti. Kitabın içerisinde yer alan ifadelerin çocukların algılarını yönetmeye yönelik olması nedeniyle tepki gösteren dernek yönetim kitapla ilgili olarak Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğünü sorumlu davranmaya davet ettiler. Dernek yaptığı açıklamada; "Çanakkale Belediye’si tarafından düzenlenen Kazdağları Resim Yarışması’na 165 çocuk eserleriyle katılmış ve birincilik ödülünü Kazdağlarını korumak için elele tutuşan insanların, hayvanların, bitkilerin konu edildiği resim almıştır. Kentte tüm bunlar yaşanırken, herkes arasında mücadele ağları örülürken bir yandan da kreşlerde Maden Nedir konulu boyama kitaplarının dağıtıldığını öğrendik. Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yayınları tarafından basımı yapılan kitap Çanakkale’de özel kreşlerde dağıtılmaktaymış. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için mücadele ederken yapılmış olan bu hata kabul edilemez. Çanakkale Valiliğini ve Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve çağırıyoruz. Birlikte mücadeleye davet ediyoruz" denildi.




Bu haber 7391 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI