Kremlin: Türkiye Soçi Mutabakatı'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyor

İdlib'de Türk askeri konvoyu
İdlib'de Türk askeri konvoyu © AP
© AP
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Putin'in sözcüsü çok tehlikeli bazı askeri ekipmanın İdlib'deki teröristlerin eline düştüğünü belirterek Türkiye'nin Soçi Mutabakatı'ndaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini kaydetti.

REKLAM

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitry Peskov yaptığı açıklamada Türkiye'nin bir yıl önce varılan Soçi Mutabakatı'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi.

Rusya'da bir televizyon kanalında konuşan sözcü "Çok tehlikeli bazı askeri techizat İdbilb'deki teröristlerin eline geçiyor ve bütün bunlar maalesef bölgede durumun normalleşmesine destek olmuyor" dedi.

Peskov açıklamasının devamında "Bu durumda açıkça iki lider arasında bir yıl önce imzalanan Türkiye'nin sınır hattını belirlemesini, ağır silahların vs çekilmesini öngören Soçi anlaşmasındaki şartları yerine getirmediğini açıkça söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

İdlib'de yeniden ateşkesin sağlanması için Rusya ve Türkiye arasında en üst düzeyde yürütülen görüşmelerde henüz bir sonuç elde edilebilmiş değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Cuma günü yapılan telefon görüşmesinde çözümün Soçi Mutabakatı'nın tam olarak uygulanmasından geçtiği vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, İdlib'deki "kabusun ve şiddet döngüsünün" derhal son bulması ve "ateşkes" çağrısında bulundu.

Öte yandan gözler 5 Mart'ta biraraya gelecek olan Erdoğan ve Putin'le bir araya gelecek olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katılacağı dörtlü zirveye çevrildi.

Ancak bölgede gerginlik ve çatışmaların devam ediyor. İdlib'de rejim unsurlarının saldırısında bir askerin dün hayatını kaybetmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı, "İdlib'deki alçak saldırı sonrası bölgede tespit edilen 21 rejim hedefi yoğun şekilde ateş altına alınarak hedefler tahrip edilmiştir" açıklamasını yaptı.

Qries
Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

İsrail Gazze'de farklı noktalara hava saldırısı düzenledi, dört kişi yaralandı

Sol eğilimli Demokrat aday Sanders Nevada ön seçimlerini açık arayla kazandı

Türkiye-İran sınırında deprem: Van'da 9 kişi hayatını kaybetti