Webtekno'da yer alan bir habere göre, ABD ve Çin'de koronavirüs salgını ile ilgili çeşitli çalışmalar yürüten bilim insanları, virüsün enfekte olması durumunda şiddetli solunum şikayetleri ve akciğer sorunları yaşayabilecek kişileri tespit edebilen bir yapay zeka geliştirdiklerini açıkladı.

"Doktorlara büyük ölçüde yardımcı olabilecek"
Geliştirilen yeni yapay zeka sistemi hakkında değerlendirmelerde bulunan New York Üniversitesi Tıp Profesörü Megan Coffee, bu sistemle birlikte doktorların acil sevislerdeki öncelikli durumlar için seçim yapabileceklerini belirtti. Coffee, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu büyüleyici bir şey. Çünkü makinenin kararlarını etkilemeye yardımcı olmak için kullandığı birçok veri noktası, doktorların normalde bakacağı şeyden farklıydı."

"Nisan ayında kullanıma başlanması bekleniyor"
Yapay zeka sisteminin geliştirilmesi için Çin'deki iki hastanede 5 koronavirüs hastasının verilerini kullanan bilim insanları, en fazla değişikliğin, karaciğer enzimi Alanin Aminotransferaz (ALT) seviyeleri, bildirilen vücut ağrıları ve hemoglobin seviyelerinde olduğunu keşfetti. Geliştirilen yapay zeka sistemi, bu bilgiler doğrultusunda akut solunum sıkıntısı sendromu riskini %80’e kadar doğrulukla tahmin edebildi. Öte yandan bilim insanları, geliştirilen yapay zekanın üzerinde New York'tan gelecek verilerle birlikte çeşitli testlerin yapılacağını da bildirdi. Hangi hastalara öncelik verilmesi gerektiği konusunda doktorlara büyük bir kolaylık sağlayacak olan aracın Nisan ayında kullanıma başlanması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi