Annebebelist Kim bu yeni nesil ebeveynler?
HABERİ PAYLAŞ

Kim bu yeni nesil ebeveynler?

Her jenerasyonun farklı ebeveyn stillerinin olduğu bir gerçek. Özellikle uyku, yemek, davranış biçimleri gibi birçok yönden nesiller birbirinden farklılaşıyor. Anne ya da babalarımıza BLW (Bebek önderliğinde beslenme), atak, uyku eğitimi gibi şeylerden bahsettiğimizde bizi nasıl şaşkınlıkla dinlediklerine şahit olmuşuzdur. Bizlerin “Atağı var ondan ağlıyor”u ile onların “Nazar olmuştur ondan ağlar” arasındaki fark aslında ebeveynliklerimiz arasındaki uçurumun da göstergesi bir nevi.

Kim bu yeni nesil ebeveynler

Geç aile kuran ama hayatını çocuğuna endeksleyen ve bundan garip bir şekilde zevk alan yeni nesil ebeveynler; yani ben, sen, o, biz, siz hepimiz… Hem takdir edilen hem de eleştirilerin odağında olan ebeveynliğimizde neler dikkat çekiyor? Araştırmalar da bizlerin hayatını çocuk üzerine kurduğumuzu bundan hoşnut olduğumuzu, onlarla daha fazla ilgilendiğimizi, sosyal medya üzerinden çocuklarımızı paylaşmayı sevdiğimizi ve ebeveynlikle ilgili çok okuduğumuzu-araştırdığımızı gösteriyor. İşte hepimizin okuduğunda kendimizden bir şeyler bulacağı Y kuşağı ebeveynleri araştırmasından dikkat çeken başlıklar... (Araştırma Amerika’daki National Center for Family & Marriage Research at Bowling Green University tarafından yapılmış.)

Haberin Devamı

Aile kurmak için uzun süre bekliyorlar

Kim bu yeni nesil ebeveynler

Y kuşağı ebeveynleri maddiyat, kariyer gibi birçok sebep nedeniyle geç aile kuruyor. 2017 yılında bir kadının ilk çocuğunu doğurma yaş ortalaması 26.8 iken, 1970’lerde bu rakam 21.4 idi.

Çocuklarını sosyal medyadan paylaşmayı seviyorlar

Kim bu yeni nesil ebeveynler

Günümüzde sosyal medya hepimizin hayatının bir parçası ama ebeveynlerin bir tık daha fazla parçası gibi görünüyor. Yeni nesil ebeveynler çocuklarının doğumunu, kreşini, okulunu, mezuniyeti gibi özel anlarını paylaşma konusunda oldukça açık davranıyor. Baby Boomers neslinin yüzde 47’si çocuklarının fotoğrafını paylaşırken bu rakam Milenyum neslinde yüzde 80! Yeni nesil ebeveynler ailesiyle sosyal medya üzerinden iletişim kurarken, e-postayı da etkin olarak kullanıyor.

Modern aile yapılanması dikkat çekiyor

Kim bu yeni nesil ebeveynler

Yeni nesil ebeveynler arasında bekar anneler ve LGBT ebeveynleri de dikkat çekiyor. Araştırma, bekar anne sayısının her geçen sene arttığını gösteriyor. Diğer yandan ise toplumda tek başına çocuğuna bakan zor durumdaki bekar ebeveyn algısı, kendi seçimiyle çocuk sahibi olan güçlü bekar ebeveyn kavramıyla yer değiştiriyor.

Haberin Devamı

Özel ve farklı isimler öne çıkıyor

Kim bu yeni nesil ebeveynler

Y kuşağının dikkat çeken bir diğer özelliği ise çocuklarına geleneksel isimlerin yerine özel, farklı isimler vermeleri. Dikkat çeken, çok fazla kullanılmayan isimleri bulmaya çalışıyorlar.

Çok fazla bilgi yükleniyorlar

Y kuşağı ebeveynleri; internet ve sosyal medya sayesinde ebeveynlikle ilgili bilgilere, ipuçlarına yani muazzam bir kaynağa sahip. Bu her ne kadar olumlu da olsa bazen kafa karışıklığına sebep olabiliyor.

Çocuklarıyla daha fazla vakit geçiriyorlar

Kim bu yeni nesil ebeveynler

Milenyum ebeveynler çocuklarıyla daha fazla vakit geçiriyor. Özellikle babalar. 1960’larda çocuklarıyla günde 16 dakika vakit geçirirken, Y kuşağı babaları için bu rakam 59 dakika olarak belirlenmiş. Yemek masası etrafında birlikte geçirilen zaman azalsa da farklı şekillerde geçirilen zamanın arttığı görünüyor. Birlikte ev ödevi yapmak, film izlemek gibi aktiviteler bunlardan birkaçı.

Sonuç olarak Y kuşağı ebeveynlerinin daha çocuk odaklı yaşadığı ve bundan da memnun olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Kısa kısa…

Toledo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada çocukların az oyuncak ile daha kaliteli oyun vakti geçirdiklerini gösteriyor. Araştırmada çocuklara dört yerine on altı oyuncak sunuluyor ve dört oyuncakla oynayanların daha kaliteli bir oyun vakti geçirdiği ortaya çıkıyor. Ayrıca araştırma sonucuna göre çocuklara çok sayıda oyuncak verilmesi, arkada televizyon çalıştığında çocukta oluşan dikkat dağınıklığıyla aynı etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Az oyuncağın faydaları

Kim bu yeni nesil ebeveynler

  • Az oyuncak daha anlamlı oyunu destekler.
  • Çocuğunuzun ihtiyaçlarını ve gelişimini daha iyi gözlemlemenizi sağlar.
  • Çocuğun tek oyuncağa odaklanmasını sağlar.
  • Az oyuncak; çocuğunuzun konsantrasyonunu, bilişsel ve motor gelişimini geliştirir.
  • Çocuğun canının sıkılmasına izin verir ki; bu iyi bir şeydir!
  • Çocuklar, daha az oyuncağa sahip olduklarında daha uzun sürede oyun oynar.

Instagram hesabı: @annebebelist

Yazı: Canan Eseler – Mehlika Akgün

Sıradaki haber yükleniyor...
holder