Albayrak Grubu, Gine’nin çöpünü de toplayacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Afrika’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden Gine. Kara kıtanın batısında yer alan 12 milyonluk nüfusa sahip bu ülke özellikle altın, elmas gibi değerli madenlere dayalı ihracatıyla biliniyor. Son 5 yılda yüzde 5.8 ile yüzde 10.4 arasında değişen ekonomik büyümenin altında tarım ürünleri de önemli paya sahip. Türkiye ise bu ülkeyi yeni yeni keşfetmeye başladı. 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi ziyareti iki ülke arasındaki ticareti hızlı bir şekilde artırdı. 2016’da iki ülke arasında 68 milyon dolarlık bir hacim var iken bu rakam 2 yılda 172 milyon dolara çıktı. Yani bir ziyaretle birlikte 2.5 katlık bir artış söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti ülkenin altyapısına yönelik önemli bir çalışmayı da başlattı. Türkiye, o ziyarette hibe otobüs vaadinde bulundu ve 2017’de ilk parti olan 50 araç gönderildi. Toplu taşıma konusunda kısıtlı olan Gine’de sadece hibe otobüsler değil, elinde var olan araçların da bakımı İETT tarafından gerçekleşti. Gine Yönetimi’ne ait eski araçlar yenilendi, bakım altına alındı.

Türkiye sadece bununla da yetinmedi. Türk şirketi Albayrak, Gine’nin başkenti Conakry’deki otobüs hattının işletmesini de 2018’de üstlendi. İlk kez özel bir şirket Gine’de otobüs hattını Albayrak ile yapmış oldu. Albayrak Grubu otobüsten sonra şimdi de çöp toplama ve atık yönetimi konusunda ihale kazandı. Pakistan’da temizlik ve ulaşım hizmeti veren şirket, Conakry’de ihaleye çıkan atık yönetimi ve çöp toplama projesini İtalyan Piccini Group Spa adlı şirket ile üstlendi. Gine Hükümeti ile Albayrak arasındaki anlaşma 4 yıl boyunca devam edecek.

33 MİLYON LİRALIK PROJE

Yıllık 5 milyon euro yani yaklaşık 33 milyon lira bütçe ayrılan proje 2 milyon kişinin yaşadığı Conakry’nin altyapısındaki en dikkat çeken çalışmalardan biri olacak. Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ise yaptığı açıklamada “Çöp toplama başladıktan sonra bu atık türlerini ekonomiye enerji ile kazandırmak istiyoruz. Sıra ona gelecek” dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar