Kahramanmaraş Teknokent’in kuruluşundan bu güne misyonu gereği: üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek, teknolojik bilgiyi üretip ticarileştirmek, ülke sanayisinin uluslararası rekabet ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturmak, teknolojiye dayalı katma değeri yüksek üretimi desteklemek, teknolojiye dayalı girişimciliği desteklemek, teknoloji transferine yardımcı olmak, araştırmacı ve nitelikli kişilere istihdam sağlamak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak amacıyla ilimize bölgemize ve ülkemize katkı sağlamaya devam ettiğini ifade eden Güneş ilerleyen dönemlerde de aynı vizyon ile çalışmalara devam edileceğini belirtti.

104 PROJE TAMAMLANDI,67 PROJE DEVAM EDİYOR

Teknokent olarak yapılan çalışmalar hakkında detaylar veren Prof. Dr. Güneş: “Bölgede 41 firma ve 142 Ar-Ge personeli ile 104 proje tamamlanmış ve 67 proje ise devam etmektedir. Projeler içerisinde 12 TÜBİTAK, 4 SAN-TEZ, 1 TEKNOYATIRIM, 4 TEKNOGİRİŞİM ve 7 KOSGEB projesi de yer almıştır.  Ayrıca 7 uluslararası patent, 4 ulusal patent ve 6 faydalı model başvurusu gerçekleşmiş 5 Ulusal patent, 7 Marka ve 2 yazılım tescili alınmıştır. Bu firmaların yapmış olduğu çalışmalar sonucunda bölgemizde toplam 21 Milyon TL Ar-Ge geliri, 30 Milyon TL Ar-Ge dışı gelir ve 1,4 Milyon Dolar yazılım ihracatı gerçekleştirmiştir.”ifadelerini kullandı.

TEKNOKENT’İN YÜKSELİŞİ

Teknokent’in son iki yıldaki yükselişini anlatan Güneş: “Teknokente bağlı Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) birimi ise son zamanlarda yaptığı proje çalışmalarla ile 158.000 € Avrupa Birliğinden proje hibe desteği almıştır. Yine aynı birim ilimizin istihdamına katkı sağlayacak: “Moda Tasarım Akademisi” projesi kapsamında 1.300.000 TL bütçe tutarında hibe desteği almayı hak kazanmıştır. 

Son iki yıldır ilk üç sıralamayı Türkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi büyük bilişim firmalarının yer aldığı BİLİŞİM 500 sıralamada 2018 yılında 3 firmamız 2019 yılında ise 2 firmamız sıralamalarını artırarak yer almayı başarmıştır. Türkiye’nin 5 yıl boyunca en hızlı büyüyen 50 Teknoloji şirketi arasına giren diğer bir firmamız 70 Ar-Ge personel istihdamı ile bölgeye ve ülkemize teknolojik katkı sağlamaya devam etmektedir.”dedi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM ETTİ

Pandemi döneminde çalışmalara ara vermeden devam edildiğinin altını çizen Güneş şunları söyledi: “Son zamanlarda bölgemize uluslararası ziyaretçilerimizin artış göstermesi ile bölgemizin uluslararası tanıtımı yapılmakta ve ilimiz sanayisine olumlu yansımaları olmaktadır. En son düzenlenen Uluslararası Teknokent Robot Yarışması uluslararası basında da yer almıştır.

Pandemi dönemi sürecinde çalışmalar hız kesmeden devam etmiş ve bu dönemde firmalarımız 15 adet Ar-Ge personeli istihdamı ile ilimiz istihdamına katkı sağlamıştır. Aynı şekilde ar-ge, yazılım ve tasarımsal faaliyetler alanında yenilikçi, katma değer sağlayan proje süreçleri geliştirilmeye devam edilmiştir. Bölgedeki firmalarımızın farklı sektörlerdeki ticari faaliyetleriyle piyasadaki taleplere cevap verecek kapasite yetkinliği esnek üretim koşullarına imkân tanımaktadır.  Bunun en önemli örneklerinden biri korona virüs salgının ortaya çıkmasıyla birlikte dünyanın ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlardaki yeni projelerin bölgemizde hızlıca geliştirilmesi ve devreye alınması olmuştur. Tıbbi maske üretim makinesi, kurum içi iletişim uygulaması, yapay zekâ ile Covid-19 tanısı ve süreç planlamaları, siper maske üretimleri yakın süre zarfında firmalarımızın gösterdiği özverili çalışmalar, iş birlikleri ve ekip ruhuyla ortaya koyulmuştur.”

Güneş son olarak: “Hiçbir mazerete sığınmadan Kahramanmaraş teknokent teknoloji üretmeye, proje üretmeye ve bu alandaki tüm çalışmalara destek vermeye dinamik yapısı ile devam edecektir.”dedi.

Haber: Gökhan Dökücü

Editör: Haber Merkezi