İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a 3 ayrı soru önergesi ile 13 soru yönelttiğini açıkladı.

3 konuyla ilgili 3 ayrı soru önergesi hazırlayan Kabukcuoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti...

İlkokulları sordu

Kabukcuoğlu ilk soru önergesinde Bakan Selçuk’un aşağıdaki soruları yanıtlanmasını istedi:

Ülkemizdeki ilkokul çağı okullaşma oranlarında yaşanan düşüşün sebepleri nelerdir?

2012-2013 yılında ilkokul çağı okullaşma oranımız %98,86 iken, getirilen 4+4+4 kademeli Eğitim Sistemi bu oranı neden koruyamamış, geriletmiştir?

Bakanlığınızın okullaşma oranını arttırmak üzerine yapmış olduğu çalışmaların ve atılan adımların başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenleri nelerdir?

Ailelerin yaşadıkları yoksulluğu ve bundan dolayı çocukların çalışmak zorunda oluşunu, ilkokul çağı okullaşma oranının düşmesine neden olduğunu düşünüyor musunuz?

Genelde Eğitime, özelde ise eğitim yatırımlarına ayrılan bütçeyi, eğitime erişimde yaşanan eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için yeterli buluyor musunuz?

Günümüzde cehaletin yüceltilmesinin ilkokul çağı okullaşma oranının gerilemesinde bir payı var mıdır?"

Süre yeterli mi?

Kabukçuoğu, ikinci soru önergesinde de şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Ortaokul şubelerinin 4’te 1’i, İlkokul şubelerinin ise 5’te 1’inin mevcudu 30’un üzerindeyken rehberde belirtilen kurallara uygun sosyal mesafeye uygun eğitim ve öğretim verilmesi için sınıf planlanması nasıl yapılacaktır? Hâlihazırda ikili eğitime devam eden kurumlarda salgın riskinin artmaması adına ne tür tedbirler alınacaktır?  Bakanlığınız, bu dönemde sosyal mesafe kurallarına uygun eğitim ve öğretim yapılmasının çözümünü için ikili veya üçlü eğitim sistemini mi hayata geçirmeyi mi düşünmektedir?

Normal şartlarda bakanlığın belirlediği temizlik ve hijyen kriterlerini sağlayamayan 29.000 okulumuz var iken, pandemi döneminde bu okulların hijyen ve temizliğini sağlamak için ekstra olarak ne gibi önlemler alınmıştır? Örneğin 29.000 okulun bakanlığın belirlediği hijyen koşullarına uygun kriterleri sağlayıp sağlamadığı hususunda bir denetim gerçekleşmiş midir? Bakanlığınız bu hijyen koşullarının sağlanması için okullara ekstradan kaynak aktarımı veya temizlik malzemesi yardımı yapacak mıdır?

Ülkemizdeki 55.000 okulda hâlihazırda kaç temizlik personeli görev almaktadır? 1 temizlik personeline kaç öğrenci düşmektedir?

52.000 okulumuzda revir birimi bulunmadığı ve 55.000 okulumuzda sadece 545 sağlık görevlisinin olduğu düşünüldüğünde, bu durum Pandemi döneminde öğrencilerimiz için bir risk oluşturduğunu düşünüyor musunuz?

Bakanlığınız, 55.000 okulumuzda “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberine” göre gerekli önlemleri alması için 31.08.2020 tarihine kadarki süreyi yeterli buluyor mu?"

 "Taahhütname" sorusu

Kabukcuoğlu üçüncü soru önergesinde de, "Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde güncelleme yaptığını; okulların açılmasıyla birlikte velilere çocuklarında COVID-19 bulgularına rastlaması halinde, çocuğunu okula göndermemesi için taahhütname imzalatılması kararı alındı" diyerek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"İstenilen taahhütnamenin yasal dayanağı nedir?

İstenilen taahhütname ile öğrencilerde görülebilecek olası Covid-19 vakaları neticesinde idare aleyhine açılabilecek davalara savunma zemini mi amaçlamaktadır?

İstenilen taahhütnamenin imzalanmaması neticesinden herhangi bir yaptırım öngörülmüş müdür?"