Fransa Başbakanı Eduard Philippe bir haftadır yoğun şekilde protesto edilen emeklilik reform paketinin detaylarını açıkladı. Buna göre Fransa'da farklı iş gruplarına artık özel ayrıcalıklar tanınmayacak, mevcut sistemde 52'ye kadar inebilen emeklilik yaşı en erken 62 olabilecek.

Aşamalı olarak uygulamaya geçecek olan yeni sistemin tam olarak uygulandığı ilk grup 2004 doğumlu vatandaşlar olacak. Değişikliklerin hiçbiri 1975 ve öncesinde doğan vatandaşları etkilemeyecek.  Çarşamba günü tüm sendikaların ve eylemlerin baskısına rağmen paketi açıklayan Philippe, reformlarla birlikte sistemin daha adil ve verimli işleyeceğini söyledi. Philippe yaptığı açıklamada "Evrensel bir emeklilik sistemini oluşturmak için zaman geldi. Gizli saklı bir gündemimiz yok. Bugünün çalışanlarının ve yarının emeklilerinin satın alma gücünü korumak istiyoruz." dedi.

Modern iş piyasasının ihtiyaçları göz önüne alındı
Fransa 42 farklı devlet fonu desteği ile işleyen oldukça karmaşık bir emeklilik sistemine sahip. Hükümet bunu puan bazlı olan ve çalışanların gerektiğinde iş ve sektör değiştirmesini kolaylaştıracak yeni nesil bir sistemle değiştirmek için adım attığını söylüyor.

Sistem 2022'de devreye girecek
Yeni sistem ilk kez 2022'de çalışmaya başlayacak olanları etkileyecek. Bir başka deyişle 17 yıl içerisinde emekli olacak olan hiç kimse bu yeni sistemden etkilenmeyecek. Sistemin yürürlüğe girmesi için bırakılan zaman aralığı sendikaları yatıştırmak için atıldı.

En düşük emekli maaşı 1,000 euro olacak
Yasal emeklilik yaşı 62 olarak belirlenirken çalışanların daha geç emekli olması için çeşitli bonus ve farklı alanlarda indirim gibi motivasyonlar sağlanacak. Tam gününü doldurmuş kişiler içinse en düşük emeklilik maaşı 1,000 euro olarak belirlendi. Şimdiye kadar Fransa varolan emeklilik sistemi ile sanayileşmesini tamamlamış dünyada emeklilerine en bonkör davranan ülkelerden biriydi.