Islah İmar Planları oy birliği ile meclisten geçti

Islah İmar Planları oy birliği ile  meclisten geçti
Sarıyer’in gecekondu mahallelerini ilgilendiren Islah İmar Planları oy birliği ile Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Sarıyer’de yaklaşık 200 bin kişiyi ilgilendiren Islah İmar Planları’nın yeniden görüşülmesine karar vermesinin ardından hazırlanan Islah İmar Planları, Sarıyer Belediye Meclisi'nin Aralık ayı ilk toplantısında gündeme alınmıştı. Pazartesi günü komisyona havale edilen planlar, raporları ile birlikte yeniden meclise geldi.

Geçtiğimiz dönem büyük tartışmalarla “ret” oyu kullanan AK Parti grubu bu kez “Evet” oyu kullandı. Sarıyer’in gecekondu mahallelerini ilgilendiren Islah İmar Planları oy birliği ile Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçti. Yıllardır tapu umuduyla mücadele veren yüzlerce kişi de meclisteki görüşmeleri yakından takip etti. Planlar önümüzdeki günlerde İBB’ye gönderilecek. 

tapu1-002.jpg

2009’da göreve gelmesinin ardından Sarıyer’de mülkiyet sorunu ile ilgili büyük mücadele veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, gelinen noktanın sevindirici olduğunun altını çizerek tüm süreci anlattı. Yıllar önce Sarıyer Belediyesi’nde yine mülkiyetle ilgili konunun İBB’den gönderildiğini vurgulayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç konuşmasında, İstanbul’da 1984 Büyükşehir yasası çıktığında ilçe belediyelerinden sadece Beykoz ve Sarıyer’e mülkiyetin verilmediğini hatırlattı.

tapu2-002.jpg

SÜREÇTE HUKUKİ GÖRÜŞLERDEN DE YARARLANILDI

Konuşmasında yaşanan süreçlerden sonra böyle bir noktaya gelmek çok önemli diyen Başkan Genç, şunlara değindi; “Biz hemen bunu işleme koydurup Büyükşehirden’de onay alınması sonucunda devirleri yapabileceğiz. 2009’da ilk geldiğimiz dönemde Gecekondu Mesken Müdürlüğü kuruldu. Amacı ise şuydu; gecekondulardaki günlük sorunların çözümü, özellikle bu mülkiyet meselesinin sonuçlanmasıydı. Yani 2009 -2015 arasında çok yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Öncelikle üniversitede ıslah planlarının yapılabilirliğine dair hukuki görüş aldık, halkla beraber çalışmalar yapıldı ve planlar oluşturuldu. Meclisimize gelen bu üç dosya tek tek incelenerek meclisten geçti daha sonra oy birliği kararı bir anda değişti ve oy çokluğuna dönüştü. O dosya oy çokluğu ile geçerek İBB Meclisi’ne gönderildi. Herkes biliyor ki bu çalışma yasal. Yeni yönetimler göreve başladıktan sonra vatandaş İBB’ye 14 bin dilekçeyle evrak gönderdi. Sürecin yeniden ele alınması gerektiği konusunda İBB bürokratlarınca yapılan inceleme ve hukuki yazışmalar sonrasında geri görünüm ve etkilenme bölgesinde ıslah imar planı yapılabilmesi için mütalaa verildi. Yıllardır çalışıyoruz bu konu üzerine ancak bir sonuç alamamıştık. Şimdi böyle bir noktaya gelmiş olmak çok sevindirici bir durum. Beklediğimiz ve haklılığını ileri sürdüğümüz durumun sonuçlanması konusunda bir yeni sürece girmiş olduk. Büyükşehir meclisine gidecek ve orada çalışacak, ilgili kurumlar incelemelerini yapacak sonrasında mutlak bir şekilde inandığımız; toplumun, halkın yararına bir karar alınacak.” İki yıl önce Sarıyerlilerin tapu umudu İBB engeline takılmış, dönemin hukuk müşavirleri Sarıyer Belediyesi’nin hazırladığı ve belediye meclisinden geçen Islah İmar Planları, Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme alanlarında kalan bölgelerde planların yapılmasının yasal olmadığı gerekçesiyle geri gönderilmişti.

Bu haber toplam 10094 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT