Murat Çelik İşin uzmanından WhatsApp mevzuu
HABERİ PAYLAŞ

İşin uzmanından WhatsApp mevzuu

Gündemdeki konuyu, yani WhatsApp’ın kullanıcılarına dayattığı yeni sözleşmeyi, siber güvenlik uzmanı Alper Başaran ile konuştum dün.

Kullanıcı sözleşmeyi onaylarsa, 8 Şubat itibariyle, WhatsApp yazışmalarımız istihbarat maksatlı ya da mahkemelerde delil olarak kullanılabilecek mi?

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran şöyle diyor:

- Herhangi bir devlet kendi vatandaşını izlemek istedikten sonra zaten izleyebilir. Bu bütün dünyada böyle. Verilerini paylaşma konusunda da Facebook zaten işbirliği yapan bir şirket. Yani istihbarat örgütleri ya da mahkemeler açısından değişen bir durum olmayacak.

Haberin Devamı

Burada endişelenmemiz gereken şu. WhatsApp üzerinden bir arkadaşıma fotoğrafımı gönderdim diyelim. Üç gün sonra internette olmadık bir ürünün reklamında kendimi görür müyüm? Ya da kimlik veya kredi kartımın fotoğrafı kimlerin eline geçecek?

Başaran, Sparta Bilişim’in sitesinde de konuyla ilgili şunları yazdı:

- Bazılarımız çoktan Telegram ya da Signal kullanmaya geçti, bazılarımız ise artık iletişim alışkanlığımıza dönüşen WhatsApp’ı kullanmaya devam ediyor.

İnternete açık verilerimizi tam anlamıyla “gizli” hale getirmek zaten mümkün değil.

Ancak işin önemli kısmı şu...

WhatsApp’ın bizlere dayatmış olduğu güncelleme ile gelen sözleşmedeki “Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur” ibaresine dikkat etmek gerekiyor.

Yani WhatsApp diyor ki:

“Verilerinizi toplarız, saklarız, ister satar, ister kullanırız.”

WhatsApp’ın verilerimizi “kullanılabilir” hale getirmesinin farklı sonuçları olabilir.

Çoğumuz WhatsApp’ta sadece yazışmıyor, ses kayıtları, fotoğraflar, videolar, kimlik ya da kredi kartı görselleri, dokümanlar, IBAN numaraları ve daha birçok şey paylaşıyoruz. Bu sözleşme ile bunların da legal olarak kullanım hakkını devretmiş oluyoruz.

WhatsApp’ın sık kullandığımız özelliklerinden bir tanesi de konum gönderimi ve anlık konum paylaşımı. Yeni sözleşme ile konumlar da artık Facebook ve bağlı kuruluşlarının hizmetine giriyor.

Haberin Devamı

WhatsApp üzerinden paylaştığınız bilgilerin “gizli” olması gerekmiyor, önemli olan “size ait” olmaları ve WhatsApp sözleşmesi ile artık Facebook’a ait olacak hale gelmeleri.

WhatsApp sözleşmesi ile hangi verileriniz toplanabilir ve kullanılabilir?

Bu liste uzun ancak en önemlilerini şöyle sıralayalım: Hesap bilgileriniz, mesajlarınız, bağlantılarınız, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri ve çerezler.

WhatsApp sözleşmesinin sonuçları ne olabilir? WhatsApp ile iletilen ve yukarıda belirtilen tüm verileriniz herhangi bir mecrada (mahkeme, iş başvurusu, okul başvurusu, reklam içerikleri vb.) kullanılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder