Dolar

32,3780

Euro

35,0096

Altın

2.325,47

Bist

9.097,45

Irak'ta, protestocularla Sadr taraftarları arasındaki çatışmalarda 6 kişi öldü

Irak’ta 2019 Ekim ayından bu yana hükümet karşıtı protestocular ile Şii lider Mukteda El Sadr taraftarları arasındaki gerilim yer yer çatışmalarla devam ediyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-28 19:20:31

Irak'ta, protestocularla Sadr taraftarları arasındaki çatışmalarda 6 kişi öldü

Irak sağlık görevlileri AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Irak'ın güneyindeki gergin bölge olan Nasiriya'daki protestocular sırasında yaşanan çatışmalardan kaynaklanan ölü sayısının 6'ya yükseldiğini duyurdu. Çatışmanın diğer şehirlere sıçramasına karşı güvenlik önlemleri aldı.

20160325-moqtada-reuters

Çatışmalardan Mukteda Sadr sorumlu tutuldu

Olaylar, protesto hareketinin daha az sayıdaki üyelerine karşı takipçilerini bir güç gösterisiyle sokaklara çıkmaya çağıran popülist Şii lider Mukteda el-Sadr'ın destekçileri arasında şiddet patlak verdi.

Güneydeki Nasiriya kentindeki hükümet karşıtı aktivistler, Sadr taraftarlarını kendilerine ateş etmek ve ana toplanma yerleri olan Habbubi Meydanı'ndaki çadırlarını yakmakla suçladı.

Aktivist sözcüleri, “Bugün barışçıl protestoculara karşı canlı cephane kullanan bir katliam daha gerçekleşti. Hükümet karşıtı protestocu Muhannad al-Mansur, Sadr hareketinden ve Seyyid Mukteda Sadr'dan bu çatışmayı durdurmalarını ve barışçıl protestoculara yönelik saldırılarını durdurmalarını istiyoruz ”açıklamasında bulundu.

Çatışmalar geceye kadar devam etti ve sağlık görevlileri bugün sabaha kadar 5'i silahla olmak üzere toplam 6 ölü ve en az 60 kişinin yaralandığını bildirdi.

2020-11-27t175106z_1632829914_rc2tbk9p8im6_rtrmadp_3_iraq-security-protests-nasiriya

Polis şefi görevden alındı

Öte yandan Irak hükümeti yetkilileri şehrin polis şefini görevden aldı. Olaylarla ilgili soruşturma başlatılırken, Nasiriya'da gecede sokağa çıkma yasağı getirildi.

Diğer şehirlerde de güvenlik önlemleri alınırken, Kut'ul Amara ve daha kuzeyde yeni kısıtlamalar getirildi.

Cuma günü erken saatlerde binlerce Sadr taraftarı, önümüzdeki yıl Haziran ayında yapılacak seçimler öncesinde liderlerine destek gösterisi için Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda ve diğer güney illerinde toplanmıştı.

Irak parlamentosunun en büyük bloğuna liderlik eden El Sadr hareketinin meclisteki sandalyelerin çoğunu kazanması bekleniyor.

Nasiriyeliler hükümeti İran yanlısı gördüğünden tepkili

Nasiriya, göstericiler tarafından yozlaşmış, beceriksiz ve komşu İran'a bağlı olarak görülen hükümete karşı Ekim 2019'da patlak veren protesto hareketi için çok önemli bir merkezdi.

Nasiriye, geçen yıl 28 Kasım'da fazla protestoya bağlı şiddet sonucu çok sayıda insanın hayatını kaybettiği ayaklanma en kanlı olaylarından birinin de yaşandığı yerdi.

Bu olayın ardından Irak genelinde protestolar büyümüş, dönemin Başbakanı Adil Abdül Mehdi'nin istifasına yol açmıştı.

Hükümet karşıtı protestolar Ekim 2019'da patlak verdi ve birkaç ay sürdü; yüz binlerce Iraklı gösterici iş ve hizmet alanındaki yönetici elitin görevden alınması istendi. Olaylarda yaklaşık 500 kişi öldü.

Geçen ay Irak güvenlik güçleri, hükümet karşıtı protestoların sembolü haline gelen Bağdat'ın Tahrir Meydanı'ndaki oturma çadırlarını boşalttı.

Başbakan Mustafa Kazimi, protestocularla diyalog kurmaya çalıştı. Diyalog sonucu Haziran 2021 yılında erken seçim yapılması kararı alındı.

El Cezire

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara