İçerisinde yaşadığımız vücudumuzla ilgili henüz öğrenmemiz gereken tonlarca şey var. Vücudumuzun kapasitesi nedir? Sınırlarımız nelerdir? Her gün bu ve buna benzer sorular bilim insanları tarafından cevaplanmaya devam ediyor. İşte o özellikler;
1- Burnunuz, 50 bin adet farklı kokuyu hatırlayabilir
Koku duyumuzun en güçlü duyularımızdan bir tanesi olduğunu belki biliyor olabilirsiniz ancak koku hafızamız da bir o kadar güçlüdür. Dolayısıyla tanıdığınız bir kokuyu alınca hemen bağlantı kurarak size neyi anımsattığını hatırlayabilirsiniz.
2-Yetişkin bir insanın tüm kemiklerinin dörtte biri ayaklarındadır
Kızarmamızın sebebi sempatik sinir sistemimizin tepki vermesi ve vücuttaki kan akışımızın hızlanmasıdır. Salgılanan hormonlar yüzünden kanın artışı artarken daha çok oksijen taşındığı için dokular da daha kırmızı görünürler.
3-Vücudunuzda yaklaşık 2 kg bakteri bulunur
Bakterilerin boyutlarını düşündüğünüzde bu ağırlık ilk duyduğunuzda size fazla gelmiş olabilir. Ancak bu ağırlığa ulaşan bakteri hücreleri, vücudumuzu oluşturan hücrelerden çok daha küçük olmaları sebebiyle insan vücudunu oluşturan hücrelerden 10 kat daha fazladır.
4-Elinizdeki gücün yarısı serçe parmağınızdadır
Serçe parmağınızın boyutunu düşününce bu bilgi size şaşırtıcı gelebilir. Ancak baş, orta ve yüzük parmağı kavrama hareketlerinden sorumluyken serçe parmak, yüzük parmağıyla birlikte gücü sağlar.
5-Parmaklarınızın hassasiyeti
Ellerimizin ve parmaklarımızın günlük yaşantımız için oldukça önemli olduğunu söylememize gerek yok herhalde. Ancak parmaklarınız, düşündüğünüzden çok daha hassas olabilir. Parmaklarımız, 13 nanomentre boyutundaki cisimleri bile hissedebilir. Daha kolay anlaşılması için elinizi dünya boyutunda olarak düşünürseniz, evleri ve arabaları birbirinden ayırt edebilirdiniz.
6-Beyninizin veri aktarım hızı
Beynimizin oldukça sürprizlerle dolu bir organ olduğu su götürmez bir gerçek. Bu organımızla ilgili sizi daha da şaşırtacak bilgiler bulunuyor. Beynimizdeki özel kimyasallar aracılığıyla aktarılan sinyaller saatte 430 km’ye kadar çıkabilir.
7-Yaşlandıkça tat alma duyusu azalıyor
Yaşlandıkça insan vücudunda birçok değişim meydana geliyor ve bu değişimlerden bir tanesi de tat alma duyusunda gerçekleşiyor. Bir insan, 60 yaşına geldiğinde tat alma duyularının yaklaşık %40’ını kaybediyor. Sevdiğiniz şeylerin tadını çıkarmaya bakın.
8-Vücudunuz sizi boğulmaya karşı korur
Buna dalış refleksi adı veriliyor ve beyninizin, vücudunuzun suya batırıldığını fark etmesiyle harekete geçiyor. Boğulma durumunu fark eden beyin, kalp atış hızını yavaşlatıyor ve kan basıncını hayati organlara yönlendiriyor.
9-Erkek göğsü de süt üretebilir
Cinsiyet fark etmeksizin tüm insanlarda süt bezleri, süt kanalları ve meme uçları bulunuyor. Erkeklerin meme uçlarının süt üretimi ise şiddetli stresin sebep olduğu hormonal bir dengesizlikle gerçekleşebiliyor.
10-Vücudunuz, dünyadaki en korunaklı yapılardan bir tanesidir
Beyaz kan hücreleri, vücudumuzu düşmanlardan korurken aynı zamanda vücudumuzdaki eski ve bozulmuş hücreleri de temizler. Bundan sonraki 30 saniyede vücudumuz 72 milyon yeni kırmızı kan hücresi üretir ve 174 bin eski cilt hücresinden kurtulur.

DEVAMI GELECEK…