İngiltere Sağlık Bakanlığı: 1.300 kişinin Covid-19 test sonuçları yanlışlıkla pozitif verildi

İngiltere'de Covid-19 testi
İngiltere'de Covid-19 testi © AFP
By Hüseyin Koyuncu
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

İngiltere Sağlık Bakanlığı, Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) bağlı test ve izleme sisteminde kaynaklanan bir hatadan dolayı bin 300'den fazla kişiye yanlışlıkla Covid-19 testlerinin pozitif olduğunun söylendiğini açıkladı.

REKLAM

İngiltere Sağlık Bakanlığı, Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) bağlı test ve izleme sisteminde kaynaklanan bir hatadan dolayı, bin 300'den fazla kişiye yanlışlıkla Covid-19 testlerinin pozitif olduğunun söylendiğini açıkladı.

Bakanlığın bir sözcüsü konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "NHS sisteminde kaynaklanan bir hatadan dolayı, 19 ile 23 Kasım arasında yapılan bin 331 testin sonucunun yanlışlıkla pozitif olduğunu açıkladık. Fakat bir grup test kitinde çıkan sorunlar nedeniyle söz konusu testler geçersiz sayıldı" ifadelerini kullandı.

Yetkililer, yanlış test sonucu alanlarla irtibata geçildiğini, ve kendilerinden yeniden test yaptırmaları istendiğini ifade etti.

Açıklamada, soruna yol açan laboratuvar hatasının "münferit bir olay" olduğu ve hatanın neden kaynaklandığının soruşturulduğu belirtildi.

İngiliz hükümeti, salgınla mücadele için başlattığı genişletilmiş kitle test programı için fazladan 9,3 milyar dolar kaynak sağladığını açıklamıştı.

NHS'nin test ve izleme sistemi, daha önce de yaşadığı sorunlardan dolayı sağlık uzmanları tarafından eleştirilmişti. Hükümet sistemde bazı aksaklıkların yaşadığını kabul etmişti.

Eylül ayında, 16 bin pozitif vaka sistemde kaybolmuştu, günlerce test yaptıranlara sonuçlar ulaştırılamamıştı.

İngiltere'de aşıdan sorumlu bakan atandı

Diğer taraftan, hükümet aşı sürecinin en iyi şekilde yönetilebilmesi için aşıdan sorumlu bir bakanlık kurduğunu açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Nadhim Zahawi'yi bu göreve atadığın duyurdu. 53 yaşındaki Zahawi, bu göreve getirilmede önce iş dünyasından sorumlu bakan yardımcısıydı.

Zahawi, 2 Haziran 1967'de Bağdat'ta Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 9 yaşındayken ailesi ile birlikte İngiltere'ye yerleşti.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

İngiltere'de Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle güneşsiz kalan halka D vitamini dağıtılacak

Fransa: Lise öğretmenini 'Samuel Paty'li ölüm mesajıyla tehdit eden gence 18 ay hapis cezası

Amerikalı ilaç şirketi Gilead’a, AB'yi 'Koronavirüse karşı etkisiz remdesivir'le kandırma suçlaması