131019098
29 Mart 2024, Cuma

HELVACI’NIN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ KİTAPLAŞTIRILACAK

25 Ocak 2021, Pazartesi 06:56

     


İlçenin kültür mirasını gelecek kuşaklara taşımak isteyen Aliağa Belediyesi, çalışmalarını merkez dışındaki mahallelere taşıdı. Toplanan verilerle Aliağa Kent Kitaplığı yayın dizisinde Helvacı ile ilgili kitaplar yayınlanacak.

Aliağa Belediyesi tarafından sürdürülen Kent Belleği ve Arşivi çalışmaları kapsamında ilçe merkezindeki çalışmaların büyük bölümü tamamlandı. Çalışmaların Helvacı Mahallesi aşaması başlatıldı. Aliağa Belediyesi, Helvacı ve diğer mahalleler ile birlikte tüm ilçenin geçmişine ışık tutacak fotoğraf, bilgi, belge, doküman ve eşyanın sergileneceği Aeolis Aliağa Kent Belleği ve Anı Evi kurulması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda öncelikle vatandaşların eski fotoğraf ve hatıra eşyaları toplanarak arşivleniyor.

Araştırma ekipleri sahada

Aliağa Belediyesi tarafından başlatılan Helvacı tarih ve kültürünün araştırılması çalışmaları, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Halkbilimci Dilek İşler ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Antropolog Dr. Onur Hayırlı tarafından sürdürülecek. Halkbilimci Dilek İşler ve Antropolog Dr. Onur Hayırlı tarafından toplanan ve bilimsel olarak değerlendirilecek verilerle Aliağa Kent Kitaplığı yayın dizisinde Helvacı ile ilgili kitaplar yayınlanacak.

Mahalle sakinlerinden fotoğraf, bilgi ve belge bağışları toplanıyor

Helvacı Sözlü Kültür Mirası, Helvacı Mutfak Kültürü, Helvacı’da Giyim Kuşam ve Barınma Kültürü ile Helvacı’da Ritüeller ve Kutlamalar adını taşıyacak kitapların 2021 ve 2022 yıllarında yayınlanması planlanıyor. Aliağa Belediyesi, Helvacı tarih ve kültür araştırmalarında mahalle sakinlerinden gelecek fotoğraf, bilgi ve belge bağışlarını kabul etmek için Helvacı Hizmet Birimi’nde bir personel görevlendirdi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler