13 Temmuz 2020 12:17

HDP: Figen Yüksekdağ'ın yaşadığı hukuksuzluk, rejimin yargı üzerindeki etkisidir

Figen Yüksekdağ'ın yarın görülecek duruşması öncesi yapılan basın açıklamasında yargı sürecindeki hukuksuzluklara dikkat çekildi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları ile HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, HDP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı duruşmanın yarın Ankara'da görülecek duruşmasına dikkat çekilen açıklamada, Yüksekdağ'ın tutukluluğundaki hukuksuzluklara dikkat çekildi.

Açıklamada ilk olarak Avukat Sezin Uçar söz aldı. Uçar, iktidarın siyasal restorasyonunu ağırlıklı olarak hukuk üzerinden gerçekleştirdiğini belirtti. Böylesi dönemlerin en tipik özelliğinin siyasal yargılamalar olduğunu kaydeden Uçar, “Yüksekdağ başta olmak üzere HDP’li tüm seçilmişler nezdinde yapılan yargılamalar esasta siyasal özgürlüklere yöneliktir. Müvekkilimiz de siyasi faaliyetlerinden kaynaklı yargılanıyor. Türkiye’de eşi benzeri az bulunan uygulamalarla karşı karşıya geldi” dedi.

“SUÇLAMALAR, HDP'NİN SİYASİ FAALİYETLERİNDEN İBARETTİR”

Avukat Ezgi Güngördü ise şöyle konuştu:

“Yüksekdağ'ın tutuklu olarak yargılanmaya devam ettiği davada suçlamalara gerekçe olarak eşbaşkanı olduğu HDP’nin siyasi faaliyetleri çerçevesinde yapmış olduğu miting konuşmaları, il/ilçe parti binası açılışlarında yaptığı konuşmalar, basın mensuplarıyla yaptığı röportajlardaki ifadeler gösterilmiştir. Bir diğer ifade ile müvekkilimize atfedilen tüm suçlamalar, Yüksekdağ’ın milletvekili olarak katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalardan ibarettir. Müvekkilimiz Yüksekdağ, HDP Eş Genel Başkanı olarak yaptığı siyasi parti faaliyetlerini mahkeme kürsülerinde aynı kararlılık ve meşruiyetle savunmaktadır.”

Güngördü ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin hak ihlali kararı verdiğini hatırlattı.

"AYNI FİİLDEN İKİ DEFA YARGILANDI”

Yüksekdağ’ın, aynı fiilden dolayı iki defa yargılanan, dahası aynı fiil nedeniyle hakkında iki tane tutuklama kararı verilen tek siyasetçi olduğuna dikkat çene Güngördü şöyle devam etti:

“Tutuklama kararına karşı her ay, 'aynı fiilden dolayı iki kere yargılama olmaz' (Non Bis İn İdem) ilkesi gerekçe gösterilerek itiraz yapılmakta olup tüm itirazlarımız reddedilmektedir. Hatırlatmak isteriz ki ceza yargılamasında bir eylemin nitelendirilmesi değişebilir, ancak önemli olan eylemin kendisinin aynı kalmasıdır. Dolayısıyla müvekkilin tutuklama gerekçesi yapılan hukuki nitelendirmenin, yargılamanın devam ettiği dava dosyasındaki hukuki nitelendirmeden farklılık arz etmesi hukuka aykırılık durumunu değiştirmemektedir. Müvekkil zaten tutuklu yargılandığı fiiller nedeniyle yeniden tutuklu olarak yargılanmaktadır.”

"DEMİRTAŞ İÇİN VERİLEN AİHM KARARI YÜKSEKDAĞ İÇİN DE UYGULANMALI"

Figen Yüksekdağ hakkında AİHM önünde olan ihlal başvurusuyla ilgili henüz bir karar verilmediğini söyleyen Güngördü; “Müvekkilin özgürlük ve güvenlik hakkı bakımından süre giden bir ihlal söz konusu olmakla birlikte, bu durum Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamı bakımından bir gerekçeye dönüşmemelidir. Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı, tüm vekiller bakımından da bağlayıcıdır ve müvekkilimiz Yüksekdağ’ın özgürlüğü yönünde bir karar verilmelidir” dedi.

“HAPİSHANEDEN GÖNDERİLEN MEKTUP VE FAKSLARA SANSÜR UYGULANMAKTA”

Yüksekdağ’ın Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi şartlarından da bahseden Güngördü şunları söyledi:

“Pandemi tedbirleri kapsamında aile ve avukat görüşleri kapalı olarak yapılmaktadır. Eylül 2019’da alınan bir kararla, kitap ve süreli yayınlar sadece doğum günü ve bayram gibi özel günlerde gönderilebilmektedir. Hapishaneden gönderilen mektup ve fakslara keyfi bir biçimde sansür uygulanmakta, en küçük olay dahi disiplin cezasına konu edilmektedir. Figen Yüksekdağ’ın sağlık durumu iyi, morali her zamanki gibi yerindedir. Biz Figen Yüksekdağ’ın avukatları olarak Türkiye tarihinin en kritik dönemlerinde eş genel başkanlık görevini üstlenmiş bir kadın parti lideri olan müvekkilimizin yaşadığı hukuksuzlukların; siyasal rejimin, yargı üzerindeki dolaysız etkisinin tezahürü olduğu kanaatimizi siz değerli basın mensupları ve kamuoyuyla paylaşmak isteriz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yoğun bakım hasta sayısı 2 ay öncesine döndü

SONRAKİ HABER

İngiltere ve Suudi Arabistan arasındaki silah anlaşması hakkında neler biliniyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa