14 Temmuz 2020 00:33

Haydut devlet ABD

Fotoğraf: Gage Skidmore/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının 27 AB üye ülkesinden hiçbirinde pek de hoş karşılanmadığını duyurdu. Bunun nedeni, 50 ABD eyaletinin çoğunda koronavirüsün patlayıcı şekilde yayılmasıydı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enfeksiyon sayıları pandemiden etkilenen diğer tüm ülkelerinkinden çok daha fazla. En son yayımlanan rakamlara göre, üç milyondan fazla insana virüs bulaşmış durumda ve son aylarda 130 binden fazla insan bu virüs nedeniyle öldü.

Uzun zamandır huysuz ve hatta kavga için sebep arayan karakterde görülen Amerikalılar şimdilerde sadece Avrupa halklarının sağlığı için bir tehdit olarak görülüyor. Brezilyalılar gibi, Avrupa topraklarına ayak basmalarını kısmen yasaklayan bir kararla karşı karşıyalar. Avrupalılara göre, Amerikalılar aptalca ve disiplinsiz davranarak, virüsün yayılmasını önleyebilecek; AB ülkelerinde geçerli maske takma, mesafe bırakma gibi, birkaç basit kurala uymayı reddediyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ve özellikle güney ve güneybatı eyaletlerinde yüz maskesi takmak sivil haklara ve bireysel özgürlüğe saldırı olarak görülüyor. Bu gelişmede siyasetin bilimin önüne nasıl geçtiğini görmekteyiz. ABD, bir politikacının tıbbi konuda karar verme hakkına sahip olduğunu düşünerek hareket etmesinin aptalca bir örneğini sergiliyor. Politikacılar bilimsel uzmanlığa dayalı kararlar vermediklerinden, kararları kendi egolarına ya da yürüttükleri seçim kampanyasındaki sponsorlarının çıkarlarına hizmet eder. Sonunda, bu politikanın trajik sonuçlarına maruz kalanlar Kovid-19 hastalarıdır.

Amerika Birleşik Devletleri, kendini, bugün pandemiyle mücadele etmek için gerekli en basit kuralları yerine getirmek istemeyen veya getiremeyen kontrolden çıkmış bir ulus olarak ortaya koyuyor. Eyalet valileri tarafından alınan önlemler açıkça etkisiz ve Beyaz Saray’daki ulusal hükümet açıkça beceriksiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa