havadurum

Haydi Çanakkale Güneş'e umut ol!

1073

 Kemik iliği yetmezliği teşhisi konulan 3 yaşındaki Güneş Uyanık’a uygun donörün bulunması için Çanakkale Belediyesi Personeli baba Samet Uyanık öncülüğünde ailesi tarafından ‘Güneş’imiz Sen Ol’ isimli kampanya başlatıldı. Baba Uyanık’ın sosyal medya hesabından başlattığı kampanya, gün geçtikçe daha da büyüyor. Güneş’in rahatsızlığı 2019 yılının başlarında başladı. Yılbaşından itibaren hastaneye giden Güneş’e 20 gün önce hastalığının ‘kemik iliği yetmezliği’ olduğu belirtildi. Konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklama yapan baba Uyanık, şimdiye kadar kendisini ülkenin her yerinden insanların aradığını, herkesin kampanyaya büyük ilgi gösterdiğini söyledi.  Son olarak insanların bu konuda empati kurmaları gerektiğini belirten baba Uyanık; “Bu konuda gerek mesai arkadaşlarım, tanıdığım, tanımadığım herkes çok ilgi gösterdi. Kampanya şuana kadar çok iyi ilerledi, ilerliyor. Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan, İlçe Belediye Başkanlarımız, Belde Belediye Başkanlarımız, sağ olsunlar bu konuda hep arkamızda durdular, durmaya da devam ediyorlar. Süreç bu şekilde gelişiyor. Umudumuz, Kızılay’a yeni yapılan kan bağışlarının kızım Güneş ve onun gibi hasta olan bütün çocuklara umut olması” ifadelerini kullandı. Kök hücre bağışının korkulacak bir şekilde gerçekleşmediğini ifade eden baba Uyanık; “kök hücre bağışı yapmak isteyen bir insan, Kızılay’a gidecek ve aynı kan verir gibi işlemini gerçekleştirecekler. Kök hücre kanın içinden alındığı için herhangi cerrahi bir müdahale olmayacak. İnsanlarımız, bu konuda yanlış bilgilendiriliyor. Kimsenin korkmasına gerek olmayacak bir şekilde sağlıklı olan herkes, kök hücre bağışı yapabilir” dedi. 

 
 
“Umudumuz, bağışların kızım Güneş ve onun gibi hasta olan bütün çocuklara umut olması”
Güneş Uyanık’ın babası Çanakkale Belediyesi Personeli Samet Uyanık; “Güneş’in rahatsızlığı sene başında başladı. Sene başında hastaneye gittiğimiz zaman kan değerleri çok düşük çıktı. kan değerleri düşük çıkınca bizi çocuk hematoloji servisine yönlendirdiler. Daha sonra bugüne kadar tahlil, takip yaptırdık. 15-20 gün önce de genetik raporları çıktı. Genetik raporlarında Güneş’in nakil olması gerektiği, ancak bu şekilde tedavi olabileceği söylendi. Hastalığına da kemik iliği yetmezliği teşhisi konuldu. Kızılay’a başvurdular. Kızılay’ın kök hücre bankasında Güneş ile eşleşen bir donör bulunmadı. Ben de babası olarak, şimdiden bir şeyler yapmak adına ‘Güneş’imiz Sen Ol’ diye bir kampanya başlattık.  Bu konuda gerek mesai arkadaşlarım, tanıdığım, tanımadığım herkes çok ilgi gösterdi. Kampanya şuana kadar çok iyi ilerledi, ilerliyor. Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan, İlçe Belediye Başkanlarımız, Belde Belediye Başkanlarımız, sağ olsunlar bu konuda hep arkamızda durdular, durmaya da devam ediyorlar. Süreç bu şekilde gelişiyor. Umudumuz, Kızılay’a yeni yapılan kan bağışlarının kızım Güneş ve onun gibi hasta olan bütün çocuklara umut olması. Hastane yurtiçinde veri bulunamayınca yurtdışına da başvurdu. Yurtdışından da haber hemen gelmediği için yurtdışından da haber bekliyoruz” dedi. 
 
“Bütün ebeveynler, kendilerini benim yerime koysunlar, onların da başına gelebilir”
Baba Uyanık; “Kampanyayı kendi arkadaşlarım arasında birlikte planladık. İzmir’de Öykü Arin var bu şekilde. Onlarla iletişime geçtik. Nasıl başlattıklarını öğrendik, konuştuk. Sosyal medyanın bize çok etkili olacağını söylediler. Kendim belediye personeli olduğum için , ‘Neler yapabiliriz?’ konusunda, arkadaşlarım sağ olsun yardımcı oldu. Kampanyanın başlangıcı sosyal medya hesabımdan başladı. Benim çevrem, beni tanıyan, tanımayan herkes iletişime geçti. Başkan ile 20-25 saniyelik bir video çekmeyi düşünüyoruz. Kızım Güneş ve benimle birlikte Başkanımız, bu konuda hem Güneş hem de başka çocuklar için destek isteyebilir. Bunu görüştük, çok yardımcı oldu. Şimdiye kadar da her şeyde yardım ettiler bununla da ilgili. Sadece Çanakkale olarak değil. Isparta’dan, Sivas’tan, benim üniversite arkadaşlarım, onların arkadaşları var. Birçok olumlu dönüş oldu. Onlar da kendilerini benim yerime koysunlar bütün ebeveynler, çocuk sahibi olanlar. Onların da başına gelebilir. Korkmasınlar, öne çıksınlar. Bizim kampanyamızın sloganı, ‘Güneşimiz Sen Ol’ o şekilde paylaştık. Benim Güneş’im gibi hasta olan tüm çocuklar için. İlik nakli bekleyen çok çocuk var” dedi. 
 
 
“Sağlıklı olan herkes, kök hücre bağışı yapabilir”
Kök hücre nakli denilince insanların aklına cerrahi bir müdahale geliyor. Kök hücre, sağlıklı bir insandan alınan üç tüp kanın içinden kök hücrenin alınmasıyla elde ediliyor. Yani kök hücre bağışı yapmak isteyen bir insan, Kızılay’a gidecek ve aynı kan verir gibi işlemini gerçekleştirecekler. Kök hücre kanın içinden alındığı için herhangi cerrahi bir müdahale olmayacak. İnsanlarımız, bu konuda yanlış bilgilendiriliyor. Kimsenin korkmasına gerek olmayacak bir şekilde sağlıklı olan herkes, kök hücre bağışı yapabilir. Sadece 2 saat bir koluna kan ünitesi bağlanıyor. Cihaz 2 saat içerisinde kanın içindeki kök hücreyi süzüyor, tekrar yine vericiye veriyor kanını kök hücreleri süzülmüş halde. Zaten kök hücrenin verileri sağlam olduğu için 2 gün içinde kendini yeniliyor. Donör olan insan 2 saat sonra sosyal yaşamına devam ediyor” dedi. 
 
Ekim ayı kan ve kök hücre bağışı yapılabilecek yerler…
Kampanya kapsamında Ekim ayı içerisinde kan ve kök hücre bağışı yapılabilecek; “14-15-16 Ekim ÇOMÜ ÖSEM önü- saat 11.00-18.00, 17 Ekim ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi önü- saat 11.00-18.00, 18 Ekim Ayvacık Belediyesi Nikâh Salonu- saat 10.30-17.00, 22 Ekim Gelibolu Meslek Yüksekokulu- saat 11.00-18.00, 23 Ekim Ezine Meslek Yüksekokulu -saat 11.00-18.00, 24 Ekim Yenice Meslek Yüksekokulu -11.00-18.00, 25 Ekim Çanakkale Belediyesi  (Balıkhane binası) önü- 10.00-17.00, 26-27 Ekim Kordon yat limanı önü -saat 11.00-18.00, 28-29-30 Ekim Biga Belediyesi önü- saat 11.00-18.00, 31 Ekim Çan 15 Temmuz Parkı –saat 11.00-18.00” şeklinde belirtildi. 
 
 
Kasın ayı kan ve kök hücre bağışı yapılabilecek yerler…
Kasım ayında kan ve kök hücre bağışı yapılabilecek; “1 Kasım Ezine Pazar yeri saat: 11:00-18:00, 1 Kasım Kepez Kapalı Düğün Salonu saat 10:00-18:00, 4 Kasım Gelibolu Gazi Süleyman Paşa saat 11:00-18:00, 5-6 Kasım Gelibolu Balık Hali saat 11:00-18:00, 8 Kasım Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü saat 11:00-18:00, 24-25 Kasım Cumhuriyet Meydanı saat 10:00-18:00, 26-27-28 Kasım ÇOMÜ ÖSEM önü saat 11:00-18:00. 29 Kasım Bayramiç Otogar saat 11:00-18:00, 30 Kasım Yenice Camlı Kahve önü saat 11:00-18:00” şeklinde belirtildi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş