Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri yine zorda

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Bir nevi kariyer meslek diyebileceğimiz yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri (YGM) sistemi ile ilgili olarak zaman zaman yazıyorum. Geçen yıl temmuz ayında sis-tem üzerindeki idari ve yargısal karmaşaya dikkat çeken bir yazı yayımlamıştım. Özetle şöyle demiştim; Anlaşılamaz bazı konular vardır. On yıl iyi niyetle ama eksikli olarak önce oluşturulan bir meslekle ilgili mevzuat bu kadar çok dava konusu olabilir mi? Ne yazık ki öyle oldu. Örnek alınan ‘Yeminli Mali Müşavirler’ sistemi bir türlü bu meslekte netleşemedi. İdare ha bire düzenleme yapıyor. Ha bire dava ile karşılaşıyor. Bunun sonunun geleceği de gözükmüyor. Aslında, 10 yıldır kökleşen ve dallanan bu mesleğin net bir mevzuata kavuşturulması mesleki huzur için şarttır.
Ama bu dileğimiz bir türlü gerçekleşemiyor. Danıştay’ın geçen yıl verdiği ve kimin kazandığı belli olmayan karar sonrasında ortalık yine karıştı.

İdare diyor ki; “yapacağım işleri kime devredeceğimin kriterlerini ben belirlerim” İyi de bu kriterler on bir yılda oturmamışsa idare biraz kendine de bakmalıdır.

İdarenin yaptığı yeni düzenlemelere karşı yine davalar açıldı. Danıştay yürütmenin dur-durulmasını reddetti. 65 yaş kriteri, eğitim kriteri, ortaklık pay kriteri, sorun olmaya devam ediyor.

400 civarındaki YGM ve çalışanlar ile bunların aileleri on bini aşkın kişi yapılan değişikliklerden direk etkileniyor. Sistemin idareye kazandırdığı avantajlar ve devlete kazandırdığı istihdam primleri ile vergiler çok önemli boyutlara ulaştı.

Meslek mensupları kazanılmış hakları anayasaya dayandırıyorlar ki haklılar. Umarım Danıştay biran önce karar verir. Yoksa, 2019 sonunda YGM’lerin %40’nın yetkileri iptal edilmiş olur. O durumda özellikle antrepo sayısındaki YGM başına getirilen kısıtlamayı dikkate alırsak ve hemen YGM olma sürecinin uzunluğunu (Yetki belgesi alma-şirket ortaklığı-antrepo devirleri süreçleri) düşünürsek, idarenin yargı kararını beklemeksizin acilen bir düzenleme yapması yerinde olur. Çünkü zaman daraldı ve yargının ne zaman karar vereceği bilinmiyor.

Karmaşa ortamı yaklaşıyor. Bunların sakıncalarının bilinmesi gerekiyor. Bu konuda söylenecek çok söz vardır ama kesin çözümün yeni kanun değişikliği gündemde olduğuna göre burada yapılması düşünülebilir.

Bu kadar huzursuz bir ortamı yaratılmış olmasının çeşitli sebepleri olabilir ama 11 yıldır işleyen sistemin gerçeklerini gözardı etmenin kimseye faydası olamaz. Ne olacaksa bir an önce olmalı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar